nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, January 22, 2012

ntah hape hape


yes...those are books that i've bought today...as usual...when i am in need of certain books..i couldn't find any..and when the job is done...the books that i should have read to complete the task appear just like that!

so..in this case...tu buku yg ade perkataan HOME tu...grrrr...

went for book shopping today...unfortunately...i couldnt angkut semua...sebab dah tak larat nak angkat... T_T

going to  bookshops always makes me happy...it is one of my way escaping my hectic life..too bad i cant really do that in launceston..(i mean entering one bookshop after another that often)since everyone will recognize you because you look a bit different despite of the size of the city itself...*kecik gila lonnie tu... and they will sarcastically start questioning why you visit their shop that often..*ok..im being paranoid here...

so, after blissful book shopping at bookexcess we went to mid for a movie..unfortunately..most of them (the movie that we want to watch) were all fullhouse and the choice that left are chinese movie...sedih tak terhingga...however...jalan hari ni best sebab manusia tak ramai, banyak balik kampung....

duduk makan pretzel kat auntie anne sambil observe manusia lalu lalang...and that awkward moment when you saw a pair of lesbian kissing in public...and you're the only one who notice that..and they're alert that you're staring...(okay..tak sengaja stare)..and they dont even bother..siap senyum kenyit mata lepas tu kau yang seram..boley?

haih...the best  moment was when you enter ZARA and all you could see were not their gorgeous clothes but their tall, dark, and handsome shop assistants...macam heart attack kejap tgk lelaki2 kacak begitu ramai...hahaha...and maybe they have been well trained by  the company..they are all polite and friendly like hell..MNG penuh dgn mak2 org yg menjadi shop assistants tapi masih mahu berfesyen...

the truth is...kenduri yg sepatutnya esok...ialah hari ini...and aku miss that kenduri...sedey...

cuci mata hati gembira menyanyi
mulut longkang tak boley cuci kasi wangi
perangai sampah bakar diri tak kesah la muka kau muka penuh budi pekerti...

- E N D -

Tuesday, January 17, 2012

sharing is caring

bagusnya artikel ni..ada jawapan..punca dan akibat...baca baca...

http://zaharuddin.net/senarai-lengkap-artikel/3/982-mengapa-peminat-agama-berpecah-sebegitu.html

- E N D -

sarcasm is like art..sometime it seems good...but after all, it is just another RUBBISH, we, the human being created to hurt others

nowadays, blog, twitter, facebook especially and any other medium that connect people (you name it) have been exploited from it's main purpose..

so..mainly...these mediums are created to connect people...CONNECT...!!
but what happen today, most  of these mediums are used to promote stuffs, to  say bad things about others (i this case, twitter is exceptional..it is a place where people babbling about everthing..as in..EVERTHING..!!), to   humiliate other with their grammar mistakes while knowing that 'these' friend will actually read their stats or tweets...tempat berdakwah tak kena cara...and macam2 lagi yg lari dari tujuan asal ...to 'connect' people...

this morning, i became annoyed reading a stats written by one of my friends in fb...some might get me wrong after reading this...but it is just an opinion that i would love to share....

first of all..sharing IS caring...but when you share something that ain't appropriate...and it hurts others' feeling...what's the point of sharing...owh ya...you share so 'you might look good and others will respect you?' so...from what  i wrote just now...a typical answer i would receive will be...'bukan senang kita nak ajak org berbuat baik..orang pasti akan fikir yg bukan2..ada je...' yup...true...but haven't you think about any other appropriate way untuk tegur orang?

ok...start with issue tudung...i've read like seriously a lot about tudung...and some women can't accept it when ppl voice out about this tudung issue...some will bitchly react : kubur lain2...jaga kubur sendiri sudah...
and this i copied from my facebook...

Respon 1 -

"Yang kau sibuk sangat tu kenapa ? Suami aku pun tak pernah halang aku nak pakai tudung ke tak nak pakai tudung ke." 

