nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, September 26, 2012

rindu anak orang


tengah susun file..terjumpa gamba ni..taken last year...ammar belum ada lagi..dah besar dah budak-budak ni...tengok video lagi laaa..its impossible not to miss them...

haih...

owh..few days before, ter tengok video nora buat time nak balik raya last year...owh those days...

- E N D -

we're ok..my friend said so

i've been discussing about these conservative and liberal thingy with ska the other day...

and she said that she read somewhere...

when the liberal think that you're too conservative...
and
the conservative think that you are too liberal to be conservative..

it shows that you're okay...
(aku rasa kita pelik..tak diterima masyarakat gini weyh..hahha...)

*a friend texted me just to say hi...teringat katanya lepas tengok witch yoo hee...
aku pon tengok kat youtube...rasa nak bunuh diri terus.. T__T
kbai!

- E N D -

Tuesday, September 25, 2012

hidup

today's entry will be about life...

lately..aku banyak terima berita orang sakit...
sakit ni kan bermusim...time denggi..semua orang kena denggi..time heart attack..banyak gila berita heart attack..tapi macam tu la kisah hidup aku...satu start...bertimpa-timpa datang...

ok...lately ni...aku rasa aku banyak terima kisah orang sakit kanser...kanser ni bukan baru dalam hidup aku...kadang-kadang aku rasa menyesal tak jadi doctor...aicheh...aku ada ramai orang yang terdekat dengan aku yang menghidap kanser...like seriously...ramai...tapi belum lebih sepuluh orang la..tu pon kalau aku tak silap kira or tak miss sape-sape...

bila ada ahli keluarga yang sakit...bukan sahaja orang yang sakit tu diuji kesabarannya...orang yang terdekat dengan si sakit tadi juga diuji kesabaran nya menempuh, menghadapi, menjaga dan memastikan everything falls in the right place...

ni entry ni aku tulis takde research ke hape...tapi..seriously...aku nak tahu sangat punca kanser..kenapa ramai sangat yang kena??

time tulis ni perasaan aku bercampur baur...sedih..hiba..semua ada..aku akan teringat balik mereka-mereka yang telah pergi dan yang masih lagi suffer...berat aku menengoknya...tapi macam mana sedih pon aku..berat lagi bahu yang memikul...takde perkataan lain boleh diucap melainkan sabar...duit dah tak penting..kalau penyakit tak boleh diubat... sokongan... shoulder to cry on...telinga yang sanggup mendengar tanpa sibuk menjudging..itu lebih berharga...

teringat pada seorang studiomate yang propose cancer centre for kids.. masa dia explain kat  aku..aku boleh nampak air mata dia bertakung...muka steady je...lepas semua orang dah blaaa...aku tanya, dia cerita...sbb sepanjang zaman kanak-kanak dia..dia teman abang dia kat hospital sebab cancer...and..aku boleh cakap...aku tak paham sepenuhnya situasi dia...tapi aku boleh rasa sedihnya..aku pernah hilang kawan sebab cancer masa umur 8 tahun macam tu...masa tu rasa macam tipu sangat...tiba-tiba dia dah tak boleh berjalan..bercakap....

punca aku tulis entry ni..ialah untuk mengingatkan diri sendiri...beribadah selagi mampu..kerja selagi boleh..bahagia kan mereka yang pernah kita rasa nak bahagiakan selagi terdaya...jangan pernah putus asa dalam mengubati apa-apa jua...sebab memang semua penyakit ada ubatnya kecuali mati...usaha...everyone deserves to be happy...

*terjumpa seseorang yang dahulunya cergas..tapi kini berjalan pon dah perlahan...jika tidak disapanya...memang aku dah tak kenal siapa dia...bila dia senyum..aku rasa nak pengsan sebab sedih yang teramat sangat...

**ada saudara yang sakit bertanya... ramai yang mula kata..pergi...mungkin dia ada nak cakap apa-apa..sebab dulunya..sewaktu dia refuse untuk bercakap dengan semua orang...dia nak bercakap dengan aku...berjam lamanya berbicara...sampai ada topic yang aku rasa aku tak perlu tahu...tak kurang juga yang hairan mengapa aku yang dipilih untuk dia bercerita...(hati kecil berkata..Allah aturkan segalanya..)

