nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, March 5, 2013

kulit

hari ni hari kulit. baru lepas baca entry teha tadi..lepas tu baru sedar aku pernah allergic semua jenis meat except certain ikan..and ye..masa tu aku sedih kejap sebab hilang nikmat makan...alhamdulillah. doctor aku cakap..temporary allergic sahaja mungkin. sebab sekarang aku dah boleh makan semua tanpa alahan.

well..cerita kulit ni bermula sebab tiba-tiba kulit aku mengalami dryness yang super melampau. kulit bawah mata jadi kedut-kedut and start macam nak luka. ye. bawah mata kiri dah luka. seluruh badan kering. tapi tolerable. except muka. pedih yang menangis punya.

so..pagi td..aku dengan poyonya..

haaa..gitewwww..feeling retis sangat tweet gitu. sebenarnya aku dah research kat net. and countless whatsapp kepada girlfriends. yang terbaik ialah tanya pengguna sendiri. maka..macam-macam jawapan keluar.



comel kan jawapan diorang..haha..aku rasa comel sangat. maka keluarlah aku mencari moisturizer terhebat bersama feeza si housemate. Lama aku dok kat Priceline, test tu, test sini, akhirnya, nivea dibeli.

tapi ya..langit tak selalu cerah. kami ke city pula. bila nampak kedai body shop, aku gelak terbahak bahak dalam hati mengenangkan tweet pak lan. serious lawak. masuk saja. salesgirl datang nak membantu. tak berniat nak beli apa-apa. memang jarang masuk. boleh kira berapa kali. sebab harga produk bukan kadar mampu milik.(untuk aku) owh..aku dah apply nivea tadi.lepas beli terus sapu.punya la aku sebenarnya tak tahan dah sakit muka. bila survey survey dalam kedai tu. TERtanya plak kat salesgirl tu. 'can you please recommend me something for a very dry skin?' lepas tanya menyesal sikit sebab takut kena beli. *mood cheapskate tgh membuak-buak sebab muka tengah tak sakit sangat*

sembang punya sembang. dia offer nak memfacialkan muka aku... dengan pesanan..dont worry..you dont have to buy it if you dont like it...and please ask me to stop if your skin gets irritate. depan-depan kedai tu haaa dia dok belek muka aku. satu perkara ajaib terjadi. first time pakai toner tak sakit. okay. harus penjaga kulit tegar di luar sana mengeji. tapi aku memang tak tahan pakai toner. sakit. perit.

so. biar je dia letak macam macam kat muka. lepas tu sambung merayap. and muka rasa selesa. lembap gila muka. tapi memang takleh pakai kat malaysia rasanya kot. yang penting tak berminyak. tapi kadar hydration sangat best.

okay. aku tak beli pon product tu. sebab aku dah beli nivea. memang tak plan nak beli body shop. or aku pikir lepas habis nivea ni baru nak beli body shop kot. lepas solat. pakai nivea. duduk tak sampai setengah jam. muka rasa kering macam nak merekah. apply lagi moisturizer. tak jalan. makin pedih. maka terus cuci letak vaseline. tak peduli dah muka minyak ke berkilat ke. janji tak sakit. mujur takde class harini. kalau orang cakap lumur minyak masak akan elok pon aku lumur rasanya.

maka. esok. body shop aku datang! puasa membeli apa-apa bulan ni demi kulit yang sihat.

aku rasa aku sensitive chemical. toner yg dia bagi aku pakai tu aloe vera organic ape entah. yang pasti aku baca dia kata takde alcohol. tu sebab tak perit kot muka. tu sebab vaselina pakai tak sakit. kot?

teha. aku paham penderitaan tu. aku pernah rasa jugak. lepas baca entry ko. aku rasa aku kena kembali berhati-hati. doctor aku kat Malaysia. kat sini doctor...alahai...waktu terburuk aku ialah waktu aku tengah allergic hampir semua makanan berdaging..  kali ini punya skin dryness. untuk muka. ini yang terburuk.

moga semuanya okay dan hanya dryness biasa.
spekulasi diri sendiri merasakan ini semua angkara UV yg terlalu tinggi di TAS.

jangan berhenti suggest moisturizer apa yang bagus ya!

E N D


- E N D -

5 respond(s) to this blog:

Zulfadly said...

cuba ko tanya anita sarawak ngan saripah aini, sure dia kata guna air sembahyang je,haha

tiger teha. said...

gosh thanks for the empathy. org selalu igt skin disease ni tak fatal. padahal kl da start luka, boleh kena infection lepas tu immune system pulak kena attack, mcm2.

eh tapi yg alcohol free mmg bes. nyaman dan tak kering.

bgn awal nk pg body shop sok oii. hahaha.

tiger teha. said...

sbb ko mention dryness satu badan, aku suggest vaseline intensive rescue repair&protect lotion. mesti yg ade tulis intensive rescue okay, sbb ade lagi satu botol nk semacam tp tak intensive. aku plg suke sbb de tak oily.

aku ingat nk bukak kedai lotion intensive repair la kot lepas ni. hahaha.

kekunang said...

Zul...tu tak payah tanya..dah tahu jawapan...

Teha..kannnn..aku paling stress bila orang tanya..tak pegi try apa2 ke? Padahal segala macam dah try tak work..badan aku guna redwin sorbolene cream lotion.so far tu yg paling ngam..tapi mmg bau odorless dia ala ala hospital..body shop ni..aku tatau lagi..aku cepat terpengaruh ngan review internet...hahahaha..sini dah laaa triple harga dia..being a cheapskate..you know..hahahaha..

YanaUjang said...

aku suka pakai jenama Biolyn..ko boleh tgk web ni http://biolyn.com.my/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=50_51_56&products_id=108

effect kt aku is muka jd kurang berminyak and moisture sentiasa...pakai bedak pn nmpk kemas je..x bercapuk..sgt sesuai jd foundation utk mekap..ngee~ tp poin lbh penting is product tu sgt sedap ditepek di muka aku...klu ko nk cuba aku boleh bg ko sample..sbb aku dpt free je mende nih...tp ko kena blk mesia dulu aa...ngee~ :p