nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 31, 2013

Tahun baru

2014

Harap menjadi lebih kuat dan positive

dan

Lebih dekat padaNya

InsyaAllah

Saturday, December 21, 2013

Kesal

Kesal is one of our inside jokes back in Tasmania anyway.

Well. For this entry. I am totally kesal. Tak pasti jika kesal is the right word though. Maybe sick?

Sejak ketiadaan Bapak, memang banyak yang kami belajar. Banyak juga yang aku berazam takkan buat perkara yang sama pada yang lain.

Banyak juga situasi yang aku tidak faham mengapa manusia masih tergamak melakukan begitu.

Tapi ya. Jika Allah tak susun begitu. Aku tak belajar.

Yang sibuk bercakap tapi tidak membantu. Yang cakap-cakapnya menyakitkan hati saja. Yang cakap-cakapnya mahu meninggi diri sahaja. Yang masih lagi SIBUK DENGAN HARTA ORANG LAIN. Jauh sekali berfikir jika perangai mereka itu sebenarnya membebankan manusia lain.

Aku kadang-kadang tak faham apa masyarakat fikir setelah kami kematian Bapak. Bukan seperti apa yang dipaparkan di kaca televisyen pastinya. Hilang ketua keluarga perkara paling buruk untuk sesebuah keluarga.

Yang pasti. Jika benar si mati tinggalkan harta untuk yang hidup sekali pun. Kenapa engkau pula yang sibuk mahu rasa nikmatnya sekali. Mengapa perlu engkau pertikai kebahagiaan mereka. Pahit mereka ada kau hadap? Getir mereka ada kau rasa?

Mungkin ada yang fikir, kesenangan itu datang bergolek.

Bandingkan pencen dengan yatim? Seriously?
Kalau aku sama bangang, aku mungkin rungkaikan semua point yang ada dalam kepala.

Mungkin aku perlu bentang semua masalah aku baru kau mahu diam?

Bercakap seperti tiada otak. Belum lagi membentang dalil-dalil agama seolah-olah orang lain tidak pernah hadap Tuhan mereka.

Dengan Tuhan pun kita perlu berusaha untuk dapatkan ganjaran.

Ya. Aku sakit hati. Kalau kawan. Aku dah putus kawan terus. Buat semak hidup saja.

Friday, December 20, 2013

Hati

Hati kita, kita sendiri yang tahu?
Ya. Tuhan juga tahu.
Mulut manusia?
Aku bersyukur aku tiada kebolehan menarik nyawa.
Khuatir mungkin pupus umat manusia jika aku punya kebolehan itu.
Ya. Pupus.

Wednesday, December 11, 2013

Tired

Tired.
I am tired.
Tired of wearing this facade.
Tired of being strong for others.
Tired of waking up everyday and convincing myself everthing would be okay while I know that the word okay is meaningless nowadays.
Tired of reminding myself that in difficulties theres always ease.
Tired on telling people that I have things that I have to put in the priority list.
Tired of answering questions like 'are you okay with this decision?'  Honestly, if I ever had any other better choices, I'll choose the other better choice.

Thanks to those who don't mind listening to all my rants. That's all I need at this moment. Willing listener. Not people who try to be smart and suggesting shits because they don't know my situation well enough.

Yes. I just need time to be able to be less strong. And put away this facade for a while.

Tuesday, December 10, 2013

Takut

Takut. Sangat.

Monday, December 9, 2013

Kosong tak bertajuk. Sibuk tak berhala tuju.

Alhamdulillah. Dengan sekali lafaz. Lop kini bergelar suami. Selama hidup tak pernah-pernah berenggang dengan Mak, akhirnya tiba jua saat itu.

Sejujurnya, perasaan aku seperti seorang abang yang lega adik perempuan nya akhirnya bertemu pasangan hidup.

Jika berasa hairan dengan statement ini. Kita belum cukup kenal.

Dia memang lah sebaik-baik perancang.

Barang shipping sampai 5 Dec lalu. Cepat. Sebab berkali-kali diingatkan yang lain. Lambat lagi.

Tiada agent digunakan kerana berbagai2 sebab. Salah satu nya. Susah nya hendak cari agent.

Maka misi terhebat dilakukan. Bersama mak. Ye. Girl power sangat hidup aku sekarang. Tapi sebenarnya, without all the random kindness, tak kemana aku ini. Ke mana saja pergi, ada saja yang menawarkan bantuan yang mengharukan. Mungkin kerana aku sahaja perempuan yang wujud di sekitar sana. Maka, segala urusan sebenarnya mudah, atau dipermudahkan?  Cuma, urusan-urusan begini agak memenatkan untuk Mak.

Untuk apa aturanNya kali ini sehingga susah benar nak cari agent? Mungkin satunya mahu aku jimat banyak, dua mungkin mahu ajar aku tiada apa yang tidak boleh, tiga pastinya mahu ingatkan aku agar jangan bimbang kerana dia akan sentiasa hantar 'pembantu' untuk aku. Dan yang pasti belajar berdiri sendiri.

Berdiri sendiri dengan teguh itu cita-cita untuk aku yang belum punya kaki yang cukup kuat.

E N D

Friday, December 6, 2013

Esok

7 disember 2013

Esok Lop nikah. Moga semua tabah. Alfatihah untuk Bapak.

Wednesday, December 4, 2013

Jantung hati

I always believe in this - when you can't find your own happiness, make others happy. It breaks my heart to see others sad and helpless. And my heart almost stop beating when whoever dear to my heart sad and helpless.

I need strength.

Yes. I always wish I could turn back time and change everything.

Tuesday, December 3, 2013

I hate me

One of the thing that I hate about me.

I sometimes believe that I am psychic.

Whenever I had hunches. Especially about bad things. They usually just happened.

Nauzubillah.