***persoalannya...mampukah aku...?? boleh tak aku menangis sepuasnya dahulu baru pergi bertemu muka..takut aku tak mampu nak buka mulut sebab sibuk tahan air mata...

#ini semua kisah pesakit kanser...by  the time aku habis tulis ni...total yang aku kira-kira...adalah lebih sepuluh...Allah...Ya Allah...peliharalah kami...



- E N D -

Sunday, September 23, 2012

rasa

beribu kali

aku lemas,
aku rimas.

beratus kali

dalam otak kau dilemaskan,
dalam otak konon nya si buku dah berjumpa dengan ruas.

tak pernah berhenti

tepi kain sibuk 'terjaga' tanpa dicari,
tak kurang yang seronok mahu 'menulis' ceritera orang lain dari diri sendiri.

puluhan kali

nasihat bernas didengari,
menusuk sanubari.

boleh dikira dengan jari

yang boleh dipercayai,
yang paling cantik pada dirinya ialah hati.



- E N D -

Saturday, September 22, 2012

miss me?

i miss those journeys..

i miss us...
and 
you..you..and you...!

*yeah i know i sound so gay already... T___T
mati laaa...

- E N D -

Friday, September 21, 2012

they asked.. i answered..

the only 'make up' i own the time they asked me ...

colourless clinnelle lip balm...

so what?

topic paling hangat sekarang...KAHWIN...#bersepah aku muntah.

- E N D -

Thursday, September 20, 2012

kerana mulut badan binasa

lain yang dimaksudkan..lain pulak yang dipahamnya...dengan seronoknya..dia berkata.."tu ahh...asyik makan je..."

fine...!!! aku nak pegi daftar The Biggest Loser next season!!!

*soalannya...pernah pulak aku kurus kan?? ptuih!

buat-buat termotivate...



ni aqilah post kat  FB dia...beliau merupakan pekerja McD yang berdedikasi di Launceston...sejak kerja McD..hari-hari dia cakap fast food ssangat tidak sihat..mari makan pizza kat Delorraine katanya.. =O
 (ni mmg badan binasa abes...tengah tulis ni pon terasa-rasa kat tekak kesedapan pizza itu..hadoi...T__T)



- E N D -

Wednesday, September 19, 2012

yang mereka tahu dan tidak tahu

now Kunang had too much time on her hands, which she had begun to find was bad thing. too much time meant that she started thinking, and when she started thinking, she found she wasn't thinking particularly happy thoughts.

yup..i know its weird to see me addressing me like that....

i spoke to two of my girlfriends yesterday...and i finally feel a bit relieved...like seriously relief!

and kak nadd...if something weird happen...don't hesitate to talk to my mum about it...hahaha...

to a'ai...aku rasa..tanggapan kau terlalu positif....

i think kak nadd was quite right...that just so not not me too sound like that..ha!

i found myself seriously annoyed with people who are not punctual...meluat melampau tak tipu punya...

i hate it when people looking down towards others...so..sape-sape rasa nak mengumpat ngan aku...pikir panjang-panjang..aku memang bermulut longkang...tapi merendahkan orang tak bawak kau ke mana...*emo* ingat sikit...kita ada saudara mara lain...maybe akan ada anak sendiri..kau nak ke orang cakap macam tu pasal anak kau?

tak kurang jugak yang sibuk meninggi diri...

yang sibuk aku tak kahwin kahwin lagi....*yang ni serious kadang-kadang aku rasa nak lemaskan manusia-manusia ni dalam lombong...lagi tak tahan kalau anak dia pon tak kawen lagi...dah..kau sibuk aku plak tak kawen???

yang sibuk memaksa...mungkin ramai yang tak tahu...aku lagi disuruh..lagi aku akan say NO...lagi dikempen..lagi aku meluat...so..sekarang paham kan kenapa aku takleh masuk politik?

yang tak paham 'language' aku...ye....aku tak boleh expect semua orang faham aku...tapi bila aku dah kata tak nak tu...sila lah paham...jangan sampai aku menjadi biadap...

i am hell conservative...ni memang mampus orang tak percaya...tapi..yang kenal selalunya paham...betapa 'kolot' nya aku dalam kehidupan...

jangan dicabar kedegilan aku...dah tak wujud perempuan kerak nasi zaman sekarang ni...

muka batu hati daun kata mereka...

aku kata

muka batu...hati boleh jadi daun beracun.

kau mampu?

