nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 30, 2012

hampir selesai

kita merancang, Allah menentukan...

rancangan asal...ingin membantu sahabat yang sedang bermatian-matian dengan 3D...maaf. serius aku kesal tak dapat bantu.

aturanNya adalah untuk aku membantu menguruskan yang hidup menghadapi kematian dan kehilangan...

ramai yang pergi tak kembali. minggu sebelumnya bapa kepada travel buddy. 'sentap'nya belum habis kerana aku sampai di kala arwah baru sahaja pergi. tiada siapa yang tiba. aku orang pertama untuk mengeluarkan perkataan 'sabar' mahupun 'kuat'. kau kena kuat!! ternyata tidak mudah.

ada juga bapa, ibu, rakan rakan lain yang pergi di minggu yang sama. tidak terkesan. tapi yang pasti, aku sangat simpati.

tapi entry ini bukan cerita-cerita itu. ini cerita aidil adha.

sedih. itu pasti. ramai yang tertanya-tanya. kenapa tiada setitis air mata pon yang jatuh? sedangkan aku anak saudara yang paling rapat dengan arwah. aku sudah menangis. cuma bukan di waktu semuanya sedang menangis. tapi memang sedikit benar sedihnya, peritnya. mungkin kerana aku sudah bersedia untuk cerita ini. bagaimana aku boleh begitu straight face? Dia aturkan. aku tiada jawapan untuk itu. sebelum pergi melawat arwah lebih kurang tiga minggu lepas, aku dah bina kekuatan dalam diri supaya tak menitis air mata dihadapannya. Alhamdulillah. diperkenankanNya rancangan itu.

banyak yang aku belajar. serius banyak.

bohong kalau aku kata aku tak teringat langsung, tak terngiang langsung. kami kira hari menuju ke aidil adha bersama. rupanya itu hari dia pergi.

tipu kalau aku cakap aku tak rasa ralat bila aku menolak untuk tinggal lebih lama. lagi serabut bila arwah kata 'sekejap je lagi Ayah nak Na teman Ayah'. memang sekejap.

tapi 'kalau' itu perkataan bahaya. kadang kala buat kita lupa. itu qada' dan qadar.

semoga ditempatkan di kalangan yang beriman. Al Fatihah.

*untuk yang masih hidup. teruskan hidup. tidak rugi untuk pegang prinsip : kerjalah seperti akan hidup selama-lamanya dan beribadahlah seperti akan mati esok hari.
- E N D -

Thursday, October 25, 2012

Thank you

Innalillah..

Another news...

Al fatihah.. Raja Ahmad Zaki Raja Hirdan..

You'll be missed.
Thanks for everything...thank you for the 'thank you'...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, October 23, 2012

tak tau tajuk apa yang sesuai..

satu petang yang biasa biasa di hujung minggu...aku pegi dapur..sebab belum makan...(rumah aku memang kadang-kadang mak aku tak masak..aku confuse...) tengah usha-usha apa boleh aku lambung masuk dalam kuali...

aku tengah dok layan semua channel masakan kat astro..bertambah-tambah la rasa lapar..haih...

aku dengar mak aku kata.."masak nasik please! nak makan!" aku tanya balik.."nak makan lauk ape..??" selamba mak aku jawab.. "telur mata ngan kicap.." sedih aku mendengarnya..

aku pon cakap balik.."orang nak masak nasik berperasa.." (mampus laaa..aku tak tau ape nama nasik yang aku nak masak ni...aku tahu aku tengah rasa nak makan satu 'rasa' yang aku dah imagine kat tekak..)

mak aku tanya lebih-lebih..aku pon tak reti nak explain...tapi last-last dia cakap sukati aku..janji nasi...dia kena redha aku masak memang resepi sendiri a.k.a manjang mandai-mandai..

tengah campak-campak ramuan..match-match je sudey...(A+B mungkin akan menghasilkan rasa ini!! campur!) aku dengar mak aku gelak-gelak...rupanya tengah tengok mamat hensem kat TV...chef berwajah pan asian..bonusnya..dia tak lembut seperti chef-chef lelaki lain...aha!

punya la aku timing baik punya masak setelkan nasik tu...nak tunggu sampai end rancangan..nak tengok nama chef...

sherson lian nama dia... (google aaa muka dia..tak koser aku nak letak sini..tapi kalau google..banyak blog stok tangkap syok sama dia...)

aku tengok tak kelakar pon...dia tripping je..dia lambung-lambung makanan ke...nape mak aku gelak ni???

hujung-hujung..aku macam tak paham sangat..aku pon menyuarakan rasa hati...

