nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, December 29, 2014

hati hati

katanya terlalu banyak yang dipendam
aku kata, biarkan berlalu fikir itu tidak perlu

mereka kata perlu lekas cari imam
masalah aku ada yang mahu tahu?

easier said than done.

seharian gelumang kerja
berada di padang di mana tunjangnya lelaki

sukar

bila semua kisah lelaki perempuan yang mainkan watak
tak perlu hairan jika zaman sekarang tidak cairnya kerak

kerak nasi bukan sebarang kerak

tak menentang mahupun seksis
cuma tidak berpeluang untuk mainkan peranan sebenar


- E N D -

Sunday, December 21, 2014

kerja

kerja terlalu banyak.
sampai rasa nak nangis.

boleh?

ok.
emo lebih.

- E N D -

Sunday, December 14, 2014

manusia, iman, dunia, akhirat

Bila nama manusia
Tiada yang sempurna
Pintaku agar sentiasa diingatNya akan dosa sendiri
Pintaku agar aku enggan peduli dosa orang lain terhadap diri

Bila nama manusia
Sekental mana diri, setebal mana iman
Bila tiba cerita harta benda
Boleh putus tali persaudaraan

Lumrah

Yang senang dicari
Yang susah ditolak tepi
Hasil orang lain mau
Usaha sendiri sendiri

Lumrah

Ingat semula pengisian TOF
"Kisah" ini telah lama ditulis
Percaya pada Nya

Ya Rabb
Harap aku, "kisah" aku kisah yang baik-baik saja untuk penghujungnya


- E N D -

Thursday, December 11, 2014

DECISION

i hate it when i have to choose. or to decide. to know that the decision i'm gonna make will lead me to be better or bitter makes it even worst.

i'm giving up my plan on doing phd. yes. i still can accept the offer. the offer will end on october next  year. but for now. i think, i should've strive for the professional title first. i gave up the jerung i dated. i found out i just met another me. like another difficult me. i can't live with another me. no way. but yes. he inspired me a lot. i'm so gonna make sure i'll be as successful as he is now when i'm his age. i remind him a lot of himself when he was young.

and now. it's all about choosing working place. i want to make money. like badly want to make money. i used to tell people, i don't want to be rich, i want to be filthy rich. out of 3 places i've went for interviews, i categorize them as A-easy target B-neutral and safe C-hell.

A & C already offered me a place. C basically is a place where everyone of us architect wanna go because they have brilliant directors (most of em are award winners), but they pay so-so. so that us the youngster hesitate to go and learn. the bosses are scary. I still remember that super long interview session 3pm to 930pm and that look on the director's face with that "WE ARE NOT COOL" on the whiteboard. yes. not cool at all. But if you want to go beyond limit, this is definitely the place. that scary director likes me though, as in i've brought lights in the room. yes. difficult people usually likes me. except jep.(eh. tak habes lagi jep???hahha...he's not difficult. he is just too brilliant anyway)

B. interviews went on for 2 hour and 20 minutes. and the uncle who interviewed me, he's really calm and studied all pages of my portfolio. one of the directors is my father's senior back in manchester. he just bashed in during the interview session, and asked "anak fihir eh?rupa kamu macam dia."  and i was like, how do  i react to this pakcik that most probably will be my boss. the one who interviewed me have that  straight face, my late bapak's style. my judgement, i can hidup in this firm. tak banyak kisah unexpected most probably.

and A. i have 1 acquaintance working there, and i asked how the boss like? and what should i know about the interviews. and she only answered "kalau sekejap boss tak suka la tu, kalau  lama boss suka"  they have 3 candidates on that day. the other 2 and me. first candidate went in, 10 minutes. 2nd candidate, 8 minutes. and me? 40 minutes plus minus. i assume we need 1 minute to walk to the boss' room and 1 more minute to walk to the door. so, that 8 minutes candidate had his interview session for only 6 minutes. seriously? sigh. walked in, greeted the boss. and i started talking. explain la sikit-sikit pasal portfolio. and he kept on asking questions. and i was like, okayyyy. He likes me. Tettttttt....easy target. the boss basically explain to me about the list of projects they have.completed, proposal, and the organization and all. he's the kind, if he likes someone, he will just like them. i can play that role!

basically, all of them asked why i do not stay at current firm. 2 of them directly told me that i'm pretty/beautiful (i don't know why is this necessary?) one of them told me that i have that award winner character and not surprise that i would set up my own firm in my thirties. one of them offer me knowledge from the best. one of them offer me all the easy money i could earn.


so which one?

money?  or learn the hardway?


- E N D -

Tuesday, December 9, 2014

Sales Malaysia

I used to babble about Year End Sales long time ago. And how frustrated i was because i had no money at that time, i'm just that another student surviving life with their pama's (papa & mama) money.

Now, i have job, and yes, money on my own, BUT i have no time. and it's waaaayyyy sadder.

The end of year is coming again and every brand will be busy throwing on sales for their customers to enjoy. Who doesn't love getting their desired items at a lower price? However, some people may be too busy to go out shopping during the weekends especially when they are always working. Retail outlets in shopping malls would be throwing on huge discount price to clear their stock for the end of year. Unfortunately, driving out to malls and being stuck in traffic can be such a turn off and a waste of time.(and as for me, i'm a shopping mall designer, everytime i went to the mall, i can't stop myself on studying where did they locate their roller shutter, the fire extinguisher, sprinkler..yeah..you name it!! sad Kunang T_T)  If you are thinking of the solution to your worries, fret no more as you could enjoy the fantastic sales online deals at ZALORA.


ZALORA will be organizing a sales event called ‘Online Fever’ this month on various local and international brands on their website. Both men and women who are waiting to purchase some new fashion items such as clothes, shoes, accessories, bags or beauty products will definitely have a spectacular eye-candy experience. In just a few days’ time, fashion lovers can start their online shopping mood on to get the best offered deals online. The best part is you do not have to wait in lines for payment or rush through crowds to snatch your items. 


With just a click of a button, you will receive bargain price fashion items without burning a hole in your wallet. The ‘Online Fever’ event is to give appreciation and sales opportunity for customers to enjoy the sales promotion period. Scheduled to launch on 12 December, Online Fever 2014 will be on-going for the entire month. Squeeze some of your time during work or even at home before bed and select your favourite items at ZALORA. Countdown the days to the sales event and enjoy an amazing online shopping experience with ZALORA.   


NO TIME? NO PROBLEM. 


KEEP CALM AND GO TO ZALORA




- E N D -

Sunday, November 30, 2014

stuff that i sick of hearing

sampai bila nak hidup macam ni?

hidup macam mana? i live a happy life! a happy anak dara tua, if that term make you happier.

I understood perfectly how arwah ayah got so annoyed when people kept asking him, tak cuba berubat ke? logic sikit, orang sakit mana yang berkemampuan takkan cari cara.

and to whoever yang asked me to take time off go to umrah, not that easy bro. i assume you are a bro, because i couldn't think any of my female friends would say that. Single woman under 40 or 45 im not sure, need mahram to go to Makkah now. so...basically, it ain't easy as selamba aku boleh pegi sorang nak menenangkan fikiran macam pegi euro tour. bang! you re definitely not the first one dude.

and don't start with, kahwin laaa! or ajak abang kau!

don't start. i could punch you in the face for that stupid sentence.

yes, ini entry marah. the kind of entry yang i know will annoyed a lot of men out there. but believe me, once you have your own daughter, having sisters are definitely different, you'll be hoping that they are just  as stubborn as most of the girl you used to hate. because that is the only way, they could protect themselves.

cakap biar berfikir!

aku pernah jumpa lelaki yang kutuk kawan perempuan aku sebab katanya muka perempuan itu terlalu hodoh untuk jadi perempuan.

so, lagi mahu tanya kenapa aku malas nak kahwin? statement dia sah-sah menunjukkan kebodohan diri sendiri. Jangan guna alasan nafsu lelaki hanya pada yang satu. Statement tak berotak tu, terang-terang menunjukkan, kesian siapa jadi anak perempuan kau!

- E N D -

Wednesday, November 26, 2014

You know?

Sometimes, all you want to do is to go home and submit yourself to Allah because the day you had just too bad to be true that you almost want to give up tomorrow.

I'm still okay.

Friday, November 21, 2014

sikit lagi mahu muntah

i used to say i had this love hate relationship with architecture.

i'm facing that phase again at the moment.

i went all flat last Tuesday and took a leave. I had to. I can hardly sit straight. Went to see the doctor, and she asked me for a complete rest in bed for the whole day. Yet, i still babbling proudly about my 9 to 6 long sleep the previous night. and hey, i slept almost the whole day, i only woke up for meals and continue sleeping because i was just too tired. yes, sleep do wonders in my case.

and that one day leave, make my whole life now feel like there's no tomorrow. i have tonnes of work to do. ridiculous datelines. ridiculous presentation to prepare. and ridiculous stuff everywhere. have you ever heard, when everything is urgent, nothing is actually really that urgent.i have to agree with that.

but hey, this time around, i'm too scared to sleep. and here i am. trying not to get crazy.

- E N D -

Monday, November 10, 2014

Hati runsing

Aku punya runsing
Entah apa punca

Rasa mahu lari jauh.

Break please.

Saturday, November 8, 2014

setepek

Kalau Tak DRM (Design Research Method) hidup ni tak sah gamaknya. Teha suggested this song lama dah. Dengar nya baru lagi. Tajuk controversial habis la kan. Sampai member cina pon sound, "ko ni dah kenapa"

Tapi, bab shrine of your lies tu....Macam terkena setepek . Tapi mana de aku tipu...... aku just being a good friend...

ok. watever. i hope you are ok. 