- E N D -

Tuesday, September 18, 2012

berlari dan terus berari...

dah tiba masa tengok siapa yang tertinggal kat belakang tu...boleh tengok je aaaa...

*serabut : aisyah mokhtar, selain jep..ko dah tahu apa yg boleh menyerabutkan aku..hahaha...

guts : zero

kbai!

- E N D -

Saturday, September 15, 2012

tempayan vs longkang

this entry would be about people we called si mulut longkang dan si mulut tempayan.

i always wonder macam mana simpulan bahasa mulut tempayan tu wujud...seriously...how eh?

to be honest... i hate both...the tempayans and the longkangs...but being a 'longkang' myself...i can't say  i hate the longkangs...butsurely..being a longkang never do you good...you hurt others feeling by saying something ruthless and mean...

time ni...betullah..lidah lebih tajan dari pisau...

and these longkangs usually..theres 2 type of longkangs...(yeah..i made up the category myself..~)

longkang kering yang hanya busuk bila hari hujan

and

longkang yang tak pernah kering

longkang kering ni mulut laser...sakit hati btau depan-depan..lepas tu habis kat situ jugak..dia nak sentap..dia sentap sorang-sorang...sebab bagi dia..takde sape pon tahu sakit nya hati dia kalau dia tak bagitahu...kata-kata belakang tak main...tapi bila berdepan..mulut dia la yang paling laser...

longkang basah...keji gila...kadang-kadang berbau..kadang-kadang tidak...depan laser...belakang cerita tak habis jugak...or kadang-kadang depan bajet-bajet oke..(almaklum...time ni longkang tak berbau sampah)..belakang tiba-tiba menjadi keji...

KEJI...dua-dua pon KEJI...tapi longkang basah lebih keji...

mulut tempayan...takkan pernah berubah...willl remain tempayan..wangi ke busuk ke isinya...fungsinya sama... bukannya dia sedar isi dia tu boleh membawa mudarat kepada yang mengambilnya...

so...this tempayan people..selagi boleh elak...i will definitely elak...

tapi sama je..perspective manusia lain-lain...bila terlalu mudah berkongsi rahsia...dikeji...bila telalu reserved..pon dikeji...

tepuk dada..goncang otak...tanya diri...

*metafora apakah ini?

- E N D -

Friday, September 14, 2012

pembantu rumah pon berevolusi?

rasa macam dah selalu gila tulis pasal pembantu rumah ni...dari gaji RM350..sekarang dah RM700-RM800...bersih!

makan minum tanggung..elektrik..air..apa saja keperluan la....tak pakai rasa perlu...pakai serabut...

ok...saya hanyalah anak kepada majikan...bukan majikan...

mungkin ramai yang akan cakap...kenapa kau tak bua sendiri kerja rumah kau?

soalan ini sama bangangnya dengan kenapa kau hantar si polan ke hospital swasta? hospital kerajaan kan ada..

or..

laaa..kenapa tak claim insurans...