"tak kelakar pon...apsal gelak?"

mak aku tak jawab...dia buat macam aku tak pernah tanya pape jee...nasik pon dah siap masak....terus lupa kisah chef kacak tadi..

"kalo kita malas-malas next time, kita boleh masak camni..."

'kita' sangat....

lepas tu abang ngan bapak aku join skali...dorang punya makan...padahal baru lepas balik kenduri...aku masak sedap kot~ (mati la berperangsangka begini..)

oh...kisah chef tadi...aku rasa mak aku suka orang hensem...WTH conclusion aku gini? aku tak paham taste dia...dia pon tak paham taste aku jugak..masalah nya sekarang...aku tak sure aku ada taste ke tak...

tapi...ada apa dengan lelaki kacak? kalau aku rasa tak lawak..tetap tak lawak... -__-

tu blom kisah orang tanya favourite character...one of the boyfriends got emotional when he asked who i like the most in twilight..my answer = Jasper Hale...

tak paham? aku pon tak paham.

*mak aku cakap aku masak semua tawar...lepas tu selamba aku jawab..mak masak semua masin...
sian mak aku ada anak cam aku..haih...

- E N D -

Monday, October 22, 2012

superstar K4

not a big fan of kpop nor korean song

but cant stop playing this one...

tak pasal pasal..




i like it first time i heard it...

roy kim had a better proper look..but this jung joon young..seriously..kelakar rasa nak lempang...





- E N D -

Sunday, October 21, 2012

Jodoh.Bodoh.

Bermula dengan cerita perihal pinggan mangkuk yang mahal nak mam...

Tiba-tiba....

'Handsome dia Na..macam Aaron Aziz...family ok..bagus auntie nampak budaknya..bla..bla..bla...' (dah tak concentrate lepas tu..boleh nampak kawan aku melemparkan muka simpati kat aku yang terpaksa dengar)

Rasa macam dah habis kempen...
Air dah nak seteko diminum...
Perut dah nak kembung...

'Gua tak minat Aaron Aziz...' bangun dan blah...

Diorang rasa aku kena mandi bunga. Kawan aku tatau nak gelak ke nak sokong aku or mak dia.

Kalau gua smoker..sure gua lari keluar rumah merokok bajet bajet menenangkan otak...

Tapi end up duduk depan jauh sikit dari kumpulan manusia manusia tadi...

Kawan datang cakap..'tell me about it'

Aku jawab.. 'ko nak dengar apa yang ko nak dengar ke nak dengar apa yang aku nak cakap?'

Aaron Aziz?????? Seriously?????!!!

*menyampah.meluat.
**ramai betul auntie-auntie ni jumpa 'Aaron Aziz'.. confuse!

E.N.D
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, October 20, 2012

semua itu ketentuan-Nya

19102012

kita merancang..Dia yang tentukan...

Farah Farhana Haron

tahniah untuk phd anda

takziah atas pemergian ayahanda anda

*aku tau semua terjadi cepat gila..tapi ko kena kuat..aku taknak suruh kau sabar...aku nak suruh kau kuat!

- E N D -

Friday, October 19, 2012

white collagen

this is not a product promotion entry... nor cynical entry about certain people's obsession of getting fairer...

this entry is just going to be a plain babbling of mine....

i've been struggling with sleeping disorder lately...but not as bad as before where i only slept after two days being awake...

so last night...i slept quite early..right after Isyak..praying while you're sleepy was seriously...challenging...

due to that early 'knock out'...i was up as early...at 4 am...actually i was already up at 1 am...but successfully forcing myself to sleep back...after several time asyik terbangun.. at 4 am..i finally gave up and woke up...

i carried on with the 'arranging' routine....yeah..i never satisfied with the room arrangement...

and since arranging thingy seems like its going to take forever...i stopped and start surfing the internet...i went through the FB timeline...and surprise to see these ads 'getting fairer product' everywhere... and from that..i can see how obsess people in Malaysia to get fair...

it is not really right for me to speak about this matter...(i am quite fair myself...i mean...quite fair for a Malay)..it is as not right as when the most beautiful people on earth said she rather be just cool than beautiful...simple as that!