- E N D -

Sunday, October 26, 2014

Baju sendiri? Jangan sibuk ukur dekat badan orang lain!

Baru sudah baca entry teha. Aku rasa macam nak jerit-jerit "betul la tu....setuju sangat!!!!"

Few days ago, di group telegram mak jemah, mereka membincangkan issue jodoh. Issue ni tak berkesudahan. Selagi ada members yg tak kawen, akan ada je topic ni dibangkitkan.

Kita boleh tengok macam-macam criteria they seek for. Typical, agama perfect, pandai mengaji, agama tip top...bla bla bla...menghormati perempuan as a human, sayang kita sampai tahap sanggup peluk kaki.

Ok...the more i scroll and read. The more i find it ridiculous.

Ye la. Bagai bulan jatuh ke riba kalau tiba-tiba dapat prince charming, smokey hot, keje gempak and ape ntah lagi teha describe...aku sure tampar diri sendiri kalau itu terjadi. Kalau ada orang syok kat aku pon aku dah ala-ala cubit diri sendiri nak memastikan kisah tu bukan mimpi. Sebab perkara itu rare.

Mende simple. Kalau ko rasa orang lain not good enough for you, then please jangan terkejut kalau orang lain rasa you aren't good enough for them.

If u aren't able to love anyone unconditionally. Don't expect miracle to happen. Like tiba-tiba ada manusia perfect datang melutut mintak ko sayang dia balik.

Kalau sedar diri gemuk. Jaga makan tu. Rajin sikit bersenam nya. Jangan asyik food hunting je!!! ( ni macam tengah bercakap dengan cermin kekdahnya!! Hahaha)

Ok. Kepada yang masih belum berjodoh. Ya. Tak dinafikan. Kena memilih. Tapi. Selaku orang yang tak kawen lagi. Criteria mengarut perlu dibuang ke tong sampah. Fikir balik. Miracle ni layak ke untuk korang?

Dah. Pegi ukur baju.

E N D

Sunday, October 19, 2014

Esok Isnin

Saat yakin sebenarnya mampu sendiri

Ada pula bunyi yang mengingatkan betapa mustahil hidup tanpa dia

Tapi bukan salah sesiapa

"Kapal" kita tidak sama

Rupanya masih belum gagah

Masih merasa sakit walau dijentik

Tak dapat bayangkan jika diherdik

Tabahlah.

E N D

Monday, October 6, 2014

hampir

20141003 - Jumaat
Hari Arafah
waktu yang sama dalam kalendar islam tahun lepas, aku tengah dalam keadaan sedih bila hati dijentik Ilahi untuk ingat semula doa yang pernah aku buat lebih kurang 10 tahun lalu untuk arwah bapak yang waktu itu sakit di tanah suci. masih jelas di otak, doa aku waktu itu, tolong bukan sekarang!

20141025 - Ahad
Aidil Adha
waktu sama kalendar islam, tahun 2012, ayah pergi menghadap Ilahi, Bapak masih ada. masih ingat menaiki kereta jenazah bersama-sama staf Petronas untuk mengambil jenazah di MAS kargo. Pengalaman yang jarang-jarang semua orang ada.Menjemput satu jenazah sudah cukup mengelirukan hati, tak terbayang mereka yang bertugas menjemput jenazah-jenazah MH17.

Akan datang 20141024
Akan genap setahun pemergian Bapak. Waktu sama tahun lepas, sedang bertungkus lumus menyiapkan report design. Bohong kalau aku kata aku tak berdebar dengan tarikh itu. Bak kata Mak, tak ada sehari pun yang dia tidak teringatkan arwah. Aku faham benar. Aku yang sibuk pun tidak pernah lupa, apatah lagi dia.

Untuk hari-hari yang aku hampir putus asa, beramai-ramai mereka teguh berdiri di sisi tanpa jemu.

Terima kasih.

Satu perkara, tolong ingatkan aku untuk terus kekal rational.

- E N D -

Sunday, September 28, 2014

what a long week

just got another shopping complex untuk dirisaukan...
handling one shopping complex is horrible enough..

i'm an architect fyi

*sigh*

it's been a long, stressful, damn hectic week.

mana nak kena fikir dulu, mana boleh dibiarkan dulu or mana yang tak payah fikir langsung.

with all the dramas yang tak berkesudahan. Dengan manusia-manusia sekeliling yang tak habis-habis sibuk aku tak kawen-kawen lagi.

come on. get a life!

aku yang tak kawen korang yang gelabah?

i have other things yang lebih merisaukan.

ni shopping complex ni? tak siap sape nak jawab?

panas hati aku.

i found it simply ridiculous when people keep saying jangan memilih sangat and all. you are deciding with whom you gonna spend the rest  of your life with. and you said jangan memilih sangat? beli kaut pon took me a month sometimes untuk fikir nak beli ke tak.

pfftttttt...

- E N D -

Tuesday, September 23, 2014

Wonder

I sometimes wonder

How do people see me?

Been tagged by few friends on extreme activities they found on social media..

Free fall, crazy roller coaster ride, water rafting and ntah apa-apa lagi.

It's either the think they'll made it if i'm there with them, or i'm the one who is crazy enough to do those, or they couldn't think of any other single friend.

Ok

I'll go with that crazy part.

The truth is, i am hell fear of heights.

Let's get crazy together!

Ha.

E N D

Sunday, September 21, 2014

Kenapa

Inside jokes tak berapa nak inside.

"Kenapa kau tak kawen lagi?"

Mereka pon jawab.

" aku lelaki, dan aku aku memilih"

"Kau? Kenapa tak kawen lagi?"

"Aku perempuan, aku memilih, aku terpaksa pilih"

Pfffttttt...ni dah optimum dah pressure bab kawen ni.

Choice

What if I choose not to choose?

Sunday, September 14, 2014

Semua tak kena

Baru buat proposal. Dah rasa nak muntah. Belum lagi defence. Baru bagi proposal bodo.

Pagi tadi nak bukak penutup jar. Gagal. Terus otak terpikir. Hati terdetik. Adakah ini petanda aku kena kawen supaya ada orang boleh tolong bukak jar.

Bull shit. Tuang air panas. Terbalikkan jar. Rendam penutup. Ini semua sains. Part nak kawen tu part merepek.

Satgi datang  lagi kisah kawen. Sebab pakcik aku cakap sv aku kacak. So what?

Aku terdetik lagi. Dah kena kawen dah ni. Risiko scandal terlalu banyak.

Satgi datang pulak potential admirer. (Agak ptuih statement ni. Yes i know) tanya bila nak kawen.

Ok. Fine. Kena kawen. Bak kata mak. Bagi la dia peluang. What the fish.

Nantikan. Mari sama-sama lihat siapa yang berjaya menjinakkan seketul kunang.

Saturday, September 13, 2014

When you

Bila dah mula rasa manusia sekeliling tak bisa bikin kita happy

Perlu back to the reality
Jika happiness itu tak datang, maka kita perlu mula cari.

Saturday, September 6, 2014

24 jam sehari adalah tidak cukup

Full hingga 17 September.
Weekend juga terpaksa berfikir.
Perlu masa untuk pandang siling dengan otak kosong.

Dah terlalu banyak perkara perlu difikir.

Hari ni ada conversation pendek dengan seorang kawan yang sama aneh
Teringat katanya, sebab tengok cerita Lucy. "Cerita tu kompleks, you mesti suka."
Kami bersetuju untuk mengurangkan sesi "leave me alone"
Dengan alasan kita dah tua
Kena mula bermasyarakat
Teringat zaman dulu-dulu bila orang tanya apa rahsia hubungan kami berjaya
"We try really hard to give each other space," dia jawab
Manusia-manusia yang ada masalah leave me alone ni selalunya akan ngam dengan manusia sejenis mereka juga
Kalo salah seorang busy, akan ada moment sorang lagi masak sesuatu sedap-sedap, drop makanan kat bilik, then blah.
Mujur takde siapa ingat kami tidak lurus walaupon aku suspek ada yang mengata belakang.

Mampuih.

Tapi selalunya yang close, memang faham dah pasal kisah "space" ni.

Mak tanya. Bila nak kawen. Kang aku jawab kalau ada lelaki perangai macam kawan aku ni, aku on. Kang, Mak aku ingat aku songsang pulak. Camne tu?

Wednesday, September 3, 2014

Depa tulih AGE kat surat MC

Sambil baring,
Sambil stress sebab sakit perut,
Sambil fikir "Alangkah indahnya kalau dapat makan nasi lemak"

BAHAHAHAHAHAAHHAA

Lepas tu fikir balik,
Dah berapa lama Tuhan bagi tak sakit perut tu?
Stress konon.

Pang!!!

E N D

Monday, September 1, 2014

hasil yang belum

sesak nafas
mengatur tapi selalu lupa kita juga diatur

sudah tiba masa untuk keluar dari mulut harimau dan menuju ke mulut pemangsa lain.
sudah tiba masa.

untuk hari-hari mendatang. aku perlu jadual yang boleh aku turuti.

- E N D -

menjadi sesuatu yang baik atau buruk adalah pilihan

berkali kali aku ulang
menjadi sesuatu adalah pilihan
seperti mana aku selalu pilih tidur dari menyiapkan kerja yang perlu dan bangun keesokan pagi rasa sesal tak berkesudahan

maka untuk hari ini, aku pilih untuk tidak diam lagi
harapnya, they'll practice what they preached.

aku banyak bersetuju dengan Fynn Jamal. Ya. Penuh emosi. Tapi mesej yang disampaikan, sering rasa dilempang.

Lagu terbang tunduk tu. Salah satu lagu peringatan yang bagus untuk diri sendiri.

