nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 30, 2013

winter break 2013 - melbourne trip

break kali ni boleh dikatakan record jugak..lama betul tak bukak laptop...start dari cuti..actually few days before nak gerak ke melbourne on 12th june tu tak bukak sangat laptop dah except untuk print out boarding pass..now..today..baru bukak balik...

apa maknanya??

maknanya baru ada waktu untuk aku pikir..haaaa..bosan..nak bukak laptop laaa...

sape yang betul-betul close ngan aku paham maksud bosan aku tu camne...haha..

so..i've promised to blog about my holiday with the girls to melbourne..well..gamba dalam camera tak transfer lagi...and tak berminat lagi nak transfer...so..kita amik whatever i had in the dropbox dulu..

break kali ni break paling tak bosan...sejak hari submission..hari-hari ada mende nak kena buat...belum lagi rasa...'dah penat berehat'.. gittew busy nyaaa...hahhahaa...

aku pon nak jugak tangkap gamba kaki....duhhhh...i arrived at 845pm..and the girls at 1230..nak muntah jugak menunggu...ni lah hassilnya...yes...i wish i don't have to post this kind of pic..but boredom kills...seb bek aku massih hidup..~

lepas diorang dah smpai...naik hudson...ginger and ape ntah...tapi aku rasa rumput rampai ni sedap..hahhaha...


haaaa...ni kisah next morning...13 june..ni gambo aku tak ingat mana ntah kitorang berhenti on our way menerjah great  ocean road...time ni aku dah start lapar...and dah nak start grumpy..hahahaa...so..aku bawak kereta...suka hati aku bila-bila nak berhenti...

well..kereta yang di request ialah nissan tiida...skali kau...dia upgrade jadi xtrail...gempak sangat nokkk!! memula masing-masing panic macam haram...besar gila kete ni..lama-lama..hish..best kot bawak kete ni...!!
memula kak nadd drive..sebab aku rasa dia lebih terer bawak kereta dari aku...and..aku masih dok terperanjat tengok kereta berselirat kat melbourne..almaklum...tasmania tu..kereta boleh kira..hahhaha...

kalo diingat semula...trip ke GOR adalah gila...hal ini kerana...masing-masing tak cukup tido...2 jam je aku tido the night before... and we finally decided to power nap dekat rnr before geelong tu..aalmost an hour nap nye..hahaha..tapi lepas tu fresh...aku take over drive plak..tukar-tukar dengan kak nadd...jalan GOR..?? ye..berbahaya untuk trip perempuan semua...-_-"



 our lunch stop



14th june
we went to ballarat...memula plan semua nak masuk sovereign hill...sudahnya...berpecah belah...ada yang nak tengok haiwan..aku ngan kak nadd tak sanggup dah nak tengok haiwan..so..we sent amien n emma to the ballarat wildlife while both of us heading sovereign hill balik...sementara tunggu bukak..aku ngan kak nadd pon dok meresearch..

aku selaku manusia yang sangat percaya pada review trip advisor (hehe) baca-baca pasal sovereign hill ni jadi tak yakin sangat sebab masing-masing otak kanak-kanak ribena...

terus search..what to do in ballarat...yaaaaa....
kami ke kyral castle....review kata tak best...tapi aku selaku manusia berjiwa remaja dan suka mende-mende tak logic ni...aku suka kyral castle ni...macam set cerita merlin tu tempat ni....time kitorang gi ni hujan... taapi belasah je laaa...time ni..8 degree..bayangkan la camne aku terkinja-kinja tahan sejuk...



masuk-masuk...kena masuk dragon dungeon dulu...woi...penjaga pintu handsome, muka macam hayden christensen kot!!! stress haku...lepas tu..dasar penakut aku ngan kak nadd...padahal dalam tu takde pon aksi sergah menyergah...tengok cermin pon jerit...oke..kak nadd jerit..aku cool je...lalalalala...

kalau tak hujan...ada kuda.. T_T time tengah tengok weapon's demonstration..ada workers dia datang approach suruh aku jerit... jerit sangat pulak aku kan...