that's not the point anyway...i remember a discussion with the lecturer and some student during my ADR meeting...we discuss about how we never happy about ourselves..(theres a term to this that i can't recall)...i was one of the subject we discuss... i am quite tall for an asian female..i am fairer to be just Malay..(and apparently fairer in Launceston...probably due to the weather) i did have issue with certain facilities..like chairs..doors..table counter...and certain other things that is measured base on asian measurement... ergonomic failure i must say...

we discussed aboout skin colour as well...and my lecturer is actually half indian..although she looked perfectly white...once she said she'd actually half indian...that indian figure can be seen automatically...she told us about how obsessed the indian want to be fair where they bleached themselves..and i swiftly respond..'owh..in malaysia..they bleached themselves too'... and she said she just didn't get the point why people try too hard to change their skin colour...

one of the classmates said..'we want to get tan..they want to get fair..simple!'

the conclusion we made that day was...we will never satisfied...the fair want to be tan...the tan want to get  fair...

we always got this idea of...maybe i look good the other way....like if im tanner.. fairer.. skinnier.. chubbier.. etc... etc...

how far its true? it depends on your idea of BETTER..seriously...

*right after the class...i accompanied my friend to choose tan colour for his skin...he said he needs to look great for the mardi gras... because he thought he might look better tan..and all i said was..'this colour make you look like walking carrot and this colour make you look like an alive statue' ..yes..i didn't help much.

- E N D -

Thursday, October 18, 2012

tipu

baru sekejap suka
terus datang duka
kalau dulu aku pujuk diri cakap tak apa
kini aku sedar semua itu dusta

siapa yang kau tipu?

mereka kah?
bukan diri sendiri?

bertahan untuk hidup
atau
melawan untuk hidup
?


mungkin kah terlalu sibuk meneliti jalan yang dipijak hingga lupa untuk mendongak?

- E N D -

Wednesday, October 17, 2012

Art Friend and me...

i never drew before..i mean..in Malaysia...

so..im a bit clueless where to find art stuff...so..i tweeted my question on where can i buy plain canvas in KL...and few had respond.

i went for canvas hunting just now...and after browsing for the shop that sell art stuff.. i finally decided to go to Art Friend at the Gardens...there were some other places as well..but..since i went hunting alone...i chose a place that i think 'safe' for a loner... i was expecting expensive price for everything...surprise enough that almost everything is at a reasonable price...maybe because i was converting everything i bought to AUD...so i find canvas here in Malaysia were cheaper..and had a better quality...

they had many art stuff....crafty thingy...thank God they don't have fabric....or else...maybe aku tak keluar-keluar dari kedai tu.....so all and all...i like the shop..and would recommend others who seek for any art stuff to go there...it's at the 3rd floor...located a bit hidden at the corner...anything you need...from model making to cross stitch..(yeah...i can't see the relationship between model n cross stitch too..)

i am sure the staff serabut tengok aku pusing kedai tu berpuluh kali..sebab aku pon rasa penat...haha...

tak kisah la tu...but Art Friend is now one of my favourite shop...

and akhirnya duduk berehat di starbucks and tengok semua orang tak masuk2 office.. padahal lunch hour dah habis dalam 30 minit...or maybe semua orang 'meeting' kat midvalley???


* semua best..yang tak best..brush mahal haram...stress!
**banyak betul entry aku hari ni!

- E N D -

makan makan makan

1.30 pagi

aku tengah pikir pasal makanan...

stress dengan diri sendiri..

excited dah nak pegi cari canvas esok.

tapi lokasi kedai....err....tempat yang banyak kedai makan...

yang aku and kawan-kawan selalu la jugak makan-makan...
(hujung bulan terus jadi BFF ngn pakcik, makcik, abang, kakak kat section 2..kalau tak makan nak mewah je! )

kalau kat Aussie/Launnie makan sorang macam takde hal ... (sebab majoriti makan sorang)

kat sini..makan sorang orang tengok2...terus tak boleh focus aku nak makan... WTH??!!

oke..kau nak cari canvas ke cari makan?

teringat dulu kalau gi mid sure makan yoshinoya...tak pon kedai ape ntah bebudak danau mas ni suka makan kat corner atas tu? yang korang kata bubur pulut hitam dia sedap tu?

aku tak paham kenapa yoshinoya tutup. bankrupt eh?

aku ingat cukup dah aku kayakan diorang.

oke..focus! canvas!