- E N D -

Thursday, August 28, 2014

penyakit aneh

aku ada masalah lupa secara tak pasal

contoh sekarang, baru petang tadi aku dengar satu perkataan and lepas tu aku repeat balik perkataan tu few time sebab quote balik apa orang tu cakap. Now. aku dah lupaaaaaaaa...

semoga tenang lah aku tidak seperti mana aku serabut nak ingat perkataan 'overhead' dulu. Lama woii..

- E N D -

Sunday, August 24, 2014

Let's hope it just PMS

Kadang-kadang
Negativity melampau
Sampai dah tak mampu nak count blessing
Masa begini aku harap perasaan tak tentu hala fade away as soon as possible
Dan berharap semua article dekat internet pasal PMS tu betul.

Saturday, August 23, 2014

Not happy to see you happy

Perkara yang aku belajar. Kadang kala kegembiraan tak perlu dikongsi kerana kegembiraan kita kadang kala sakit orang lain.

Untuk hari ni. Aku menyampah tengok berderet-deret gambar graduation. With so many ayat-ayat cliche. Tapi. Account depa, lantak depa la. Tak suka tu hang punya pasal.

Motif aku annoyed? Waktu hari graduation aku, aku tengah berhempas pulas berusaha untuk masa hadapan yang tak nampak cahaya di hujung tunnel. So, senang je. Aku tak puas hati.

Tapi, banyak saja graduasi kawan-kawan lain yang aku gembira tak terkata. Cuma yang melampau-lampau tunjuknya di laman sosial menjadikan ianya nampak sial.

Kisah rezeki kau begitu mudah mahu dicanang ke seluruh dunia. Semua itu aku nampak negative. Ya. Berdosa iri hati. Tapi menunjuk-nunjuk? Apa pula?

Semalam.
Berlumba-lumba orang pumpang pumpang pasal MH17. Yang sibuk mengatakan kenapa harus dibuka keranda kerana boleh menimbulkan fitnah. Bla bla bla. Pendapat aku. You have no right. You are not in their position. Ntah2 kalau ko yang terkena, lagi merepek jadinya.

Masih terngiang - ngiang.  "Apa nak sedih sangat. Takpe, bapak u mati meninggalkan harta. At least u tak susah."

BULLSHIT.

Itu antara ayat "comfort" paling win aku pernah dapat. Belum lagi waktu ziarah dok tengok rumah aku dan komen "oh, ingatkan rumah u besar lagi and kawasan lapang lagi," maaf, mak aku dah tak bagi aku berkawan dengan orang macam ni lagi. Apa yang dia cakap tak salah, waktu bercakap tu salah. Tak semestinya tak mintak loan untuk belajar, rumah kena besar dari orang yang mintak loan. Mentality biar elok sikit. Saya hormat quota orang yang lebih memerlukan. Lebih betul lagi, arwah bapak saya memang tak bagi saya ambil 'hak' orang lain. Dikhuatiri dapat duit rakyat, saya guna duit tu bukan 100% untuk belajar.

Ada juga kata-kata perlian aku terima seperti "apa guna asyik cari salah orang? "

Sekurang-kurangnya aku sedar mulut aku longkang, perangai tak serupa orang. Dari kau perasan malaikat?

Ya. Masih cuba untuk tidak buat perkara yang aku tak suka diperlakukan. Kawan mesti dipilih. Peluang memang berkali-kali layak diterima. Tapi, jika tidak dihargai untuk kali yang ke seratus kali. Mungkin kita yang tak cukup bagus untuk mereka.

Tuesday, August 5, 2014

Malang tidak berbau

Tak cukup disaiko di opis
Di atas jalan pula
Mujur tak jadi kiki

Tabah lah

Sunday, July 27, 2014

Raya 2014

So tomorrow is Raya. Selamat Hari Raya to everyone. It's going to be my kinda 1st Raya after so long celebrating it in Tassie. And it's going to be my our first Raya without my Father.

To be honest, I have no idea how it will be like tomorrow.  I have endured the pain of listening to Raya song. And I hope I could do the same tomorrow. With the celebration and all.

Yesterday I was at RTC buying groceries for raya preparation. After we parked the car, there 2 boys entertained themselves with trolley. The elder brother put his little brother in the trolley, and push him with joy. (The car park area was quite empty leaving then enough space to run anyway) . The elder brother is about 11 years old and the little brother must not be more than 3 years old. They ran pass us when finally the elder brother asked us, makcik nak pakai trolley ke? And he lifted his little brother out the trolley. My mom being herself, "interviewed" the boys, "mak mana?" " mak masuk beli barang, saya jaga adik kat luar"

My concern was, why must the mom left the kids there? Betul ke mak dia pegi masuk beli barang? But there's a pleasing feeling talking to the kids. You know, we sometimes just knew it if someone is nice or just pain in the *ss. And with this kids, rasa sejuk sangat hati.

We went inside, bought all the stuff we need. And the kids were still there. Dah nak pukul 11. Mana mak nya? I went all joyah asking the boy where's the mom? Although I still have no idea what should I do if he told me his mom left them there. The moment I asked them, there's a man coming towards us, and the boy said it's his father. To be honest, I'm not happy with the appearance of the father but I hope it's just the appearance.

My prayer is with them . They inspire me. Those kids. Baju compang camping. No toys in hand. Mak bapak entah ke mana. Sangat beradap, dari segi tutur kata dan perbuatan, (the abang wanted to help with the trolley but my mom told him she needed the trolley to help her walking,  he then stay close to my mom, "saya pimpin makcik ye? Takpe, saya tolong makcik jalan"

Ok. Nasib baik tak pengsan kerana terharu. They refused my duit raya too. Double sedih. My doa, semoga both of them sentiasa dilindungi dan dipermudahkan. Innocent kids. I can see that the little brother has the potential to turn out to be good guy too. Kecik kecik lagi dah nampak potensi akan jadi budak yang bagus adabnya. Ok adik-adik. Semoga raya adik gembira. (Semoga mak dia betul-betul pegi beli barang bukan dumped them there, kalau tak aku sure stress)

Ok. Selamat Hari Raya. Kosong kosong.

Saturday, June 28, 2014

Tusen

Hasil observation.

Kisah 1.
Anak OKU yang ditinggal ibu. Heboh kisah ini. Ye lah. Salah ibu kerana mengabaikan. Tapi mana pula tanggung jawab masyarakat? Jiran? Kenapa tiada yang peduli? Mungkin ramai yang tak tahu prosedur meminta bantuan di sini tidak lah mudah mana. (Bukan niat menyalahkan kerajaan atau sesiapa) tapi ramai yang tak tahu, hidup ini penuh prosedur. Salah dia sekarang. Salah kita belum tahu. Banyak dilihat manusia-manusia sejagat menghukum tanpa usul periksa.

Cadangan.
Mulakan dengan selalu membantu. Cari mana2 keluarga susah yang memerlukan bantuan. Bantu. Beri 'ikan' atau 'pemancing'. Jangan asyik bercakap. Lakukan sesuatu! Jangan sibuk menghakimi, bercakap bukan-bukan, menuduh dan menyebar fitnah dengan menjadi keyboard warrior.

Tak tahu bagaimana nak membantu? Saya sedia membantu anda membantu. Moga dengan lebih ramai yang bersama, semakin ramai dapat dibantu insyaAllah.

Alasan kisah 1?
Pernah ada. Pernah saksikan. Pernah ada kawan terdekat. Yang menjalani proses meminta bantuan dan dibantu tanpa dipinta. Meminta bantuan tapi ditolak dengan alasan tidak layak. Dengan alasan kertas kerja tiada. Melihat ibu yang ditinggal suami dengan 6 anak hingga buta akibat terlalu sedih dan dicemuh masyarakat kerana mengabaikan anak-anak. Pergi bekerja tiada siapa yang menjaga anak-anak dicemuh masyarakat sekejam-kejamnya. Tanpa consider. Duit tidak datang bergolek. Tapi dalam kes yang pernah di perhati ini, jiran tetangga sangat concern. JKM datang ambil adik beradik ini. Alhamdulillah, 'menjadi' semuanya. Tapi ye lah. Masing-masing perfect parents. Kesilapan begini sukar diterima.

Mereka tidak pernah 'tersepit'.

Kisah 2
Hasil share di sosial media.
Semakin banyak keburukan dapat dilihat dari kebaikan dengan ruang maklumat tanpa sempadan ini. Semakin banyak 'fakta' tidak sahih dikongsi. Semakin banyak kemewahan dikongsi dengan alasan ingin berkonsi kebahagiaan. Semakin banyak monolog dalaman yang sudah tidak cukup peribadi lagi. Semakin banyak ibu-ibu hebat yang merasakan kisah berapa banyak susu yang dihasilkan sehari itu normal untuk dikongsi bersama dunia.

Cadangan dan alasan
Mula bertimbang tara. Tidak semua perkara perlu dikongsi bersama. Berkongsi kisah berapa banyak susu mampu dihasilkan sehari sama awkward dengan kisah berapa banyak sperm mampu dihasilkan lelaki sehari. Tak berdosa, tak salah, tapi sedikit inappropriate. Berkongsi kebahagiaan? Riak bukan terjadi bila kita sedar keadaan itu. Nikmat Tuhan beri adalah untuk kita belajar erti syukur. Bukan untuk dikongsi perasaan gembira kita bersama 'kawan-kawan' yang beribu di laman maya. Mungkin kita belum terkena, bila-bila ada hari bad day, kita lihat orang lain menayang nikmat dunia mereka, terbit rasa hasad di dalam diri. Siapa yang salah? Yang hasad atau yang menayang? Tujuan tayang? Yang ramai- ramai share segala macam 'fakta' haram dab sebagainya. Analogi mudah. Ibarat seorang architect yang tiba-tiba expert pasal sesuatu di luar bidang. Berkongsi kisah ibadah yang telah ditunaikan pun boleh jadi issue riak. Tapi manusia sekarang, kalau tak tangkap gambar Quran,  dia bilang kita tak baca Quran. Begitulah zaman sekarang. Tiada istilah beribadah diam-diam. Tak tunjuk, tak buat lah tu. Fikir semula sebelum share. Kadang-kadang apa yang kita post, buat kedudukan kita sama keji dengan orang kaya yang makan sedap di sebelah pengemis yang berhari tak makan.

