nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, June 28, 2014

Tusen

Hasil observation.

Kisah 1.
Anak OKU yang ditinggal ibu. Heboh kisah ini. Ye lah. Salah ibu kerana mengabaikan. Tapi mana pula tanggung jawab masyarakat? Jiran? Kenapa tiada yang peduli? Mungkin ramai yang tak tahu prosedur meminta bantuan di sini tidak lah mudah mana. (Bukan niat menyalahkan kerajaan atau sesiapa) tapi ramai yang tak tahu, hidup ini penuh prosedur. Salah dia sekarang. Salah kita belum tahu. Banyak dilihat manusia-manusia sejagat menghukum tanpa usul periksa.

Cadangan.
Mulakan dengan selalu membantu. Cari mana2 keluarga susah yang memerlukan bantuan. Bantu. Beri 'ikan' atau 'pemancing'. Jangan asyik bercakap. Lakukan sesuatu! Jangan sibuk menghakimi, bercakap bukan-bukan, menuduh dan menyebar fitnah dengan menjadi keyboard warrior.

Tak tahu bagaimana nak membantu? Saya sedia membantu anda membantu. Moga dengan lebih ramai yang bersama, semakin ramai dapat dibantu insyaAllah.

Alasan kisah 1?
Pernah ada. Pernah saksikan. Pernah ada kawan terdekat. Yang menjalani proses meminta bantuan dan dibantu tanpa dipinta. Meminta bantuan tapi ditolak dengan alasan tidak layak. Dengan alasan kertas kerja tiada. Melihat ibu yang ditinggal suami dengan 6 anak hingga buta akibat terlalu sedih dan dicemuh masyarakat kerana mengabaikan anak-anak. Pergi bekerja tiada siapa yang menjaga anak-anak dicemuh masyarakat sekejam-kejamnya. Tanpa consider. Duit tidak datang bergolek. Tapi dalam kes yang pernah di perhati ini, jiran tetangga sangat concern. JKM datang ambil adik beradik ini. Alhamdulillah, 'menjadi' semuanya. Tapi ye lah. Masing-masing perfect parents. Kesilapan begini sukar diterima.

Mereka tidak pernah 'tersepit'.

Kisah 2
Hasil share di sosial media.
Semakin banyak keburukan dapat dilihat dari kebaikan dengan ruang maklumat tanpa sempadan ini. Semakin banyak 'fakta' tidak sahih dikongsi. Semakin banyak kemewahan dikongsi dengan alasan ingin berkonsi kebahagiaan. Semakin banyak monolog dalaman yang sudah tidak cukup peribadi lagi. Semakin banyak ibu-ibu hebat yang merasakan kisah berapa banyak susu yang dihasilkan sehari itu normal untuk dikongsi bersama dunia.

Cadangan dan alasan
Mula bertimbang tara. Tidak semua perkara perlu dikongsi bersama. Berkongsi kisah berapa banyak susu mampu dihasilkan sehari sama awkward dengan kisah berapa banyak sperm mampu dihasilkan lelaki sehari. Tak berdosa, tak salah, tapi sedikit inappropriate. Berkongsi kebahagiaan? Riak bukan terjadi bila kita sedar keadaan itu. Nikmat Tuhan beri adalah untuk kita belajar erti syukur. Bukan untuk dikongsi perasaan gembira kita bersama 'kawan-kawan' yang beribu di laman maya. Mungkin kita belum terkena, bila-bila ada hari bad day, kita lihat orang lain menayang nikmat dunia mereka, terbit rasa hasad di dalam diri. Siapa yang salah? Yang hasad atau yang menayang? Tujuan tayang? Yang ramai- ramai share segala macam 'fakta' haram dab sebagainya. Analogi mudah. Ibarat seorang architect yang tiba-tiba expert pasal sesuatu di luar bidang. Berkongsi kisah ibadah yang telah ditunaikan pun boleh jadi issue riak. Tapi manusia sekarang, kalau tak tangkap gambar Quran,  dia bilang kita tak baca Quran. Begitulah zaman sekarang. Tiada istilah beribadah diam-diam. Tak tunjuk, tak buat lah tu. Fikir semula sebelum share. Kadang-kadang apa yang kita post, buat kedudukan kita sama keji dengan orang kaya yang makan sedap di sebelah pengemis yang berhari tak makan.