- E N D -

nickname sangat...

my friend called just now..just to tell me how he hate his nickname now..

oke..to cut it short...i have quite a number of male friends who were and still be called as 'bi'...some i know where they got that name..and some don't..

so...this friend of mine...we called him 'wan' before everyone started to call him bi...

this is how it started...

this friend of mine used to 'nganjing' me separuh gila when he heard some of my friends 'dear' me...walaupon berkali-kali aku cakap..aku bukan rusa (deer)..they just won't stop...and thank God..now almost all of em had their own 'deer'.... and he used to menganjeng every lovey-dovey couple on earth yang guna all these lovey dovey names...bi..yang..yayang..kanda..dinda..etc...etc...

so..this hanjingan stops when his girlfriend came join us...and i am quite close to the GF as well... i heard her call him bi...and he addressed himself as bi too....

maka...mentol atas kepala terus menyala...history hanjingan macam aku sorang sahaja yang tahu... i 'bi' him...semudah ABC...lepas 'bi' ..gelak seperti perempuan gila... GF lek je sebab paham aku pon bermulut longkang...dan hanjengan itu tidak bermakna apa-apa...

yang aku tak paham..tiba-tiba..yang jantan-jantan lain pon sekali 'bi' kan dia...bila aku tanya...'ko panggil dia bi knapa plak?' jawapan mudah... 'dah ko panggil'.. T___T

maka bi sudah tidak manja lagi bagi wan...weh..aku prektis panggil ko wan balik aaaa...tapi ko kena toleh bila aku panggil kau!

maka...kepada lin...mungkin ko kena cari nama lain untuk 'bi'...tu dah jadi nama commercial dia...ampunkan aku...aku tatau asal usul bi tu...hubby ke...baby ke...biar la jadi rahsia korang berdua..muahahha...yg pasti En.Syazwan cakap..bila aku panggil dia bi...dia rasa aku membabikan dia... gua tak kejam macam tu bro...hahaaha...

aku  paham perasaan kau wan...aku panggil ko wan balik..siyes aku tak tipu...tapi kang bunyi mcm special sangat plak tetiba aku sorang panggil kau wan... -___-

kepada rakan-rakan di luar sana yang tak suka nickname anda...terima kasih kerana memaklumkan ketidak senangan hati anda...saya sedia memanggil nama yang anda prefer...(nama betol korang aaaa...tetiba kau nak suruh aku panggil kau ayang ke..anje je..memang meja aku baling...)

kepada rakan-rakan yang melekat nama korang...terima kasih kerana tidak kisah...takde sape pon tahu history di sebalik nickname cool korang tu kan? hahaha...

*ada cikgu practical time sekolah rendah panggil aku liana...sampai sudah aku tak pandang...esoknya dia cakap aku sombong... T__T

** ada cikgu ni panggil aku leeya...nama kami sama...birthdate kami sama...BFF dia panggil dia leeya katanyaa...kawan-kawan panggil dia yana...so..dia panggil aku leeya..(aku pon tak paham kaitan itu)anto surat pon tulis leeya..time tu aku rasa macam baca surat orang....apakah?

*** di Launceston...ada yang pernah minta kebenaran nak panggil aku Miss Na...dan bila aku cut my name short..sebab dorang tak dapat2 nama aku...(kunang tu dah mudah aku rasa) selamba je dorang tanya..."so..you're French?"

blom lagi soalan 'you're from here...??' bukan sekali...berkali kali...bukan calang-calang orang..dalam kapal terbang...time sembang dengan strangers..student advisor juga...(mungkin kah aku berwajah seperti omputih...ptuih!) sampai kadang-kadang aku rasa offended bila ditanya soalan tu..

tapi paling tak tahan...you're from mongo? T____T (lari ke bucu bilik nangis sedu sedan)

- E N D -

Saturday, October 13, 2012

glad to help

i wish i could share what had been written in the card..but i think it just too personal to be shared publicly.... 


i did nothing...most of the time i listen...and the hospist said... that is what he need at this moment...a willing listener... 

the worst part is to know that the hope is false hope...

O Allah...give him strength he needs...



so many things had been shared...this is his favourite song.
i don't want to care what the others thought about him..because i know..i have a lot of good stories to tell one day...


- E N D -

Wednesday, October 10, 2012

easier said than done

kan?