Kisah 3
Berkata-katalah menggunakan otak. Bukan hati semata.

Akhir-akhir ini. Banyak group whatsapp telah ditinggalkan. Tidak mendatangkan apa-apa faedah selain daripada hanya mengekalkan silaturahim. Belum kira lagi sakit hati dengan unnecessary hanjingan. Dengan kata-kata yang tak melegakan pon bad day yang tak tertanggung.

Sekali lagi. Berwaspadalah berkongsi kebahagiaan. Kebahagiaan kita belum tentu jadi kebahagiaan orang lain. Bergurau ada batasnya. Jadi berfikir sebelum bergurau. Kita tak selalu betul. Untuk aku? Orang tak mahu berkawan. Aku berlalu. Orang berkawan bersebab? Aku mengelak. Orang berkawan sebab bermacam2 sebab. Berundur. Apa guna kawan berjuta tapi yang betul- betul boleh pakai sebelah jari pun tak penuh kira.

Ya. Hingga hari ini. Masih terus cuba jadi kawan yang berguna kepada yang masih mahu aku.

Okay. Sekian sesi tusen untuk hari ini. Jumpa lagi di sesi sesi lain.

E N D

Sunday, June 22, 2014

need to start believing

so..life hasn't been really good lately... to make it worst... bila kawan-kawan 'terdekat' make fun of you all the time.

Selalunya, manusia tak mahu faham jika tidak mahu membantu, jangan ditambah lagi bebanan seseorang itu. Pergi jahanam dengan lawak korang. Bercakap memang mudah sangat. Membenci lagi la mudah. Apa yang orang lain buat semuanya bajet bagus. Apa yang kau buat semuanya bagus.

Maka. Entry emo sebegini jangan dilayan sangat. Hanya mahu ingatkan pada semua, bersyukurlah. Jangan sibuk menghakimi.

Banyak yang aku pelajari, seperti, bergurau ada batasnya. Kesibukan sesetengah manusia itu, jika 'dilawakkan' juga. Memang mana erti kemanusiaan? Sama saja seperti kita buat lawak pasal insan-insan malang di Syria dan Palestin situasi nya. Cuma beza aku, jauh lebih bertuah dari mereka di sana, dan sedikit malang dari hidup korang yang sempurna itu.

Akan aku teruskan plan gila aku dek kerana masih sayangkan tubuh yang Allah kurniakan ini. Kemahuan yang bersisa ini, semoga terus bertambah hendaknya.

Maka, belajarlah erti tanggung jawab. Belajarlah erti menghormati situasi manusia lain. Belajarlah untuk melihat setiap kejadian dari pelbagai sudut. Jika kesusahan orang lain pun boleh disendakan, segeralah kembali ke pangkal jalan.

Satu status di FB yang betul-betul buat aku berfikir dan rasional kembali.

"Kadang kadang, kita rasa seperti jatuh tersungkur terlentang. Ambil masa tenung balik kenapa boleh tergolek. Barangkali kita sendiri pernah terbuang kulit pisang menyebabkan org lain tersadung. Masa ni lah peluang kita nk scan balik diri kita."

Scan. Jangan disalur cas negatif kepada manusia yang perlukan cas positif.
Jangan bergurau jika gurauan itu tidak menghiburkan. Setiap seorang dari kita, ada their own battle.

- E N D -

Sunday, June 15, 2014

life is too short to be wasted

it's been super hectic this week.
the workload was getting crazy and the due date make me wanna scream.
and, there's no sign of this situation will eventually stop or getting slower. i conclude that i'm a bit slow to catch up with the super fast pace at the work place.

working life had been really stressful, with the high demand boss, fussy clients, and crazy workload. and to make it worst, this week, my phone had been hacked. and i kinda have a lot of non-office business to be done by this week.  sometime, at the office, when we were all rushing and struggling dealing with the 'high profile' client, i stop and stare. i seriously don't want to imagine myself still doing this for another 10 years. i sometime confused myself. 'ni ofis arkitek ke bursa saham? apsal kelam kabut macam jual beli saham?'

now, i have a serious face breakouts and when i was home. i just want to be alone. i need that damn solitude thingy. so, i kinda have ignored my mum lately. i didnt talk much, i dont want her present, and i don't want to talk to anyone when i'm home. i sometime dream about work and wake up at the middle of the night just because i think i found solution to the unresolved design.

and Allah never test you with something that  u can't take. my hard time for this week hasn't been rewarded yet. but He did blessed me in so many ways. I got calls for few other opportunity. it hasn't been confirmed yet. but there will be a discussion. i was like "discussion pon aku kena happy, sebab susah nak dapat chance ni." i slowly adapting my office working style. which is, from 6-9..focus. sila kejar semua. and today. banyak betul random kindness.minggu ni selain minggu yang aku rasa aku baru je dengar boss aku jerit 'i hate monday' tapi tetiba dah jumaat, minggu ni minggu yang kegembiraan tu dihantar berterusan. Ada saja berita baik selepas setiap berita tak best (berita tak best ni seperti berita client call dan menjerit2 macam manusia tak berilmu pengetahuan), ada je tiba-tiba manusia sweet belanja something, walaupon setin nescafe sebab nampak aku dah lemau. ada je nak bagi itu ini.

selaku manusia yang mudah tersentuh (hahahhahah), bila orang tanya aku ok ke tidak pun aku dah terharu. Bila banyak random kindness. lagi laaa...air mata idak la keluar. tapi terharu tu lain maciam punya.

hari ni. tengah aku poyo-poyo saturday blues. ada akak ni bagi aku macam-macam. terharu la jugak. some of the thing siap memang dalam list memang perlu beli. macam ditampar, terus terdetik 'kalau memang Allah kata kita punya, tak payah usaha pun boleh dapat!' maka untuk hari ni, aku kensel saturday blues, dah bersedia untuk sunday blues. hahhaha...

semoga semua random kindness, dibalas dengan berita-berita gembira juga insyaAllah. Hidup ni singkat. bila terlalu 'letih', kita kna alert dengan kebaikan yg Allah limpahkan.

- E N D -

Thursday, June 12, 2014

my phone has been hacked

this is serious matter.

to make it worst, when i asked around my so called friends, their respond was so irritating and not helping at all. i currently had to reformat my phone. and i lost all my calendar which i thought i've backed up. (my calendar is important as i record everything on calendar)

my phone had mysteriously remote by i don't who. it keeps sending out sms. and i do not know what kind of sms. i've deleted all before i reformat my phone.

i've received tonnes of messages and calls today. some were super rude. i don't know what message had they received. some even asked me to identify myself as he said that his number is registered under ministry of defence.

"YOU IDENTIFY YOURSELF FIRST SIR!!!" i have kindly reply to some who care to text back to not click any link that have been forwarded and i've been hacked. or they'll face the same problem just like me.

belum lagi kira whatsapp dengan gamba bertudung labuh bagai tapi bahasa seperti tidak berakhlak.

i received this


they even have my name there. and coincidently, i am waiting for a parcel.  i check out my sent out sms, this 'thing'(seriously i dont know how should i address this 'thing') had sent out the same message with names at the front. hundreds of em. and none of the numbers are on my phone book. so. yeh. most probably. this thing hacked my phone book too and will ,maybe..sent out sms to my contact list through next people who click on the link.

so. beware. dont click any link.even if you are actually waiting for a courier. T_T. if the message don't stop by tomorrow. i will definitely make a police report. and i'll find this scumbag who mess with my day. 


- E N D -

Monday, June 2, 2014

kalau aku

sekali orang tak appreciate kita. leave.

mungkin boleh beri peluang kedua. tapi yang ketiga?
leave.

masih ada yang lain yang masih ikhlas.
kenal lama tak bererti apa-apa pun.
leave.

- E N D -

Saturday, May 24, 2014

Pelanduk

untuk kali ke seratus lima puluh juta....

Masa sekolah rendah, ingat lagi bila pindah ke sekolah baru, ada la budak-budak tanya.
"Awak berlakon cili padi eh?"

Dah habis sekolah. Untuk pertama kali waktu abang karikatur lukis muka aku tanya. "Ada orang pernah  cakap muka awak macam Sarimah tak?" Haruslah aku faham abang tu nak jek. Tapi untuk ke seratus lima puluh juta kali orang cakap mahupun tanya. Apa kah maknanya?

Kesian Sarimah.

Nah gamba curi kat blog kak nadd. Gamba bersama makanan biasanya yang paling lebar senyumnya.

Kepada yang bertanya.Terima kasih lah buat hari suram saya jadi lebih bermakna. Bahahahaha...

Kesian Sarimah.

Tuesday, May 13, 2014

R A W A K

lama kelamaan, aku makin tak tahu apa yang aku kejarkan.
makin pudar, makin kabur.

tapi bila diingat semula kata-kata seorang sahabat sewaktu roadtrip ke pantai timur tempoh hari,
"kunci yang dicari selalunya takkan dijumpai, selalunya akan muncul tiba-tiba tanpa dijangka."

