nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 30, 2013

winter break 2013 - melbourne trip

break kali ni boleh dikatakan record jugak..lama betul tak bukak laptop...start dari cuti..actually few days before nak gerak ke melbourne on 12th june tu tak bukak sangat laptop dah except untuk print out boarding pass..now..today..baru bukak balik...

apa maknanya??

maknanya baru ada waktu untuk aku pikir..haaaa..bosan..nak bukak laptop laaa...

sape yang betul-betul close ngan aku paham maksud bosan aku tu camne...haha..

so..i've promised to blog about my holiday with the girls to melbourne..well..gamba dalam camera tak transfer lagi...and tak berminat lagi nak transfer...so..kita amik whatever i had in the dropbox dulu..

break kali ni break paling tak bosan...sejak hari submission..hari-hari ada mende nak kena buat...belum lagi rasa...'dah penat berehat'.. gittew busy nyaaa...hahhahaa...

aku pon nak jugak tangkap gamba kaki....duhhhh...i arrived at 845pm..and the girls at 1230..nak muntah jugak menunggu...ni lah hassilnya...yes...i wish i don't have to post this kind of pic..but boredom kills...seb bek aku massih hidup..~

lepas diorang dah smpai...naik hudson...ginger and ape ntah...tapi aku rasa rumput rampai ni sedap..hahhaha...


haaaa...ni kisah next morning...13 june..ni gambo aku tak ingat mana ntah kitorang berhenti on our way menerjah great  ocean road...time ni aku dah start lapar...and dah nak start grumpy..hahahaa...so..aku bawak kereta...suka hati aku bila-bila nak berhenti...

well..kereta yang di request ialah nissan tiida...skali kau...dia upgrade jadi xtrail...gempak sangat nokkk!! memula masing-masing panic macam haram...besar gila kete ni..lama-lama..hish..best kot bawak kete ni...!!
memula kak nadd drive..sebab aku rasa dia lebih terer bawak kereta dari aku...and..aku masih dok terperanjat tengok kereta berselirat kat melbourne..almaklum...tasmania tu..kereta boleh kira..hahhaha...

kalo diingat semula...trip ke GOR adalah gila...hal ini kerana...masing-masing tak cukup tido...2 jam je aku tido the night before... and we finally decided to power nap dekat rnr before geelong tu..aalmost an hour nap nye..hahaha..tapi lepas tu fresh...aku take over drive plak..tukar-tukar dengan kak nadd...jalan GOR..?? ye..berbahaya untuk trip perempuan semua...-_-"



 our lunch stop



14th june
we went to ballarat...memula plan semua nak masuk sovereign hill...sudahnya...berpecah belah...ada yang nak tengok haiwan..aku ngan kak nadd tak sanggup dah nak tengok haiwan..so..we sent amien n emma to the ballarat wildlife while both of us heading sovereign hill balik...sementara tunggu bukak..aku ngan kak nadd pon dok meresearch..

aku selaku manusia yang sangat percaya pada review trip advisor (hehe) baca-baca pasal sovereign hill ni jadi tak yakin sangat sebab masing-masing otak kanak-kanak ribena...

terus search..what to do in ballarat...yaaaaa....
kami ke kyral castle....review kata tak best...tapi aku selaku manusia berjiwa remaja dan suka mende-mende tak logic ni...aku suka kyral castle ni...macam set cerita merlin tu tempat ni....time kitorang gi ni hujan... taapi belasah je laaa...time ni..8 degree..bayangkan la camne aku terkinja-kinja tahan sejuk...



masuk-masuk...kena masuk dragon dungeon dulu...woi...penjaga pintu handsome, muka macam hayden christensen kot!!! stress haku...lepas tu..dasar penakut aku ngan kak nadd...padahal dalam tu takde pon aksi sergah menyergah...tengok cermin pon jerit...oke..kak nadd jerit..aku cool je...lalalalala...

kalau tak hujan...ada kuda.. T_T time tengah tengok weapon's demonstration..ada workers dia datang approach suruh aku jerit... jerit sangat pulak aku kan...