- E N D -

Tuesday, October 9, 2012

gila tak rindu!

 

 - E N D -

Monday, October 8, 2012

impression..penting ke?

kisah doctor

dialog 2 ketul manusia ...

first time jumpa..
A : smart nye dia
B : ko boh dia dlm baggy pants...t-shirt lusuh..'smar't sangat weyh...

second time jumpa...without uniform...
A : dia dah tak smart (sedih bebeno)
B : Hi! (sambil menuju ke arah doctor tadi)

kisah architect

usha sana sini...tak kira smart, kemas, selekeh.

compem ada satu part yg ada architect nya. (memang hanya architect yang tahu)
yang selekeh tak semestinya ngok...yang smart tak semestinya bestari.

sama kisahnya dengan doctor tadi.

*aku sendiri pernah meragui kebolehan rakan sendiri di wad kecemasan sebab time dia tak jadi doctor sama-sama tongong berfoya-foya...cemas semasa menyerahkan kawan yang cedera kepada kawan doctor... haih!

aku tahu ko sure tak bajet aku boleh serious time presentation.

- E N D -

Sunday, October 7, 2012

redhakan aku merapu

serious...sekarang ni tiba-tiba rasa nak membebel...mungkin setelah berhari-hari aku bercakap merapu tanpa henti...tengkiu kak nadd dengar saya merapu..saya tahu akak tak rela...tapi kalau lari sure saya sentap..muahaha...

owh...i received two phone calls from Launceston...hoi..!!! rindu Launnie weyh..pecer kau Kunang?? tak town langsung! bergayut lama tak hengat macam Launceston sebelah rumah...ye..ai tahu u'olls rindu ai...dah lama kan tak dapat cakap banyak-banyak non stop..hahaha...ai rindu monash girl jugak...time-time emo rasa melampau-lampau rindunya...sure la video raya kita yang gempak tu ditonton berulang-ulang..haha...

well anyway...esok ke KK pulak...so hopefully lancar perjalanan...walaupon tak habis pack lagi...penat singapore tak habis lagi...trip paling penat so far...sebab penat sampai tak boleh tidur...sakit badan..rasa nak muntah...dan macam-macam rasa kurang enak lagi...(kak nadd kata ianya faktor usia...damn! gua rasa gua muda lagi...)

tu pon kalau ikut kepala gila...mungkin dah keluar layan resident evil...naseb baik masih rasional berfikir dan ingat..next trip ke KK bukan trip mudah... kesan 'goncangan' roller coaster masih tak habis..kau dah pikir next destination bersuka ria? isk isk isk... tapi kak nadd...you are one of my best crazy partner in crime...naik roller coaster macam takde hal...boleh sembang masalah negara time tengah ride...selamba! pikir-pikir balik...nasib baik takde DNA...kalau tak compem badan lebam-lebam...kalau ada DNA..mustahil la kita naik mende alah tu seround je... -___-"

owh..tadi tengok aku kau dan tong sampah..haaaa..ai suka beto....kbai! bukan amir haikal...oke la..suka la watak tu sipi-sipi...tapi lagi minat beto...pandainya kau berlakon! (macam something wrong ak entry aku ni?)

owh...hari ni, ada lagi sesi mari berbincang tentang jodoh bersama warga-warga lebih matang...tak reti dah aku nak respond...rasa macam nak buat  tender terbuka...'mari pinang saya?' or mungkin aku patut selamba menjawab aku tak laku?tak ada siapa yang nak pon? (kasar bahasa ni terhadap diri sendiri) soalan yang paling tak boleh terima pastilah 'it's only a joke question' meragui benarkah aku berminat terhadap lelaki...

ni kerajaan aaa ni...asal bestfriend ngn pompuan je lesbian...asal lelaki pakai v-neck gay...susah la gini...aku ok je lelaki nak pakai baju pink ke hape ke...tapi bila bawak handbag pompuan memang aku rasa nak lempang kekadang tu...tapi..ada apa hal...?

mungkin aku patut selamba je cakap kat mamat mana-mana aku pernah crush ajak kawen kalau dia single lagi...pffftttt....lepas tu? sape yang happy? dorang aaa bajet bajet happy..aku??? oh...dorang bukan happy...tapi dorang boleh move on to the next question...'bila nak ada anak ni?' T___T

rimas adalah 'sejata' paling berkesan untuk paksa aku membuat keputusan...sebab nak tunggu aku risau...memang anjing bertanduk, ayam mengiau.