Seperti biasa, aku cuba digest ayat-ayat penuh kiasan begini. Aku memang hebat bab-beb spekulasi kencang dengan diri sendiri.

Pada yang rapat, pasti nampak saat-saat aku ranap. Tahap tertekan aku sehinggakan aku rasa aku sendiri tak mampu bantu diri sendiri. Tahap depression aku dah tahap kalau orang tu tak cukup sayangkan aku, mungkin dia akan tinggalkan aku terumbang ambing sebab aku ni dah tahap tak mendatangkan faedah dah.

Sehinggalah Allah aturkan kematian demi kematian. Kehilangan demi kehilangan. Ujian demi ujian. Tiba-tiba semangat yang hilang entah ke mana, seperti dipulangkan semula 'pencuri' nya. Sungguh, kalau hidup aku dibukukan, mahupun difilemkan, banyak rasanya 'moral of the story.' Yang boleh diguna pakai oleh manusia-manusia ketakutan di luar sana. Namun, masih ramai lagi kehidupan orang lain yang lebih banyak moral nya.

Ada few kematian. Ada few berita orang sakit. Ada few masalah orang sekeliling yang membuka mata. Ada few makcik/pakcik/anak kecil/random manusia tepi jalan yang buat aku berfikir. Dan yang terbaru, emak kakak ipar pula meninggal (11 May 2014). Semakin aku sedar. Ajaib nya semangat yang Tuhan bagi. Di kala semua manusia masih fobia, aku masih mampu hadap. Tangan aku yang mereka genggam, menggambarkan rasa takut mereka menghadapi dunia.

Maka, kasihnya mereka yang masih bersama aku hingga hari ini, tiada galang gantinya. (aku maksudkan, yang tiada hubungan keluarga, yang ada connection, tidak banyak ruang untuk lari) menangani manusia depress bukan mudah. Sebab aku sendiri benci diri sendiri, aku sendiri rasa diri ini tidak berharga. Rasa seperti tiada sebab untuk mereka kekal di sisi. Tapi bila rationale itu kembali, aku sedar semula kata-kata mereka yang masih setia, "aku yakin kau akan stay kalau ini jadi pada aku,"

tinggi betul keyakinan mereka. Terima Kasih.

Terima kasih untuk semua unconditional love. Terima kasih kerana terima perangai-perangai pelik. Terima kasih kerana masih tidak benci aku. Terima kasih tidak jemu-jemu bertanya khabar.

Terima kasih kerana faham habuan hidup masing-masing sebenarnya berbeza dan tak pernah persoal pasal komitmen. Ya. Masih ada yang persoal dan berkata "kalau kau kahwin, kau kena ikut suami juga" atau "kenapa kau seorang yang perlu buat semua?" atau "kenapa selalu sangat kena balik kampung?" atau "kenapa selalu sangat kena meeting?"

Ya. Itu semua soalan-soalan "standard" yang selalu aku terima. Aku kadang-kadang curiga mereka ini kawan atau tidak.

Jawapan aku yang selalu aku pendam dek malas mahu bertelingkah, "selagi belum bersuami, prioriti aku masih kekal mak aku." untuk soalan-soalan lain, "kalau ini ialah show, show ini show aku, it's a one-man show, tiada team, hidup kau mudah, mengapa perlu persoal hidup orang lain susah?"

Ya sudah lah. Kalau tak sakit, tidak beringat bukan? Kita tidak boleh expect semua faham keadaan kita.

Macam yang selalu aku cakap, "Apa juga yang berlaku pada diri kita, semuanya kerana kita yang benarkan ianya berlaku. Jika kita benarkan diri kita jatuh, jatuhlah kita."

Taring aku hilang. Tulang belakang kembali lembut. Kawan yang dah lama kenal mungkin tidak sependapat dengan kawan yang baru kenal aku. Mereka kenal aku sebagai seorang yang kental dan tidak mudah kalah, aggressive, garang, itu semua aku. Kawan yang baru, jumpa aku yang sekarang, "Mana ada Kunang garang," begitu sekali hilang terus aggressive aku.

Jadi, jika tanya aku sekarang, apa plan aku? Apa yang aku kejarkan?
Aku mahu kejar "happiness".
Aku akan cari jalan ke sana.

- E N D -

Sunday, April 27, 2014

bila rindu

type email address, keluar email address Bapak.
sebenarnya tengah banyak sangat soalan pasal construction and consultancy.
rasa hilang terus menerpa masuk menjadi terlalu nyata.

- E N D -

it is so you

tomorrow, most probably the principal will call me due to the email cc-ed by the consultant. The specific reason he cc-ed it? i have no idea. Really. Go to hell with it.

Will be leaving the current house i'm living in soon. within this year most probably. there's a lot of mixed feelings about it. been staring to the stripy wall for hours and think. will i miss all of these?

well. everyone needs a new starting point. this might be my starting point then.

i remember few friend who came over my house. they had this almost the same dialog where they'll say "oh. this room feels like your room in (whenever i used to live)".  

Been trying to love myself more nowadays. will try to care less and do whatever i want to do.

i had enough.

that wall


- E N D -

Wednesday, April 23, 2014

Pergi yang pasti

Perasaan yang kompleks terutama bila kita antara manusia yang disenangi sedangkan dia susah berasa senang dengan orang sekeliling.

Sangat kompleks.

Rasa mahu gugur jantung waktu terima berita.

Terima kasih untuk segala memori indah. Kata-kata positive dan semangat. Untuk terus mara dalam bidang yang sangat dikaguminya. Architecture.

Rasa masih baru berjumpa. Masih ternampak-nampak doctor kacak yang sempat digosipkan. Masih terdengar-dengar doctor cakap "you look happier.." sambil melihat aku yang duduk agak di bucu bilik. Seronok sebenarnya lihat orang lain seronok. Walaupun seronok itu hanya kerana excited melihat carnations yang dibawa. Dan untuk mendengar semua cerita pelajaran. Masih ternampak pancar wajah risau terhadap aku yang kehilangan.

Semoga tenang di sana, auntie mimi. You'll be missed.

Alfatihah. Tunku Munira Tunku Mustapha

Sunday, April 20, 2014

Patut

Aku percaya kita akan dapat apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.

Sekali Allah hantar mesej melalui seorang kawan.

Dia bagi apa yang kita patut dapat.

Tergolek. Tertampar.

sorry that I'm not cute enough for you

If I were a male. I am 'the man'. Never the boy.

It make sense why you seek for a girl instead of woman.
You, yourself, is just that another boy.

- E N D -

Friday, April 18, 2014

Mahu bebel

Ok. Ni bukan entry stress emo. Ni entry stress biasa biasa.

Minggu ni terlaaaaaallluuuuu busy hinggakan rasa macam 'eh, dah jumaat? Damn dah nak submission!'

Perkataan submission, KM, DO, BP, IWK, Sewerage, cukai tanah, harta, sijil carian bla bla bla whatevs... hoiiiiiii.... fobia sungguh rasanya... dah tahap check sendiri punya cukai pon rasa sadis jadinya... belum lagi rasa nak gugur jantung bila teringat perkataan tender. Terngiang-ngiang kat telinga jeritan client. Yaaaa...

Positivity ada datang sikit minggu ni. Aku ada masalah tak get along well dgn senior architect (SA) aku. Dia bukan kaki maki ye anak-anak. Jangan berprasangka...dia super pendiam. Sampai tahap aku lost yang menakutkan. Update idak..hape pon idak. So. Untuk work dalam team. Sangat lah susah. Sebab selagi tak tanya. Selagi tu sepi. Sepi yang menakutkan ye sepi dia. Dia dah jadi sampai tahap, rasa takmo tanya apa-apa kat dia. Takut pertanyaan itu menjadi satu bencana dan malapetaka tak berpenghujung. (Ye. Over. Aku tahu. ) setelah sedikit perbincangan bersama sama rakan sekerja (atau aku lebih yakin ianya sesi umpatan, bukan berbincang) dorang tanya aku, bila aku nak nangis kat opis. Sebab tak pernah miss lagi yg keje under SA ni tak nangis. So aku rasa aku normal.

Look at the weird side. Aku pon tak paham kenapa stress. Sebab dia bukan jenis marah langsung. Membebel pon tidak. Tenang lek je dia. Sekali kau. Dapat tengok dia bukak kuda-kuda otoked pon aku terasa kerdil. Hahahaha...belum lagi dia start bekerja. Sup sap sup sap. Siap. T_T. Apakah terlalu pantas? Tapi memang semua manusia yang masuk team dia akan stress. Maka, joke hambar untuk hari ni. Kalau kata la nak pindah keje esok2. Reference bukan boss besa. SA tu yg patut jadi. Kalau dah menang award esok2. Wajib mention nama dia. Sebab tanpa dia. Memang lambat nak bijaknya. Betapa seksa nya nak bkomunikasi smpai tahap kita takut nak lupa apa-apa sebab malas nak tanya dia.

Mampu? Ye. Mampu. Penangan seketul manusia pendiam gila. Memang dia takde nak guide-guide ni. Pandai-pandai cari jalan kaedahnya. Mungkin dia patut dijadikan idola.

Oke. Nak pegi sambung merenung nasib.

Berharap tak mimpi kerja malam ni. Seperti sadisnya hidup aku minggu lalu. Mimpi roller shutter. Sedih hoiii.