tempat puppet show..ni pon dia paksa audience jerit-jerit..

 yaaaa...ini  la tempat yang dinanti-nantikan...torture dungeon...dia ada la exhibit macam-macam...and ada yang kena turun bawah tanah untuk experience...actually seram..or memang dasar penakut dua-dua manusia...dari atas..kat tangga tu dah boleh dengar suara jerit-jerit yang menyeramkan... baca plak mende alah ni... kak nadd nye dialog : " kalau awak berani, akak boleh pura-pura berani." -_- aku baru nak suruh dia jalan depan... aku pon jujur jawab "saya macam takut, tapi saya curious." kak nadd : " cuba awak baca ni...dia kata..budak-budak tak digalakkan masuk. KITA NI MACAM BUDAK-BUDAK KUNANG!" T_T menangis air mata darah sambil guling-guling ketawa aku dibuatnya oleh statement jujur kak nadd tu...

masuk ke tak? masuk finally...tapi lepas dah round semua..before balik...aku convincekan kak nadd..aku dah tak takut dah...ketakutan aku dah gone with the wind...kalau tak..memula tu..nak langkah turun tangga pon takut...haih...tapi..pada sape-sape yang tak berapa berani..tak digalakkan masuk..disturbing sangat mende-mende dalam tu...





kalo tanya aku..aku akan jawab..worth je pegi...memang tempat ni macam tak laku...tak ramai orang..tapi bagi aku best..ada show banyak...like ada wizard demo cane dia buat ubat tu...knights' meeting...puppet show..kuda tu tak dapat tengok sebab hujan..dorang takut kuda jatuh...and the best part is..semua in character...aku rasa macam dalam cerita merlin tu...mende yang aku tak sempat nak tanya ialah.."do you guys really need to stay in character?" diorang pakai baju macam cerita merlin tu jugak laaa..owh..aku boleh pegi lagi tempat merepek camni...hahaha...

15th june
skali lagi...berpecah..emma ngn amien...aku ngan kak nadd...sebab aku ngan kak nadd masing-masing pancit teruk...bawak kereta non-stop..bangun awal pagi...gila!! so..kitorang dah decide..nak bangun lambat...bagi diretion kat amien and emma...and diorang keluar sesudah subuh..aku ngan kak nadd sesudah dhuha..muaahhaa...balik malam tu..orang mabuk bersepah...kak nadd terkejut bila aku melayan je mat saleh2 tu dok tegur..padahal..aku pon seram je...kang aku ignore kang dia tarik kitorang lagi seram kan...??

balik bilik...taraaaa!!! cupcakes comel!!! birthday i'olls...its from amien and emma...comel sangat u'olls...!!


16th june


check out hotel...pusing lagi mana-mana tak sempat pusing..sampai tido-tido dalam bas...T_T aku ada masalah naik tram sure ngantuk..naik bas pon sama je rupanya... lepas tu kol 6 ptg chow gerak gi airport...

so..tips travel ni...
kitorang stay dekat ibis budget hotel cbd melbourne dekat elizabeth street. highly recommended untuk yang hanya mahu jalan-jalan di dalam city..kalau sewa kereta macam kami..JANGAN! few minutes walk je dari federation square...

sewa kereta dengan alpha car hire... dah dua kali guna service dorang..previous one masa pergi gold coast...so far memuaskan...tapi terhad kawasan yang diorang cover...

parking murah di melbourne? harbour town...6aud flat rate...parking bertingkat kat shopping area tu...tapi kalau nak sewa kereta...baiklah cari accommodation luar bandar..parking free..hahaha...kitorg sebab hotel tu  dah book awal gila...time tu tak plan lagi nak buat apa...

makan?? ikut suka...aku ngan kak naddd hari-hari esteller77. sedap. portion banyak. harga boleh tahan. 

oke..itu sahaja kisah melbourne trip...nanti aku cerita kisah suka duka lepas touch down malaysia plak ye..??


- E N D -

Wednesday, June 19, 2013

Tanah Melayu

Patutnya blogging about last trip...tapi hari ni aku nak complain pasal Malaysia.