Respon 2 -

"Bapak aku pun tak pernah cakap apa-apa , So kau jangan menyibuk lah dengan hal2 orang. Kau sendiri pun dulu tak pernah betul !"

Respon 3 -

"Kubur lain-lain , kau buat hal kau , aku buat hal aku"

Respon 1- Suami kamu seorang yang lemah dan penakut kerana nak minta isterinya menutup aurat pun kamu tidak mampu bertegas. Ketahuilah bahawa, suami kamu itu DAYUS !

Respon 2 - Setiap langkah kamu keluar dari rumah , kamu menariknya ke arah Neraka ! Tidak kah kamu merasa kasihan dengan ayah mu ?
Respon 3 - Didunia berani kamu membantah , apakah kamu berani membantah didepan ALLAH pd hari perhitungan nanti ?  

first and foremost...each time i read such stuff...i would wonder when and where these conversations happen....

and soalan macam mana yg diajukan smpai keluar respon2 dr minah tak bertudung tadi...  persoalan kedua...how could the manusia alim yg respond kemudian tu respond balik macam tu...i dont have comment about situation 3..but a lot of comment for 1 and 2...

persoalan pertama...respon 1 from manusia baik...terang2 la pegangan agama si suami manusia kurg baik itu kurang atau tidak  teguh mana...its all  about choice...dia cari pompuan tak bertudung dari awal...so..ape yg cuba disampaikan dgn respon 1 oleh manusia baik tadi? dgn statement mengatakan suami si manusia kurang baik ini  dayus..tidak akan dapat membuka hati  atau pon menyedarkan lagi  manusia kurang baik ini..malah lebih menyakitkan hati mereka dan seterusnya menjauhi terus manusia baik baik...

respond 2 pon sama..mungkin kalau ditukar (!) dengan (.) bunyinya akan jadi lebih molek?

so...selaku manusia sarcastic...(i've been told by my friend very recently about my sarcastic habit...believe me..i didnt mean it at all..that's me...time aku neutral pon aku  kna sarcastic jugak..sso  takley buat ape.. ) saya menyeru kepada semua rakan2 yg baik  mahupon kurg baik agar sama2 memperbaiki  diri....

menegur sentiasa ada caranya..being judgmental wont solve any problems...btw...who are you to judge God's creation?

bila manusia kurang baik berubah menjadi baik sikit...tak perlu digembar gemburkan...doakan dia jadi lebih baik....membuat spekulasi tentang mengapa dia jadi baik telah pon membuat anda menjadi manusia kurang baik juga!

bila manusia kurang baik beri respond bangang...balas la dengan bijaksana...orang bangang tak perlu disakiti hati mereka...mereka akan dengar kata orang yg diorg hormat...

oke..dah malas nak menulis...ini lah yg matt(my lecturer) maksudkan...aku bercakap...lepas tu bila dah  malas..suka2 hati je berhenti...ahaha....

kesimpulan dari entry  ini..

*judgmental adalah bangang..!!
*menegur banyak caranya...selagi org yg ditegur tidak rasa offended....teguran anda mungkin bakal mengubah dirinya ke arah yg lebih baik...salah tegur akan menyebabkan hati manusia2 kurang baik tadi lebih liat nak menjadi baik..bukan mereka tak tahu apa mereka buat itu salah...cuma kurang yg mengingatkan...kebanyakkannya mengeji dan tak kurg juga yg memandang serong...
***mnjadi biadap adalah satu pilihan!

mengeji manusia juga adalah satu pilihan...dia kurang pengetahuan agama..ajarkan dia..bukan pandang serong....grammar dia teruk...kau kutuk la lagi...dah tau ko lebih pandai...nape tak btolkan? or tak perlu kutuk2...ko nampak pompuan seksi...ye..dia pompuan jahat...okey..aku  tahu ape jwpn nye..sbb aku pon dah baca byk kat internet...

yang  pasti betul...

Siapa kita untuk kata tunggu or nanti terhadap hukum Allah?