E N D

Sunday, April 13, 2014

yang pendam.

pernah rasa stress tapi tak tahu punca?

ye. aku tengah hadap hidup begitu. belum lagi kisah aku perlu hadap kisah seolah-olah aku tak layak langsung untuk tersembab seketika. ataupun kadang kala perlu orang lain yang tunjuk aku arah selain aku yang memberi arah.

takut? apa yang dirunsing? terlalu banyak sampai tak tahu yang mana satu punca sebenar. rasa mcm dejavu ayat ini. tak apa lah. dah terlambat untuk faham.

masa. sudah berapa kali aku cuba beri masa pada diri sendiri. beri cadangan pada diri sendiri untuk persetankan segala kisah dunia yang tak pernah ada noktah. mengingatkan diri sebenarnya Tuhan itu yang memberi rezeki. kenapa nak takut sangat? tapi, aku mana tahu jika sebenarnya keadaan membunuh sekarang rezeki aku. maka sesal lah aku menolak rezeki Nya.

negativity?
merata. walaupun kadang-kala. itu yang aku rasa yang aku mahu dengar. tapi automatic aku tahu. oh. ini bukan energy positive aku. yang terus kekal laksana psychiatrist terhebat. terima kasih kerana tahan dengan kegilaan ini. bukan aku minta aku jadi begini. aku cuba kawal. tapi, bateri pon ada tempoh masa berfungsi. apatah lagi hati manusia.

perbezaan baik dan buruk semakin kabur. kisah suka dan duka seperti sama. kalau aku mahu kata biar masa menentukan segala. aku dah tak ada daya. jangan minta aku sabar. jangan beri cadangan sampah.

contoh cadangan sampah. "cari lah sesiapa,"
kau ni sesiapa lah. ok. aku buat kesimpulan sendiri. kau tak mampu terima kegilaan ini.

"takkan kau". juga aku ambil kesimpulan mudah kau simpulkan aku tak berusaha kawal sebelum hilang kawalan.

aku pernah ada dalam situasi melihat mereka hilang kawalan dan hairan mengapa mereka biar itu jadi pada diri mereka. terkena sendiri. baru sedar. soalan yang salah boleh menjerumus ke  arah yang salah. cadangan yang bangang membuktikan betapa bangang aku terus kekal biarkan diri disakiti.

positive itu tinggal secebis di hati selebih nya di bibir sahaja. jika yang mengelilingi asyik sibuk suntik cas negative. jahanam lah apa yang ada.

keberanian yang hilang. bukan pudar. hilang.

- E N D -

Satu bulan

Satu bulan notis yang akan terus membentuk sebiji neraka dunia yang lengkap.

Pastikan satu bulan.

Rezeki itu Dia yang beri.

Saturday, April 12, 2014

Derai

Berderai.

Penat mereka cuba lekat semula.
Tapi pelekat nampaknya tak berkesan.

Dah tiba masa.

Perlu mula semula.

Di mana perlu mula? Bagaimana?

Sunday, April 6, 2014

Jatuh

Jatuh itu atas kebenaran diri.

Ada masa datang rasa perlu untuk tidak bangkit sekejap.

Setiap cubaan bangkit itu melelahkan.

Ya. Lumrah dunia.

Masa berjalan terus. Tapi aku mungkin akan berhenti. Itu pasti.

Yang hilang boleh dicari. Yang tak wujud?

Sunday, March 30, 2014

Alhamdulillah atas nikmat

Majlis resepsi Lop selesai. Semoga semuanya baik baik sahaja. Terima kasih tak terhingga kepada yang membantu dari pelbagai sudut. Rasa ajaib sentiasa ada.

Sebak di pagi hari seperti yang telah dijangka. Yang menangis tidak terkira jumlahnya. Random kindness yang melampau-lampau. Sampai jadi sedih kerna dek malu dengan Tuhan. Kurang sungguh aku bersyukur.

Menangisnya kawan-kawan arwah lebih merunsingkan. Tapi ya. Sekurang-kurangnya cerita yang kami dengar semua yang indah-indah. Orang yang kami jumpa hari ini juga semua indah-indah belaka. Alhamdulillah.

Yang paling menyentuh?

Bila seluruh keluarga uncle usop datang. (Kawan bapak di umist) kebetulan terserempak di depan tempat drop off. Ibu dia menangis terus sebab dia terus cam, 'ini anak fihir, muka dia ni' dan seluruh keluarga turut menangis sekali. Menurut uncle usop,  dia tahu lewat. Beberapa minggu lepas kejadian. Bapak memang baik dengan seluruh keluarga mereka. Memang aku yang paling lama tak jumpa mereka. Kali terakhir sewaktu sekolah rendah barang kali. Tapi tak sukar untuk detect terutama yang 'membesar' bsama bapak. Kami memang banyak persamaan.

Tak lupa juga pakcik yang datang memperkenalkan diri bahawa dia pegawai MARA yang menjaga bapak sewaktu bapak belajar dulu. Aneh. Tapi ya. Dia tetap datang meskipun tahu orang yang dia pernah kenal sudah tiada lagi.

Semua kawan-kawan bapak yang datang hari ini, diuruskan oleh kawan-kawan bapak. Kami? Hanya tinggal perkenalkan diri sebagai keluarga.

Jadi. Kesimpulan untuk hari ini?

Bapak was a great man.

Hebatnya dia, hinggakan sampai bila dia sudah tiada, dia masih mampu buat sesiapa sahaja yang dikenalinya terus bersama kami. Malah lebih bersungguh-sungguh mahu dekati kami dan meneruskan silaturahim.

Aku harap, aku juga mampu jadi begitu.

Satu hari nanti.

E N D

Monday, March 24, 2014

Hilang

Kala hati tak terucap serabut
Kala diri menanti retak berderai
Allah hantar His little helpers untuk berbicara dengan hambaNya

Aku hilang. Aku tidak sedar aku hilang aku.

Maaf jika aku tidak sekental dulu
Maaf aku semakin lemah
Maaf juga kerana aku seolah-olah tidak positif lagi

Seribu satu kemungkinan
Seribu satu rahsia
Berjuta perancangan dari-Nya

Terlalu banyak untuk dihadamkan

Aku yang sekarang semakin hilang 'gah' yang dulu
Bak kata seorang sahabat.
"Tulang belakang kau hilang"

Benarlah
Tak pernah rasa segelap ini

Perlahan, akan aku kaut semula yang baik
Perlahan, akan aku cuba bangkit semula setelah tewas
Perlahan, akan aku cuba lukis kembali angan-angan seperti dulu
Perlahan, akan aku cuba cipta semula punca untuk kehidupan yang lebih bermakna

Dengan izinNya jua.

- E N D -

Sunday, March 23, 2014

Cita cita idaman.

Cita-cita?
Setelah habis semua kiranya peringkat pembelajaran. Aku simpulkan sebenarnya, cita-cita aku nak jadi suri rumah je. T_T.

Tapi sebab tak berkelayakan, faktor tidak berkahwin, or if kalau kahwin pon belum tentu boleh jadi suri rumah sebab faktor kewangan (unless aku kahwin orang kaya gils). Aku pon rasa mungkin cita-cita sekarang nak jadi penjual cupcake. Kalau aku kata nak jadi pelatih dolphin, macam melampau. Sebab berenang pon semput, jaga manusia pon fail lagi, camne nak jaga dolphin. T_T

Tapi. Tapi. Tapi. Bantahan untuk aku meninggalkan dunia akitek ni terlalu lah banyaknya. Maybe sebab macam dah bertahun tahun terbazir belajar macam nak mati. Lepas tu takmo jadi akitek. T_T

Ok. Ini entry tidak berwawasan. T_T

E.N.D

Saturday, March 22, 2014

That 'K' word

That's how one of the friends said it. And I'm not sure exactly what does that 'K' stands for. So, I'm assuming it is K for kurus. LOL.

Since the day I was back from Launnie, I've been receiving a lot of that K comment. Which I doubt. Hahaha. So, most probably, it's the camera angle, or the tudung I wore, or the clothes. Yes, I seriously lost weight during finals. Due to workloads and kesedihan melampau probably. During that time I no longer can fit all the pants. I need to wear either skirts or jeggings. And wearing belts didn't help much. Not that I like being fat. But I don't think losing weight that way is healthy. And yesterday, I re-insta my date with ziq n qil, and received a lot of text asking whether I am ok. (Sorry that I only realised the message once I woke up this morning).

I'm not sure how kurus I look like in the pics. But with all the text and all. I presume I look kurus than normally I do. And maybe look a bit 'ill'. Tapi sebenarnya sebab penat kot....~

So. To answer all the questions.

I'm good. Healthy Alhamdulillah. And. No. Saya tidak diet. Itu semua ilusi. Haha.

And thank you for all the love shown. Sayang korang! Terima lah daku yang tak berapa kurus ni seadanya...hahahahaha..

Monday, March 17, 2014

kerja gila

disebabkan aku dah kerja. rungutan seteruskan akan banyak berkisar kerja.

best ke jadi architect?

aku? aku tak suka. aku tatau salah carrier tu atau salah environment office atau aku yang bermasalah. yaaaa... it seems hard for me to enjoy doing it...haaa...so...hasilnya..???

T_T

*hari-hari fikir apa lagi aku boleh buat selain jadi architect.

- E N D -

Tuesday, March 11, 2014

hello dark circle

2nd day of work.

one word to describe it.

crazy.

- E N D -

Sunday, March 9, 2014

Bakal mula

Gaya kehidupan hectic bakal bermula esok.
Semoga dipermudahkan. Semoga tiada nervous yang bukan-bukan.

Kepada semua ahli keluarga mangsa MH370, semoga terus positive.

Berat mata melihat. Berat lagi hati yang menanggung. Total orang yang ada mutual friends dengan aku dah ada 8 orang. 5 orang ahli keluarga mereka. 3 lagi kawan.

Teruskan sama-sama berdoa untuk yang terbaik.