*teremosi sebentar...

selaagi belum pernah pakai kasut orang yang dikata...jangan sibuk mengajar orang tersebut berjalan lebih pantas...atau lebih tepat lagi...kalau setakat pernah pakai kasut dia..tapi tak pernah berjalan sebatu guna kasut tu..senyap lagi bagus!

oke...kembali kepada issue pembantu rumah...bila adanya pembantu rumah yang memberontak...maka.. sedikit rasa racist timbul..(sila jangan amalkan ini!) bila mereka menetapkan kerja apa yang mereka mahu buat...(buat pon ala kadar...memang lepas batuk di tangga habis..)gaji kalau boleh nak naik tiap-tiap bulan...handphone sentiasa ada di pocket..baju..nak bergaya saja...hoiii....tinggi nya maintenance kau...

bila baju raya bibik lagi mahal dari baju anak majikan...bila 'baju kerja' bibik lagi 'style' dari anak majikan...kau nak sapu sampah pon nak pakai seluar slack? (serabut aku bila mak aku cerita).. tu belum cerita...'saya tidur mesti kena bukak lampu terang-terang'...or setiap kali beli barang rumah...tangan diorang lagi cepat...capai shampoo...capai body wash..lotion bagai...

lepasan diploma kita..nak dapat RM2000 pon seksa...starting yg RM1300 pon aku pernah dengar kat KL ni...yang luar KL...RM 1000 pon pernah...baik kau pergi jadi bibik...makan pakai orang tanggung...tak payah perah otak...tak payah jawab exam...takde dosa terngumpat lecturer...bayar yuran uni/college...bayar sewa rumah...minyak kereta..hujung sem puasa ramai-ramai sebab duit dah di hujung nyawa....

oke..baik jadi bibik! ko buat keje rumah...elok ke tak...gaji tetap jalan...gaji 100% kau punya..yang lain-lain..biar majikan kau pikir...

aku rasa benda-benda macam ni la buat rakyat Malaysia tak happy...
ye..memang la akan ada yang cakap..kalau tak mampu jangan pakai pembantu rumah...bela sendiri anak tu..hanta nursey...

lagi sekali....

kasut sape yang kau pakai tu....????

rasanya dulu orang dah pernah mengamuk pasal gaji bibik-bibik ni naik melampau-lampau sangat...actually..kalau gaji kita sekali naik takde sape kecoh pon...

kesimpulannya...kerajaan WAJIB buat sesuatu untuk menggembirakan hati rakyat...kurang kurangkan la korupsi...or else...sila plan main kotor baik punya kalau nak menang next election!

* bengang pada pembantu rumah kerajaan disalahkan...ape kes?

- E N D -

Thursday, September 13, 2012

tudung


fun kan mamat ni? haih..nampak la ke-stress-an blaja architecture...sian..takpe dik..sabar..bertahan...ahkak tiap-tiap hari rasa nak terjun dari batman bridge (salah satu bridge yg hensem di TAS) sebab menyesal sket-sket amik course archi...

so..nape duduk tak duduk aku nak tulis pasal issue tudung?

ye..saya seorang perempuan dan bertudung...
tidak dinafikan semua perempuan mahu kelihatan cantik, anggun, dan bergaya....macam-macam gaya direka dan dicipta...tutorial pakai tudung..tak usah cakap laaa....bersepah...aku pon layan je tutorial tudung-tudung ni kadang-kadang...cantik kot diorang...(aku suka tengok perempuan cantik...so what?)

okay..back to the main purpose i wrote this entry...

i went out today...and met this group of girls...bertudung lah mereka... Melayu lah mereka...and bukan hijabista...maksudnya..yg pakai tudung bawal biasa-biasa...tak over-over la lilit-lilit mereka...

sambil makan...sambil usha...aku rasa...tiap 10 saat sekali aku tengok dorang betulkan tudung...kalau tengok..memang tudung dorang tu macam waaaa....terletak kemas habes....terus teringat time sekolah menengah dulu...bila semua orang lilin tudung...yaaaa....gesek lilin kat tudung...lepas tu iron..lepas tu tudung tu terus jadi keras..senang la nak bentuk lepas tu...ok..aku dulu pon lilin je tudung..sape takmo nampak kemas kan??tak pakai deeee plastic-plastic 'controller' kat dalam tudung...tapi kesah lilin dalam hidup aku sekejap je...lepas tu..kembali herot bengot la tudung aku...angin tiup..habis la penyek tudung aku...(kalau lilin...tudung tak gerak hoccay kalo angin tiup...)