!

- E N D -

Saturday, October 6, 2012

just got back...and i can't wait until tomorrow to write about this

hi!

i just got back from Singapore..

i just finished unpack everything..and i should have rest and have my beauty sleep now...

but..

i just feel the urge of producing this entry..

this is not really a book review...it just another thought from me about stuff i think i should share with the world.



i bought this just now while waiting for the flight to Kuala Lumpur from Singapore...although i had my kindle with me...that  won't stop me from buying book/s.. -___-"

i just couldn't stop myself from buying books...and apparently...in Changi Airport...they had an awesome collection on the rack...(it's seem impossible to me not to buy one...seriously)

i told my friend about one of the book i read while browsing the rack...(Nora surprised me with the book... thank you...i seriously love the book! it's inspiring...!!)



i even talked to strangers at  the bookshop and said that i like the book..and he should have it... =p
(well..he asked for an opinion anyway...)

i would like to blog about the steal like an artist book...as a person who involved in art world..i would suggest everyone to read it..buy..borrow..steal...or do whatever it takes to get yourself to read the book...everyone should read this book...i haven't research about this book yet..(i mean, to see what others have to say about it)..but i personally love it...it's my new self motivation book...(after living architecture by peter zumthor)...the way he wrote the book is just, so honest...it's like reading my own notes about myself...(some part of it look like my Design Research Method notes)...and the best  part is to read about Wilson Mizner.."if you copy from one author, it's plagiarism, but if you copy from many, it's research." i had that quote written in my notebook (which i carry where ever i go)...and quite surprise to see it written in the book...

he wrote about the 'unread library'...and that part make me feel less guilty to myself for not yet reading all the books i had on rack... =P

after reading the book...i think i can tick 9 out of 10 tips...and the most important thing that i learn after reading it, is to love what i do...to appreciate stuff i did...and it's definitely okay to fail..

i realize that i can't live without art...because i love it so much that sometimes it annoyed me... point no.5...'side projects and hobbies are important'...seriously..i can't agree more on this point...i know that i am not good at painting...but painting help me forget about my work..and it helps me to concentrate and generate fresh ideas after struggling doing all the 'killing' task...i don't do it for money, popularity, or marks...i do it for self satisfaction..i'm happy with the result and i don't care if it look stupid...i am happy to share and show it...

i love music because i think it is the best medium that i can use to make a new friends..i read everything because i always curious about everything..i like a lot of thing..but i only collect stuff that i really like....

i don't want to be a spoiler here...

but i am happy to recommend whoever had read this entry to read

STEAL LIKE AN ARTIST by Austin Kleon..

the book had somehow help me understand myself... and i'll make sure i write a fan letter to the person who had inspired me...(read the book and you'll understand..)

*i love almost everything about the book. and hey Austin. we share the same horoscope!!

- E N D -

Tuesday, October 2, 2012

nasihat

rumah jiran dimasuki pencuri/perompak sewaktu mereka pulang ke kampung..dikhuatiri orang dalam juga subahatnya..rasa nak pitam bila polis kata kemungkinan besar siang terjadinya kejadian.. sebab aku ada di sana tolong check suis yang katanya lupa ditutup di garage belakang...tolong betulkan peti surat yang senget juga sambil dikutip semua suratnya...

patut lah tengah malam semalam ditelefon..aku selamba cakap semua orang dah tidur..tanpa bertanya mengapa...(lampi)

perlu buang tabiat..kalau orang tak cerita..aku  tak mahu tanya...

tapi..

alhamdulillah..masih dilindung Allah...

hari selasa rasa macam hari minggu...
sekali lagi...words from them for me to ponder...

"rasanya Kunang mampu membuatnya bercakap...dan mendengar..."
motif?

aku kata mereka terlalu yakin.
sudah jadi beban.

mungkin aku akan pergi dan duduk di bucu bilik memerhati sambil membaca komik Doraemon.

- E N D -

tak nak itu jawapan yang pasti

gua dah cakap gua hanya akan jadi pengapit/maids kalau pengantin tu sama tinggi dengan gua or lagi tinggi dari gua...

lu nak tengok orang tengok gua je nanti? pffftttt... ayat dahagakan pelempang..atau kaki layaknya?

flaneur? 
tidak.
dan
ya.