Friday, March 7, 2014

campur campur

okay.
entry ini akan jadi entry repekan. entry melalut. takde deep deep. takde. aku ada hari-hari rasa macam nak cakap macam macam. tapi malas nak bercakap. boleh?

so. dua tiga menjak. aku banyak received call dari kawan-kawan Bapak yang belum tahu berita. sebenarnya, agak susah untuk menyampaikan berita buruk. " Assalamualaikum, boleh cakap dengan En.Raja?" kalau aku kerek, aku boleh cakap, "saya bercakap" -_-..oke tak kelakar. macam-macam. dari yang nak bagi projek, nak tanya khabar, nak ajak ngopi and nak ajak pergi visit kawan diorang sakit pon ada. macam-macam reaction. banyak yang rasanya sama macam aku dulu waktu terima berita.

senyap. terkejut.

aku harap pakcik-pakcik tu tak jadi saiko macam aku selepas itu. aku dulu start menangis  teresak-esak selepas lebih kurang 15 minit letak telefon. aku siap boleh telefon mak aku balik (sebelum start menagis) mintak dia bertenang dengan suara yang super cool (yang call sampaikan berita ialah wanchik). mampu telefon kawan-kawan di Malaysia, mintak mereka lari selamatkan apa yang patut, teman mak aku, atau tolong lancarkan apa-apa jika tiada sesiapa yang bantu. dan seterusnya, ya. aku tewas juga. so. yang melihat. memang itu lah aku di kala yang paling tewas.

perit jerih kehidupan sepertinya semakin berlalu pergi. maksudnya, semua perkara sudah semakin 'jatuh ke tempat yang sepatutnya'. aku semakin matang  rasanya. memang tidak  ubah sepeti cerekarama hidup aku ni.

dah boleh mula perlahan-lahan untuk focus tentang diri sendiri juga. dan ini bermakna.

karier.

banyak juga mulut busuk yang berbunyi menjatuhkan. baik karier mahupun peribadi.
ya. menjadi anak dara tua di tanah malaya tidak mudah. apa saja yang tak pernah dilemparkan?
jika benar itu habuan aku. aku tak pasti manusia-manusia ini tahu jika bukan salah aku jika Dia mahu aku focus dengan terus berbakti untuk Mak. aku hanya pohon dikurniakan kesabaran hingga ke akhirnya.

karier?

aku tak boleh cakap aku sudah punya satu. tapi bakal bermula. akhirnya, ada juga yang mahu 'terima' aku  yang tak seberapa ini. jadi mengapa aku perlu tunggu lagi, kan? lama jodoh, lama lah. jika tidak, cukuplah sekadar mengutip pengalaman buat pedoman.

tipu kalau aku kata aku tak gentar mahu mula berjalan di laluan sendiri. sebelum ini aku sibuk bentang jalan untuk orang lalu. bila aku perlu bentang dan lalu sendiri. aku jadi panik sendiri, gelabah tak tentu hala.

lagi?

oh ya. gelabah berkurang semalam. pergi lawat jiran di prince court. another cancer patient. berkaca matanya lihat aku datang. dia antara manusia yang sangat excited aku belajar akitektur. dia teringin sangat mahu lihat anaknya jadi architect. tapi, ya lah, perkara begini bukan boleh dipaksa-paksa. punca gelabah kurang bukan kerana insaf setelah melawat orang sakit. aku boleh dikatakan sudah immune dengan pesakit cancer.aku tetap sedih. tapi aku jadi kental setiap kali. punca sebenar gelabah hilang ialah kerana doctor yang attractive yang attend jiran aku. dah lama rasanya aku tak jumpa orang aku rasa dia attractive. kali terakhir 2 tahun lalu. boyfriend gay friend aku. tapi selalunya mereka ini tidak photogenic. kalau stalk pasti kecewa sebab gambar pasti sedikit erkkk... so, kiranya sekarang aku kembali faham quote-quote yang ramai share pasal senyum  kita kadang-kadang mampu brighten up someone's day. because he just did. pfftttt... dahsat statement aku ni. hahahaha...

perkara-perkara happy lain ialah membaca thank you notes. selama-lama aku terasa menjadi beban. dah tak terucap terima kasih pada semua yang masih setia. rasa bahagia bila rasa seperti berjasa. terima kasih kerana menjadi positive. serba sedikit, aku terkena tempias positive itu. terima kasih kerana benarkan aku jadi sebahagian support system, kerana kalian jugak suport system aku.

owh. sebenarnya hidup ini indah. yang perlu, buang semua  kisah pahit, tinggalkan yang manis sahaja di kotak fikiran.

- E N D -

Sunday, March 2, 2014

Cara Hidup

Sepatutnya aku perlu tulis panjang panjang.

Tapi rasa marah ini terlalu dalam hingga mahu patah gigi aku ketap.

Hingga gigil tangan menahan marah.

Hingga aku sangat yakin jika mereka mereka ini depan mata, pasti aku tumbuk tidak ambil kira apa itu adab hormat orang tua.

Apa guna ilmu agama? Jika ada tapi tidak membantu.

Apa guna ilmu agama? Jika perangai duniawi seperti celaka.

Dosa dengan Tuhan mungkin terampun. Dosa sesama manusia?

Oh. Aku lupa. Engkau lebih pandai.

Saturday, March 1, 2014

Rapuh. Remuk.

Entah bila baru nak pandai hadam.

Ya. Hidup sepatutnya mudah. Yang menyusahkan itu manusia.

Yang paling susah nak tangani itu nafsu.

Yang paling jarang diguna sebaiknya itu akal.

Harapan? Kadang-kadang macam tiada.

Angan-angan? Sudah lama aku tidak punya satu.

Redha? Sudah. Doa? Dah mual juga acapkali dengar suruhan yang sama. Ibarat aku tidak pernah terlintas langsung untuk buat.

Kemahuan aku? Harapan aku? Agar kesabaran ini dikurniakanNya sampai aku menutup mata.

Pedulilah apa lagi penghakiman manusia. Aku mahu tunggu keajaiban. Tapi masih ramai di luar sana yang lebih perlu dan layak. Allahu.

Perasaan itu akal yang kawal.

Kacang

Aku tak allergic kacang.

Aku tak suka kacang. Tak suka rasa kacang. Tapi tak bermakna aku tak makan. Ada kuah kacang yang kena cara masak, aku boleh makan.Semalam aku makan. M&M ada kacang. Sebab masa tu aku panic. Aku ada habit akan mengunyah bila panic atau upset.

Hasilnya? Sampai hari ni. Tengok iklan magnum ada kacang. Loya macam masuk fear factor.

Tahniah Kunang.
T_T

Wednesday, February 26, 2014

PHD

Ok. Mari kita bincangkan issue ini.

Ini bukan phd tu. Ini phd ini. Penyakit orang Melayu la senang cerita. Tipikal kita dengar. "Eleh, senang la kau ada kabel." Atau "Duit banyak senang la boleh jalan jalan tangkap gambar best-best".

Gittew.

Dengan kepesatan sosial media sekarang, dah tak pasti berapa banyak kebaikan yang dapat dihasilkan. Kalau dulu, jika punya sesuatu yang lebih, kita dinasihatkan agar tidak menunjuk-nunjuk. Tapi kini tidak lagi. Masing-masing berlumba nak upload, gamba yang paling hebat. (Ok..ayat mood ala-ala karangan sekolah dah aku rasa...layan je laa) Contoh, gambar hadiah, gamba restaurant terhebat, gamba gembira kita, gamba keluar masuk masjid, dan macam-macam gamba lagi.

Aku terjebak dalam satu sesi berjemah (bukan berjemaah ye! ) di mana topic hari tu banyak dikaitkan dengan instagram dan facebook. Ayat-ayat kerap hari itu.."Eh..si A pegi Italy eh? Aku nampak kemain lagi kat insta..untung laaaa..." or "Ala, orang cantik or handsome, memang la ramai followers, aku pakai baju lagi swag takde sape nak pandang pun" dan macam-macam lagi jenis ayat berupa comparison tidak sihat.

Tipu kalau takde terdetik langsung phd itu. "Untung laaa" tu pon dah show it. Unless tagline orang tu mmg "Untung laaa"

Aku? Ada. Aku hanya manusia biasa. Kalau aku rasa dengan melihat "kebahagiaan" orang lain boleh buat aku sawan. Aku memang tak rajin nak pegi lihat. Jadinya, memang normal kalau aku tak berapa update cerita si A atau B. Aku update cerita kawan-kawan terdekat je. Sebab bila memang dah dekat tu, takde dah phd ni. Kebahagiaan mu kebahagiaan ku jua...gittew...

Yang terbit phd ni selalu nya orang yang kita kenal, bukan kita kawan mahupun sayang. Jadi kalau aku ada sedikit rasa pelik pelik lepas tengok account sesape tu, aku terus sedarkan diri sendiri. No point aku nak rasa bukan-bukan. And kebahagian dia bukan kebahagiaan aku. Unfollow. Simple as that.

Lagi contoh?

Kes mudah. Wak doyok. Lantak dia nak pakai apa. Ko tak suka. Unfollow. Tak payah nak jadi haters sangat pun. Aku pun panas tengok dia bersuit bagai. So. Jangan tengok. Btol sangat dah tagline dia #akuyangpakaikoyangpanas.

Aku setuju dengan kegunaan social media untuk kempen derma semua tu. Yang aku tak setuju yang dok share macam2 fakta pelik (ye aku pon pernah buat), yang dok share hadith tak sahih sana sini, yang selfie seminit 2 kali, yang semualah dia yang paling bahagia sampai kalau orang tak berapa bahagia tengok mungkin jadi terguris.

Jadinya. Gunakanlah sosial media secara berhemah. Sebenarnya, pesan tok nenek dulu dulu tu masih relevant.