Kisah 3
Berkata-katalah menggunakan otak. Bukan hati semata.

Akhir-akhir ini. Banyak group whatsapp telah ditinggalkan. Tidak mendatangkan apa-apa faedah selain daripada hanya mengekalkan silaturahim. Belum kira lagi sakit hati dengan unnecessary hanjingan. Dengan kata-kata yang tak melegakan pon bad day yang tak tertanggung.

Sekali lagi. Berwaspadalah berkongsi kebahagiaan. Kebahagiaan kita belum tentu jadi kebahagiaan orang lain. Bergurau ada batasnya. Jadi berfikir sebelum bergurau. Kita tak selalu betul. Untuk aku? Orang tak mahu berkawan. Aku berlalu. Orang berkawan bersebab? Aku mengelak. Orang berkawan sebab bermacam2 sebab. Berundur. Apa guna kawan berjuta tapi yang betul- betul boleh pakai sebelah jari pun tak penuh kira.

Ya. Hingga hari ini. Masih terus cuba jadi kawan yang berguna kepada yang masih mahu aku.

Okay. Sekian sesi tusen untuk hari ini. Jumpa lagi di sesi sesi lain.

E N D

Sunday, June 22, 2014

need to start believing

so..life hasn't been really good lately... to make it worst... bila kawan-kawan 'terdekat' make fun of you all the time.

Selalunya, manusia tak mahu faham jika tidak mahu membantu, jangan ditambah lagi bebanan seseorang itu. Pergi jahanam dengan lawak korang. Bercakap memang mudah sangat. Membenci lagi la mudah. Apa yang orang lain buat semuanya bajet bagus. Apa yang kau buat semuanya bagus.

Maka. Entry emo sebegini jangan dilayan sangat. Hanya mahu ingatkan pada semua, bersyukurlah. Jangan sibuk menghakimi.

Banyak yang aku pelajari, seperti, bergurau ada batasnya. Kesibukan sesetengah manusia itu, jika 'dilawakkan' juga. Memang mana erti kemanusiaan? Sama saja seperti kita buat lawak pasal insan-insan malang di Syria dan Palestin situasi nya. Cuma beza aku, jauh lebih bertuah dari mereka di sana, dan sedikit malang dari hidup korang yang sempurna itu.

Akan aku teruskan plan gila aku dek kerana masih sayangkan tubuh yang Allah kurniakan ini. Kemahuan yang bersisa ini, semoga terus bertambah hendaknya.

Maka, belajarlah erti tanggung jawab. Belajarlah erti menghormati situasi manusia lain. Belajarlah untuk melihat setiap kejadian dari pelbagai sudut. Jika kesusahan orang lain pun boleh disendakan, segeralah kembali ke pangkal jalan.

Satu status di FB yang betul-betul buat aku berfikir dan rasional kembali.

"Kadang kadang, kita rasa seperti jatuh tersungkur terlentang. Ambil masa tenung balik kenapa boleh tergolek. Barangkali kita sendiri pernah terbuang kulit pisang menyebabkan org lain tersadung. Masa ni lah peluang kita nk scan balik diri kita."

Scan. Jangan disalur cas negatif kepada manusia yang perlukan cas positif.
Jangan bergurau jika gurauan itu tidak menghiburkan. Setiap seorang dari kita, ada their own battle.