kembali kepada kisah kumpulan-kumpulan gadis tadi...sungguh la merimaskan aku...(atau aku yang tak normal?) kejap-kejap betul tudung...kejap-kejap pandang atas...tengok 'awning' tudung... (ye..tudung diorang..lantak diorang...ko tak suka..jangan tengok!!) tapi...duduk depan aku...aku pulak tidak buta..for sure nampak ape diorang buat... -___-''

penat weyh tengok diorang betulkan tudung setiap 10 secs...aku terus terasa...sure diorang tengok aku selebet gila...aku agak confident kalau ada pertandingan siapa bersiap paling cepat..aku boleh menang...
tudung memang stok capai mana sempat...kalo tudung bawal tak beriron..(or memang malas nak iron)..memang aku lilit je ape yang ada and letak kat atas kepala...janji aurat aku tercover...(ha!ko hado?) memang lah concern aku sangat kurang tentang..eyh..kalo ko pakai bawal lagi cantik...or...aku paling nyampah tengok orang pakai tudung lilit melekat kat muka..(kawan-kawan lelaki yang suka cakap gini...ada aku kesah?) tapi aku rasa lagi rimas kalau aku asyik betulkan tudung aku 10secs skali...kan??

belum lagi kisah...OMG...lipstick i dah pudar warnanya lepas makan tadi... #BolehMatiAkuCamni or...kalau tak pakai eyeliner, i takkan keluar rumah...hey please...penat aku...time tulis ni pon dah rasa nak lempang diri sendiri...

tipu kalau aku kata aku tak suka berwajah cantik...tak suka make up stuff...tak pernah beli barang make-up...pernah je..tapi...aku beli...pakai bape kali ntah boleh kira...lepas tu expired...rajin pulak aku nak conteng muka hari-hari...(oke...ayat yang tak sesuai untuk seorang wanita sejati seperti ai...#muntah)

kesimpulannya...sebab diorang betulkan tudung 10secs skali...terus aku jadi annoyed...sebab aku yang rasa tak selesa..walaupon normal and aku rasa mak aku mungkin suka kalau aku jadi gitu....tapi....nanti laaa yeee...aku pakai skirt pon satu perubahan yang aku sangat bangga...hauhauhauhua....aku yang bangga hoccay!!! ko hado? mak aku pon sure bangga...aku tau..dia je tak nak cakap...#perasan...

yang seronok comment suruh aku pakai tudung camni..camtu..pakai ni..pakai tu...kalau korang suka sangat..korang je laaa pakai...tolong la terima muka aku yang tak bermekap ni...dan terima lah juga tudung aku yang sokmo senget-senget ni....

*seriously...kalau fashion police boleh sumbat orang masuk penjara...aku dah lama masuk penjara....mati laaaa....


- E N D -

Sunday, September 9, 2012

worst nightmare had just started

i don't know what should i pray and hope...
i just can't decide...
i can't say yes nor no...

anyway,
time will heal
people will forget

- E N D -

Saturday, September 8, 2012

i am just a normal - not so humble human being

this entry would be long...maybe~

what happened lately?

owh..
i was asked by few people..especially some annoying guy friend who don't understand what is the meaning of friendship and by some of the elders... so...they told me that im old...i shouldn't be picky and bla bla bla... i should get myself a boyfriend...(and some volunteer themselves...which i think WRONG!!! how do i make that statement...i hate you already?) and some even asked me whether i am straight..??!! stop reminding me about me getting old and kertu  and what so ever...why should i marry someone who i already know i can't live with..?? why should i got myself more 'serabut' when it's clear, so far i am fine ALONE...ghentikan la ceramah free korang tu..meluat hoccay...i am seriously not the type of person who will waste my time bercinta sebelum kahwin...and why is that too hard for you to understand??

for God sake...its clear they don't know me well enough...i know they've been worried about me..thank you...but to make everyone clear.. i am still straight...yes.. i do have a lot of gay friend... really good gay friend i must say...and i usually seen travel or had that 'adventure' moment with a girlfriend...(masuk hutan keluar hutan...panjang gunung...facing that near death experience and all that...) and it doesn't make me a lesbian at all... we were both free spirit...none of other friend want/care to join...not even the guy friend...so...why not?? we had that mutual interest..why can't i just give it a go...?? what if i go with a guy friend...???surely a new story will be created...so...i didn't do anything wrong...what is so wrong with me having a girl friend? before this people say bad things about me having too many boy friend... (now..i sound like i desperately want to satisfied others rather than myself...seriously kunang??!!)