Tak baik menunjuk-nunjuk.

Ok. Account fb akan ditukar setting. Aku pun ala-ala menyampah dengan account sendiri. Soon. Soon.

Concept tak suka jangan tengok tu pon. Kalau pikir2 balik, ko cuba bayangkan ko makan sedap sebelah pelarian yang tengah lapar. Lepas tu ko cakap, "kalau tak suka jangan tengok, aku tengah happy ni, ko lapar bukan salah aku."

Ok. Dah terlebih pikir. Apa pon tak boleh la kau ni Kunang!

E N D

Saturday, February 22, 2014

Kenduri

Aku sangat lah memilih kenduri yang aku nak attend. Like. Aku kenal. Tapi tak rapat. 80% kemungkinan untuk tidak hadir.

Kalau kenal dan rapat. 80% kemungkinan untuk hadir.

Ada yang tak percaya. Tapi masih ada yg faham. How I hate kenduri. Not really hate. More to not comfortable being part of the kenduri.

Kenduri dalam kamus aku, ialah 'gathering' untuk orang yang happy bila aku happy dan orang yang sedih bila aku sedih. Senang cerita, gathering orang yang saling sayang menyayangi. Bukan orang yang hanya mahu tahu update aku. Bukan datang sebab nak tengok baju apa aku pakai, cantik tak decoration kenduri aku, cantik ke make up aku and duduk di meja bercerita pasal yang bukan-bukan. Bukan sebab kami satu sekolah. Bukan sebab kami satu uni, tpt kerja, studio etc. Bukan.

Ok. Tu kamus aku punya definition.

So kalau tiba-tiba aku kawen. Upacara kahwin aku jadi picnic untuk beberape orang kawan and aku masak-masak dan yang lain pon sama-sama potluck. Aku rasa itu lebih aku. Walaupun aku agak yakin mak aku akan menentang hebat jika ianya terjadi.

Ye la tu. Tricky bukan. Ada kawan rimas. Tak berkawan pun rimas. Ni semua gara-gara observation terlampau sewaktu kenduri kendara.

Tapi ye lah. Ramai yang kenal je. Berkawan nya tidak.

E N D

Tuesday, February 11, 2014

I remember

Dah lama blog ni tak dihias sesuatu yang ceria atau seronok untuk difikir-fikirkan.

.......Well I still remember the day it happened. The day my father passed away.

Kawan-kawan freaked out. Like super duper freaked out. I know they don't know how should they react, what should they do to calm myself down and all. I still remember one of my friends told me to lie down. Some of them want to give their shoulders, some offer hugs and actually many of them offer so many things. They thought maybe I would want to curl or be in that fetus position. Yup. Something like that. And I have no idea why they thought that lying down would calm me down. I did not lie down anyway. Peluk bantal juga tidak. Yang betul-betul aku ingat, ada 3 orang saja yang aku peluk waktu itu. Helen, Farra, Aboo. Selain itu, kawan-kawan lain, I have no idea why they made me tea, sirap bandung, brought me a lot of chocs, cooked for me, datang hari-hari teman aku buat kerja, bersengkang mata tolong aku buat kerja and aboo even flew to Tasmania for me. Teha called to say hi. I had countless number of wonderful friends texting and emailing to check me up. To say their best words and all. I have friends who I no longer contact messaged me at Facebook telling me not to worry because everything in Malaysia had been taken care. And 'semua urusan berjalan lancar'. Kak nadd and mieza yg keep me update about things in Malaysia. And everyone yang seriously be there during that hard time.

Masa tu. Aku tak boleh hadam kenapa semua orang boleh jadi semanis itu. Balasan apa yang aku boleh bagi?

Hari ni. Satu kawan diusik malang. Aku rasa sakit hati yang amat. Rasa macam nak pergi tolong rentap semua kesakitan dia buang jauh-jauh.

Ya. Kuasa kasih sayang. Pelik tapi benar. Pelik-pelik apa yang mampu perasaan ini lakukan. Ya. Perlu lebih bersyukur kerana dikurniakan mereka yang betul-betul tidak berkira sayang mereka. Yang tidak kisah seburuk mana pun aku. Sayang itu tetap sama. Yang tidak kisah pun jika sayang mereka lebih banyak dari sayang aku.

Kepada kawan yang aku pasti tahu siapa dirinya. Kekal rationale kuncinya. Perasaan itu akal yang kawal. Masih ramai yang ada. Masih ramai yang tak berkira kasih sayang. Yang pasti. Allah sentiasa ada. Kita sentiasa ada matlamat untuk hidup. I just want you to know. It is okay to be weak once in a while. Being strong is tiring. Kita manusia. Tak boleh kawal semua.

Monday, February 10, 2014

Mati itu benar

Kadang-kadang
Macam ternampak-nampak
Macam terdengar-dengar
Terbau-bau juga ada

Ya.
Allah berikan seribu macam perkara untuk aku fikirkan
Allah turunkan seribu macam cara untuk distract aku

Kadang-kadang aku rasa tidak adil
Aku tidak berpeluang untuk grief

Tapi
Setiap masa yang sedikit itu
Setiap masa yang sempat itu
Peritnya hati bila terkenang
Sepertinya tidak mampu aku tanggung

Betullah.
Dia sebaik-baik perancang.
Jika sentiasa sempat.
Aku pasti masih menangis di bucu apa pun tak mampu buat.

Aku bersyukur Allah beri aku 'sesuatu' untuk aku fikir
Syukur kerana beri sebab untuk aku terus bangkit
Kalau tiada sebab, aku sememangnya mahu saja biar diri terus tersungkur.

Monday, February 3, 2014

Satu satu

Satu dah tewas.
Mungkin next battle akan menang?
Mungkin.

Wednesday, January 29, 2014

Question(s)

When I have too many unanswered question. And I have no idea who else should I ask. I need my father so badly so I can be myself again and feel no shame asking silly questions over and over again.

May He ease my journey.

Tuesday, January 28, 2014

Masa

Kalau masa boleh dibeli.
Aku dah beli berdozen-dozen.

Aku harap masa itu datang bersama tenaga.

Sama ada aku memang dah tua. Atau memang aku dah terlebih bekerja mengejar masa?

Wednesday, January 22, 2014

Bangkit lagi

Sudah hampir 3 bulan.
Kadang-kadang, rasa mahu berderai jantung bila rindu.
Kadang-kadang, empangan air mata pecah jua bila terlalu penat.
Kadang-kadang rasa mahu berhenti berharap dan biar diri tersembam.
Selalu saja rasa hilang punca, 'sumber' tempat aku bertanya apa jua silly question sudah tiada.
Semua perlu diusaha sendiri.
Walau sekelumit pengetahuan ringkas. Semua nya sendiri.

Terlihat post seorang sahabat, memetik dialog 'ayat-ayat cinta'. "Tuhan sedang berbicara denganmu,"

'Bicara' ini lambat sedikit untuk aku faham. Namun tidak henti aku cuba untuk fahami.

Benarkan Dia bimbing kamu.

After all, kita manusia. Takkan mampu buat semua.

Friday, January 17, 2014

With difficulty is surely ease

Too many major bad news in a day. Not that im not use to this bad news thingy lately. But today, they are all major bad. May Allah bring us joy, bring us closer to him, give us all the strength we need and we, keep on striving on being a better khalifah. InshaAllah.

Tuesday, January 14, 2014

Manusia tak tahu. Tuhan tahu. Ya. Tuhan tahu.

Abaikan manusia selagi boleh.

Saturday, January 11, 2014

Bangkit

Jumpa Tok Sulong hari ni.

Saling tak tumpah. Kalau Bapak sempat tua. Begitu lah rupa dia.

Ya. Hari ini tewas dengan perasaan sendiri.

Tak apalah. Jatuh seribu kali. Bangkit semula seribu satu kali sekurang-kurangnya.

InsyaAllah.

Wednesday, January 8, 2014

Azam tahun ni?

Untuk melaksanakan azam-azam tahun lepas yang belum tercapai. Salah satunya. Jangan beli buku lain dah selain buku pelajaran. Dah tahap tak tahu nak letak mana dah semua. Buku architecture banyak. Buku tak architecture pon banyak.. T_T

Koleksi hot wheels dan vw di rak terpaksa dialih demi meletak buku-buku yang belum bertempat.

Dalam banyak banyak collection. Mesti lah mak nak suruh aku buang comic-comic aku. Yaaaaa...grow up Kunang.

Tak boleh tak boleh...pengorbanan takleh banyak dalam satu satu masa. Hot wheels dah terkorban. Comic next time plak kita korban?

*sigh

Tak terkata

Bila terlalu banyak dalam kepala tapi tak terkata.

Wahai hati. Tabahlah.

Saturday, January 4, 2014

Masa lah

Ada hari hari. Kadang-kadang otak buat perangai. Rasa macam in denial Bapak memang dah tak ada. Rasa macam macam sebab tak dapat jumpa pun untuk kali terakhir. Rasa macam macam sebab tak sempat buat itu ini. Rasa macam dah penat sangat jadi sekuat ini. Rasa dah taknak buat apa apa. Nak baring sekejap. Tak berfikir apa apa. Sebab aku sendiri dah tak faham definisi rehat.

Things sebenarnya dah slow down. Tapi belum cukup slow.

Kadang-kadang rasa nak skip masa. Macam dah taknak hadap.

Rasa ini akan reda.

Thursday, January 2, 2014

Sedikit dugaan

Sedikit dugaan sebenarnya mengajar kita agar terus bersyukur dengan segala nikmat yang pernah diberikan. Apalah sangat dugaan yang sedikit ini jika dibandingkan dengan nikmat yang melimpah ruah.