- E N D -

Sunday, June 15, 2014

life is too short to be wasted

it's been super hectic this week.
the workload was getting crazy and the due date make me wanna scream.
and, there's no sign of this situation will eventually stop or getting slower. i conclude that i'm a bit slow to catch up with the super fast pace at the work place.

working life had been really stressful, with the high demand boss, fussy clients, and crazy workload. and to make it worst, this week, my phone had been hacked. and i kinda have a lot of non-office business to be done by this week.  sometime, at the office, when we were all rushing and struggling dealing with the 'high profile' client, i stop and stare. i seriously don't want to imagine myself still doing this for another 10 years. i sometime confused myself. 'ni ofis arkitek ke bursa saham? apsal kelam kabut macam jual beli saham?'

now, i have a serious face breakouts and when i was home. i just want to be alone. i need that damn solitude thingy. so, i kinda have ignored my mum lately. i didnt talk much, i dont want her present, and i don't want to talk to anyone when i'm home. i sometime dream about work and wake up at the middle of the night just because i think i found solution to the unresolved design.

and Allah never test you with something that  u can't take. my hard time for this week hasn't been rewarded yet. but He did blessed me in so many ways. I got calls for few other opportunity. it hasn't been confirmed yet. but there will be a discussion. i was like "discussion pon aku kena happy, sebab susah nak dapat chance ni." i slowly adapting my office working style. which is, from 6-9..focus. sila kejar semua. and today. banyak betul random kindness.minggu ni selain minggu yang aku rasa aku baru je dengar boss aku jerit 'i hate monday' tapi tetiba dah jumaat, minggu ni minggu yang kegembiraan tu dihantar berterusan. Ada saja berita baik selepas setiap berita tak best (berita tak best ni seperti berita client call dan menjerit2 macam manusia tak berilmu pengetahuan), ada je tiba-tiba manusia sweet belanja something, walaupon setin nescafe sebab nampak aku dah lemau. ada je nak bagi itu ini.

selaku manusia yang mudah tersentuh (hahahhahah), bila orang tanya aku ok ke tidak pun aku dah terharu. Bila banyak random kindness. lagi laaa...air mata idak la keluar. tapi terharu tu lain maciam punya.

hari ni. tengah aku poyo-poyo saturday blues. ada akak ni bagi aku macam-macam. terharu la jugak. some of the thing siap memang dalam list memang perlu beli. macam ditampar, terus terdetik 'kalau memang Allah kata kita punya, tak payah usaha pun boleh dapat!' maka untuk hari ni, aku kensel saturday blues, dah bersedia untuk sunday blues. hahhaha...

semoga semua random kindness, dibalas dengan berita-berita gembira juga insyaAllah. Hidup ni singkat. bila terlalu 'letih', kita kna alert dengan kebaikan yg Allah limpahkan.

- E N D -

Thursday, June 12, 2014

my phone has been hacked

this is serious matter.

to make it worst, when i asked around my so called friends, their respond was so irritating and not helping at all. i currently had to reformat my phone. and i lost all my calendar which i thought i've backed up. (my calendar is important as i record everything on calendar)

my phone had mysteriously remote by i don't who. it keeps sending out sms. and i do not know what kind of sms. i've deleted all before i reformat my phone.

i've received tonnes of messages and calls today. some were super rude. i don't know what message had they received. some even asked me to identify myself as he said that his number is registered under ministry of defence.

"YOU IDENTIFY YOURSELF FIRST SIR!!!" i have kindly reply to some who care to text back to not click any link that have been forwarded and i've been hacked. or they'll face the same problem just like me.

belum lagi kira whatsapp dengan gamba bertudung labuh bagai tapi bahasa seperti tidak berakhlak.

i received this


they even have my name there. and coincidently, i am waiting for a parcel.  i check out my sent out sms, this 'thing'(seriously i dont know how should i address this 'thing') had sent out the same message with names at the front. hundreds of em. and none of the numbers are on my phone book. so. yeh. most probably. this thing hacked my phone book too and will ,maybe..sent out sms to my contact list through next people who click on the link.

so. beware. dont click any link.even if you are actually waiting for a courier. T_T. if the message don't stop by tomorrow. i will definitely make a police report. and i'll find this scumbag who mess with my day. 


- E N D -

Monday, June 2, 2014

kalau aku

sekali orang tak appreciate kita. leave.

mungkin boleh beri peluang kedua. tapi yang ketiga?
leave.

masih ada yang lain yang masih ikhlas.
kenal lama tak bererti apa-apa pun.
leave.

- E N D -