Ya Ampun...manusia drive macam orang tiada akal... gugur jantung...rasa nak muntah tengok kereta dan orang ramai...

Satu perkara yang menyebabkan aku rasa Launceston adalah tempat paling damai dia dunia...

TAKDE SAPE SIBUK TANYA AKU BILA NAK KAWEN!!!!

Aku rasa nak curah acid sorang-sorang. This includes family members ye.

I miss tassie. Already. T_T

Wednesday, June 12, 2013

i'm following the flow

today is going to be the day..the day when i'll be officially out from tasssie...hey melb...here i come...!!!

being random me...tak sangka ramai lagi manusia lain yang juga random...so we talked about how we find launnie boring... maka that is the trigger point where one of the friend said..'selamba, esok lunch hobart' and diikuti dengan sahutan...'selamba' and 'i oke je'. i think i had an endless fun for these past few days...i went out a lot..merepek a lot..being with great companies...although at home, i had all my favourite books around and had endless great skype session with numbers of friends yang dah lama gila tak catch up...all of those make me feels good... 

well, we promise we won't miss tassie in the future although towards the end one of us said he would love to bring his future family to come again to tassie and show em where he studied..haha..

i always miss the great  time i had in tassie...not the place...really...

so..back to the hobart story...launceston to hobart is like 2 to 3 hours journey..so...sebagai manusia yang sudah nak bergerak ke melbourne hari ini untuk another adventure...yes...agak gila to have another 'adventure' a day before the real adventure starts.

so. yesterday... ross for breakfast, we had scallop pie. hobart for lunch -nandos. mona was closed yesterday. so we decided to go to mount wellington to kill the time.(and were'nt ready for the freezing weather up there at all) and tea at retro cafe before home at salamanca. then...heading straight back to launceston..owh..we did enter ross village to see what they do during night time..(gila! pengaruh movie terlalu banyak) and endless repekan along the way...thank God ada kesedaran, if not, there's a possibility of midnight movie yesterday...nasib baik masing-masing dah low battery mengantuk... and bila sampai rumah my housemate siap ingatkan.."ingat ye, esok is your flight, jangan keluar pegi mana-mana pulak besok." sebab she was super surprise when i told her that im going to hobart. satu, sebab my obvious partner in crime (aqilah) is no longer around, dua, sebab the next day is my flight to melb. 






i had great time tho! thanks korang for driving all the way...(kereta manual, mak tak mampu hoccay...!!) sampai hari ni aku macam tak percaya i went to hobart yesterday.. -_-". random sangat~

so today! melbourne...here i come!!! 

aku tengah fikir camne aku nak angkut beg ni..dekat 30kg nak pikul!


for those who wonders. no. i'm not going with them (they-in the pics) to melbourne. i had the girls come up to melbourne to have fun with me! 

- E N D -

Monday, June 10, 2013

packing packing

semenjak dah habis submission semua ni..aku kembali menjadi 'normal' kunang...di mana...clumsy...tak ingat apa-apa...berjalan tanpa hala tuju..membaca apa juga buku mahu pun catalog..menonton semua movie di hard disc sampai rasa pening...dan bermacam-macam lagi...owh...betapa aku mudah bosan..hahahha...bila banyak kerja complaining macam mak nenenk...bila takde keje..terkulat-kulat tatau nak buat ape...cuma kali ni aku tak tengok movie pon..abes je submission aku simpan laptop aku...dahsat ak??

bila takde class..tarikh pon lupa...hari pon tak ingat...nasib sekarang technology dah canggih...bila check phone seme keluar...kalau kena check calendar? aku kena tanya orang lain dulu..'hari ni hari apa?' T_T oke sedih hidup begini...tahu-tahu habis semua birthday kawan-kawan dah belated... T_T

well..hari selepas submission kali ni blum cukup bosan...definisi bosan di sini bermakna...sampai tahap aku bentang canvas dan melukis or tiba-tiba cross stitching...aku masih lagi mampu membaca..keluar bersuka ria dengan kawan-kawan best yang masih tinggal..dan berasa happy...kalau aku bosan...aku akan stress tak pasal-pasal..alhamdulillah..masih happy lagi..hihihi...