and i do have these people who kept pushing me do stuff i hate..like writing an article for them...and force me to sell my painting....seriously..i am not good at both...i made millions grammar mistakes...and when i said i am not interested in selling any of my painting..i really mean it... i do have some UTAS friend who suggest me to sell and make money out of it...that's fine...i appreciate that they see certain quality in my painting...but they're okay with my decision for not selling it... my concern is with these certain people who kept pushing me to sell...seriously..its super annoying... i don't care how much you are willing to pay.. i am just not interested..seriously!

i learned a lot lately...about life especially...about people around me..about people who cares and would never expect any returns..what else can i ask for? all of you are just part of my sweetest memories... sometimes... i  just hope time won't past so we can live the way we are now forever...(i can't imagine Launceston next year..and am afraid to even imagine it...)

about people who cares but with other intention...seriously...they should vanish from this world...pronto!!

i envy them- my friends who are able to do their PP2...and i hope they'll do their best and pass with flying colours...i always wanted to tell them to work hard...and harder...but i know...with my words..they'll end up felt like i've been pressuring them...

i learned that it's normal to become annoyed...but the best way is to not to become one...i mean..the person who had annoyed you... #nauzubillah

and i hope i could write a better entry after this...(less hatred)

what else happened?

owh..all these things below is things that i hope i could erase from my memory...
hatred...and i hope they will stop provoking me too...

i had these(this?) people who kept questioning annoying question at formspring...and thanks to you...i finally realize that i hate people who can never reveal/introduce themselves(or at least make themselves known at  the first place)...so..thats is what formspring is all about eh? anyone can ask random question...? i wouldn't answer any question without a profile after this... it is as annoying as when anonymous commented your entries...and the comments they made were just so bangang i must say...

i am not a celebrity who used to their thousand secret admires...i can't even stand one secret admires... seriously...~ (cakap bajet hot!)

i hate wild gossip...i hate anonymous comment..i hate when people annoyingly keep coming in my life when the only thing i wish is for them to disappear...i hope you find your own happiness and you can stop wishing me bad luck...i didnt do anything..i've warned that i can be ruthless when im annoyed...and yes..some of you annoyed me...life is a complete cycle...karma is a bitch...so...tak perlu la menyumpah sangat...sumpah boleh makan diri bro...

last but not least...live your own life peacefully...tak payah nak sibuk sangat hal orang lain...diri sendiri pon belum bagus lagi...

- E N D -

Monday, September 3, 2012

semak

bila seronok sangat nak bagi nasihat
bila terasa diri tu dah bagus sangat
diri sendiri lupa nak amat

bukan tak mengaku diri sendiri keras kepala
tapi nak jaga tepi kain pun biar lah berpada
kau dah kenal sangat ke aku siapa
setiap kali kau bukak mulut rasa sakitnya telinga
seronok kan berlindung di alam maya?

ye..kau lagi kenal aku siapa...

mungkin kau tak perasan aku tak pernah kisah, kisah hidup kau.

*serkap jarang : annoyed weyh!

- E N D -

Sunday, September 2, 2012

too sensitive maybe?

today is Mak's birthday...
and kak sal's son 1st birthday...

Happy Birthday! *wipe tears* (homesick)

for these past few days..i've been facing these difficult time handling myself..(i sound like a psychopath.. T__T) this is new...i never felt this way before...i mean..yes..i do have that difficult time 'blending in' sometime...but this time...it happen almost all the time...

i am not happy in the crowd...i easily annoyed with certain people..and i failed to hide it...

as a result..i am not happy with all the well planned trip...and happier with the impromptu one...

and even worst...that awkward moment is when the person who ask you what's wrong is the person who caused it...

how should i react?

silly kunang!!!

- E N D -