tempat puppet show..ni pon dia paksa audience jerit-jerit..

 yaaaa...ini  la tempat yang dinanti-nantikan...torture dungeon...dia ada la exhibit macam-macam...and ada yang kena turun bawah tanah untuk experience...actually seram..or memang dasar penakut dua-dua manusia...dari atas..kat tangga tu dah boleh dengar suara jerit-jerit yang menyeramkan... baca plak mende alah ni... kak nadd nye dialog : " kalau awak berani, akak boleh pura-pura berani." -_- aku baru nak suruh dia jalan depan... aku pon jujur jawab "saya macam takut, tapi saya curious." kak nadd : " cuba awak baca ni...dia kata..budak-budak tak digalakkan masuk. KITA NI MACAM BUDAK-BUDAK KUNANG!" T_T menangis air mata darah sambil guling-guling ketawa aku dibuatnya oleh statement jujur kak nadd tu...

masuk ke tak? masuk finally...tapi lepas dah round semua..before balik...aku convincekan kak nadd..aku dah tak takut dah...ketakutan aku dah gone with the wind...kalau tak..memula tu..nak langkah turun tangga pon takut...haih...tapi..pada sape-sape yang tak berapa berani..tak digalakkan masuk..disturbing sangat mende-mende dalam tu...





kalo tanya aku..aku akan jawab..worth je pegi...memang tempat ni macam tak laku...tak ramai orang..tapi bagi aku best..ada show banyak...like ada wizard demo cane dia buat ubat tu...knights' meeting...puppet show..kuda tu tak dapat tengok sebab hujan..dorang takut kuda jatuh...and the best part is..semua in character...aku rasa macam dalam cerita merlin tu...mende yang aku tak sempat nak tanya ialah.."do you guys really need to stay in character?" diorang pakai baju macam cerita merlin tu jugak laaa..owh..aku boleh pegi lagi tempat merepek camni...hahaha...

15th june
skali lagi...berpecah..emma ngn amien...aku ngan kak nadd...sebab aku ngan kak nadd masing-masing pancit teruk...bawak kereta non-stop..bangun awal pagi...gila!! so..kitorang dah decide..nak bangun lambat...bagi diretion kat amien and emma...and diorang keluar sesudah subuh..aku ngan kak nadd sesudah dhuha..muaahhaa...balik malam tu..orang mabuk bersepah...kak nadd terkejut bila aku melayan je mat saleh2 tu dok tegur..padahal..aku pon seram je...kang aku ignore kang dia tarik kitorang lagi seram kan...??

balik bilik...taraaaa!!! cupcakes comel!!! birthday i'olls...its from amien and emma...comel sangat u'olls...!!


16th june


check out hotel...pusing lagi mana-mana tak sempat pusing..sampai tido-tido dalam bas...T_T aku ada masalah naik tram sure ngantuk..naik bas pon sama je rupanya... lepas tu kol 6 ptg chow gerak gi airport...

so..tips travel ni...
kitorang stay dekat ibis budget hotel cbd melbourne dekat elizabeth street. highly recommended untuk yang hanya mahu jalan-jalan di dalam city..kalau sewa kereta macam kami..JANGAN! few minutes walk je dari federation square...

sewa kereta dengan alpha car hire... dah dua kali guna service dorang..previous one masa pergi gold coast...so far memuaskan...tapi terhad kawasan yang diorang cover...

parking murah di melbourne? harbour town...6aud flat rate...parking bertingkat kat shopping area tu...tapi kalau nak sewa kereta...baiklah cari accommodation luar bandar..parking free..hahaha...kitorg sebab hotel tu  dah book awal gila...time tu tak plan lagi nak buat apa...

makan?? ikut suka...aku ngan kak naddd hari-hari esteller77. sedap. portion banyak. harga boleh tahan. 

oke..itu sahaja kisah melbourne trip...nanti aku cerita kisah suka duka lepas touch down malaysia plak ye..??


- E N D -

0 respond(s) to this blog: