nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 6, 2013

tak faham bahasa

okay kawan-kawan,
hari ni kita nak bukak cerita pasal bahasa. aku bukan lah pakar bahasa. BM aku B4 masa SPM..english aku A1..masa time cikgu kena jumpa parents before SPM tu..cikgu aku pesan kat mak aku surh aku cakap melayu banyak sikit..sebab dia kata aku pendiam sangat kat skola..dia takleh detect aku cakap bahasa apa...membe aku dok meja sebelah bukan dengar cikgu cakap apa kat mak dia...dia sibuk dengar cikgu cakap ape kat mak aku...lepas tu menyebar cerita...balik tu mak aku terus berusaha keras mencari guru tusyen bahasa melayu..sbb tahap bengap paper BM aku lebih teruk dari paper add maths yg tak tercapai akalku itu...lagi pon..kalo fail BM..fail semua kan?? tapi haram english aku semakin compang camping hinanya semenjak belajar aussie ni...aku perasan english aku akan jadi elok balik bila aku banyak membaca..maka membaca itu memang la membantu...

oke...abaikan kisah SPM aku yang ah lama aku lupakan...sejak dua menjak ni...bersepah kat timeline FB aku orang dok post pasal perempuan cakap berkias...penat aku fikir ni...(mentang-mentang dah habis submission..banyak masa fikir mende bukan-bukan)...celah mana perempuan berkias ni? penat aku pikir aku ni cakap berkias ke tak? i speak sarcastic...yes..kias?tak rasanya..kalo aku tak suka..direct je aku kata tak suka...atau pon direct je muka aku memancarkan pancaran tak suka tu....kalo aku lapar...direct je aku cakap.."weyh..aku lapar"..or maybe aku akan tanya orang lain..."ko lapar ak?" belum sempat dia jawab..aku dah cakap.."aku lapar". yang aku tak pandai ialah cara meminta-minta...seperti mengepau...tu pon ape kias pon tak kuar...so..kisah perempuan cakap berkias ni tak relevant langsung aku rasa...maybe untuk aku jadi tak relevant la...

lepas tu girlfriend aku dok cakap pasal ape ntah..pasal kias-kias ni laaa...mampus aku tak paham...ape ke payah beno hidup kena berkias...cakap dengan sopan sudah...hish..ni belum kisah semua cerita pon aku tak percaya mahupun tak peduli..kalo aku peduli akan sesetengah lawak tu, aku maybe akan tanya.."ni betul ke ni? aku nak percaya ni.." okay...sadis kehidupan aku ni...

aku tak paham bahasa kiasan. kadang-kadang aku tak dapat bezakan juga serious talk ataupon tidak..especially kalau orang tu manjang main-main. or manjang sarcastic. senang cerita. tak paham bahasa.


ni buku teha suruh baca...firdaus akmal suruh teha baca...lepas tu aku baca jugak..lepas tu buku ni telah membazirkan lebih kurang 500ml air mata aku...sila baca buku ni juga...worth reading!

- E N D -

1 respond(s) to this blog:

tiger teha. said...

hah ni pun copy aku! beli yg ni sebab cover cantik! hahah