seperti biasa...bila tetiba up entry..sure ada je mende aku nak complain kan...hari ni..aku kena sedar diri pack barang...semalam telah dibebel oleh segerombolan sahabat bila diorang tanya aku...'flight 12hb pukul berapa?'...dan aku gagal menjawabnya...begitu juga dengan soalan 'kawan ko sampai melb pukul brapa?' gagal juga memberi jawapan precise... aku hanya mampu jawab...'owh..flight last from launnie and member aku smpai malam. aku rasa midnight diorang smpai.' T_T aku pon tak paham keadaan aku sekarang.

maka tadi aku pon mengeluarkan bag keramat. i hate packing. aku tak paham kenapa banyak barang. lagi stress separuh bag ialah bukan barang aku. T_T.

aku rasa macam nak pegi travel lenggang kangkung je...bag takyah bawak..ape pon tak payah bawak..haih..stress haku!

dah..tu je nak complain hari ni...

pura-pura packing balik...

T_T

- E N D -

Thursday, June 6, 2013

tak faham bahasa

okay kawan-kawan,
hari ni kita nak bukak cerita pasal bahasa. aku bukan lah pakar bahasa. BM aku B4 masa SPM..english aku A1..masa time cikgu kena jumpa parents before SPM tu..cikgu aku pesan kat mak aku surh aku cakap melayu banyak sikit..sebab dia kata aku pendiam sangat kat skola..dia takleh detect aku cakap bahasa apa...membe aku dok meja sebelah bukan dengar cikgu cakap apa kat mak dia...dia sibuk dengar cikgu cakap ape kat mak aku...lepas tu menyebar cerita...balik tu mak aku terus berusaha keras mencari guru tusyen bahasa melayu..sbb tahap bengap paper BM aku lebih teruk dari paper add maths yg tak tercapai akalku itu...lagi pon..kalo fail BM..fail semua kan?? tapi haram english aku semakin compang camping hinanya semenjak belajar aussie ni...aku perasan english aku akan jadi elok balik bila aku banyak membaca..maka membaca itu memang la membantu...

oke...abaikan kisah SPM aku yang ah lama aku lupakan...sejak dua menjak ni...bersepah kat timeline FB aku orang dok post pasal perempuan cakap berkias...penat aku fikir ni...(mentang-mentang dah habis submission..banyak masa fikir mende bukan-bukan)...celah mana perempuan berkias ni? penat aku pikir aku ni cakap berkias ke tak? i speak sarcastic...yes..kias?tak rasanya..kalo aku tak suka..direct je aku kata tak suka...atau pon direct je muka aku memancarkan pancaran tak suka tu....kalo aku lapar...direct je aku cakap.."weyh..aku lapar"..or maybe aku akan tanya orang lain..."ko lapar ak?" belum sempat dia jawab..aku dah cakap.."aku lapar". yang aku tak pandai ialah cara meminta-minta...seperti mengepau...tu pon ape kias pon tak kuar...so..kisah perempuan cakap berkias ni tak relevant langsung aku rasa...maybe untuk aku jadi tak relevant la...

lepas tu girlfriend aku dok cakap pasal ape ntah..pasal kias-kias ni laaa...mampus aku tak paham...ape ke payah beno hidup kena berkias...cakap dengan sopan sudah...hish..ni belum kisah semua cerita pon aku tak percaya mahupun tak peduli..kalo aku peduli akan sesetengah lawak tu, aku maybe akan tanya.."ni betul ke ni? aku nak percaya ni.." okay...sadis kehidupan aku ni...

aku tak paham bahasa kiasan. kadang-kadang aku tak dapat bezakan juga serious talk ataupon tidak..especially kalau orang tu manjang main-main. or manjang sarcastic. senang cerita. tak paham bahasa.


ni buku teha suruh baca...firdaus akmal suruh teha baca...lepas tu aku baca jugak..lepas tu buku ni telah membazirkan lebih kurang 500ml air mata aku...sila baca buku ni juga...worth reading!

- E N D -