- E N D -

Monday, October 1, 2012

so...its KL - Ipoh - KL - Singapore - KL - KK - KL - Ipoh - KL

okay...jadual penuh mengalahkan menteri...aku pon tak paham situasi ini...belum habis semua lagi..baru KL- Ipoh - KL..

balik kampung berjumpa sanak saudara kini bukan lagi satu perkara mudah....kalau dulu balik kampung...takde kazen...seorang diri, pergi kejar ayam atau menjahanamkan segala pokok bunga hasil tanaman arwah nenek dan atuk pon dah cukup untuk menghilangkan rasa bosan..apatah lagi kalau togel pokok bunga, daun, bunga, ranting kecik-kecik...semua selamba je aku cabut...lepas tu dapat setepek penampor...yeah...sakit.. tapi rasa puas hati menghasilkan satu 'masterpiece' melihat musnahnya pokok-pokok tu aku kerjakan...tiada tandingannya dengan tamparan yang diterima...time memusnah seronok tak terhingga...bila tersedar dari keseronokan...panic rasa macam nak buat drama melayu mintak hampun...(seronok petik-petik.. T__T)

ya..

merepek.

selain daripada 'bertikam lidah' dengan pakcik-pakcik tercinta...tiada lagi hiburan lain...tak tahu 'term' apa yang patut diguna...sebab dengan anak sedara lain..sopan kemain pakcik aku yang sorang ni...dengan aku..hamboih...gurauan kasar...kalau orang tak tengok siapa yang bercakap..sure ingat pompuan yang sure macam jantan..tengah bercakap ngan kawan lelaki yang kepochi..haih...mujur dunia arkitek banyak mengajar aku kasar itu hanya sekadar 'terma' walaupon serba sedikit aku tahu..kasar itu sudah agak sebati dalam diri...

pakcik gua kata dia yakin gua kental...gila kentang statement...lepas tu selamba ajak aku pegi test drive..cerita pasal kereta..3 series...c class..e class..bla...bla...bla....projek sana sini...cita pasal tanah bagai... aku tatau nak angguk ke geleng...aku tak paham kenapa dorang boleh libatkan aku dalam sesi 'sembang rakyat' mereka ni... aku tatau aku yang kepochi atau dorang yang kepochi... atau aku anak saudara kegemaran mereka? haaaaa.....hahahha...

tapi nyata aku sedar aku lebih fussy sekarang...bila berkeputusan...susah nya nak tukar pendirian...bila nak makan..semua tak kena..(tapi badan naik je..don't get me wrong)...

bila ditanya kenapa tak makan..susah aku nak cakap...owh..tak makan itu..tak makan ini...sadis kehidupan begini....bila ditanya..kalo laki kamu esok nak makan mende2 tu camne?

jawapan seronok : sape cakap gua nak kawen?
(ok..kata ganti diri yang lebih sopan dan manja telah digunakan..ptuih..)

hamik kau.

sentap seisi rumah...tersedak kazen tahan gelak..pakcik gua? tiba-tiba tuka topic..cerita pasal model helicopter dia..pasal gadget...bla bla bla....

sape lagi mahu tanya?

kadang-kadang aku serious rasa diorang lupa aku perempuan...

 "korang sembang apa tadi? jarang benar nak dengar dia bercakap banyak."

apa aku nak jawab? dah orang nak cakap..takkan aku nak kata STOP! kang aku cakap aku ada kuasa bagi semua orang yang tak mahu bercakap jadi bercakap...aku berkemampuan membuat manusia menceritakan kisah-kisah yang tak sepatutnya mereka cerita...haaa..bunyi nak hebat...nampak sangat fictionnya.... haih...kadang-kadang aku nak start perbualan pon aku tak tau mana mula..maka terjadi lah cerita model helicopter..aktiviti pomen mempomen enjin model helicopter mahu pon kereta...activiti mengutuk parti-parti politik..aktiviti bercerita pasal masalah awek.balak.anak.bapak.mak.mak sedara.pak sedara.mak mertua.pak mertua.ipar duai.biras.beras.dan banyak lagi parti yang terlibat.

manusia ialah makhluk yang kompleks. sebab aku sendiri rasa diri sendiri kompleks melihat mereka yang kompleks.

banyak benda dalam kepala...kalau boleh di erase..memang aku erase mende-mende semak dalam kepala ni.

SEMAK.

- E N D -