- E N D -

Saturday, January 7, 2012

lazy bump

like seriously...i am facing this major problem concentrating in stuffs i do...i procrastinate like i had 100 hrs/day and when i say procrastinate it mean that i am wasting my time doing stuff that i shouldnt do..while im having this super urgent drawings that need to be completed...i still can do blogwalking, facebooking, and blabbering at twitter...

i panicked but still i didnt do anything to overcome my panic attack...i stress about all those study stuff as well..but still no courage to start thinking...grrr...am i losing my mind? i know i have to get my ass start working...but...malasnya...ya ampun...

*kau bukan Paris Hilton...neither..the bimbo part nor the 'jutawan' part...so..JANGAN MALAS!!!

- E N D -

Friday, January 6, 2012

how ignorant human being can be?

ignorant-perkataan yg kalo disebut...kawan terdekat akan sebut ignorant = kunang...

okey..ape yg ignorant nye aku pon tatau..sebab rasanya macam ai ni sensitive jeerrr...

so, these past few weeks...i've been here and there doing business stuffs, personal stuffs, meeting people...i received and shared lots of happy/good news and bad/sad news from random location around the globe..and terasa sesak nye lah dunia...

i have my own reason why i chose to write about this 'ignorant' stuff today...after living in two different country...no matter how greener the the field at the other side...i still love this 'not so green' field here in Malaysia...watching local news..and reading local newspaper sometimes make me wanna puke...seriously..i dont know what these people tried to do....or who they want to impress..but i am certainly not impress...neither party impress me so far...cakap la ape korang nak cakap...kalo jem jalan raya pon korang tak mampu nak tempuh tak payah kecoh..kalo tak mampu nak bersesak2 dalam train...saya akan fikir 2x untuk pangkah anda...

oke..politik pulak melalut...back to the main topic...

ignorant..i have a situation here...

reason menulis = sebab kejadian macam ni tak pernah pulak aku nampak kat Launceston yg famous dengan issue racist tu..even aku yg sihat ni pon bila tangan full ada je yg offer nak tolong...wlaupon offer tu mcm ala-ala for the sake of being polite...at least 'polite' la kan...

location : komuter station
major of concern : pink coach
so..as everyone in Malaysia SHOULD know, pink coach is only for female ONLY...should be no exception...but what had happened? i saw 4 healthy man in the coach and 1 old man who i believe travels with his family... 1 from that 4 healthy man sit in that crowded pink couch....and 1 pregnant lady was standing....i can't stop myself feeling super annoyed watching this man...and this HEALTHY STRONG man travels with his beloved girlfriend...both of them sat facing that pregnant lady i told you earlier....so..sama je bangang...boyfriend bangang....girlfriend double bangang sebab pilih boyfriend bangang macam tu....

lebih menyayat hati...when theres one chinese old lady who sat offer her seat for the pregnant lady...sikit je lagi aku nak nangis dalam train tu...akak yg pregnant td macam serba salah nak duduk...tapi dia mmg dah tak larat nak berdiri...kaki dia kelihatan sedikit bengkak...kalau la ikutkan kemarahan aku...mmg la laki td yg duduk tu aku ikat letak kat landasan keretapi, biar mati kna langgar...owh..tak lupa juga girlfriend dia skali... lelaki2 sihat lain yg masuk dlm pink coach...aku pon tatau caner la hina sangat  tergamak masuk pink coach...perempuan2 muda sihat dan kuat yg lain...aku tak paham jugak cane masing2 boleh biar orang yg lebih memerlukan berdiri depan muka korang! perempuan2 yg membawa anak kecil yg boleh diriba juga tidak ketinggalan...apalah salahnya diriba anak itu dan seat dia at least boleh jugak diberi kat makcik2 atau wanita2 mengandung yg lebih memerlukan...

so kepada yang baca entry ni...and pernah masuk pink coach...pastikan itu adalah kali terakhir anda masuk pink coach...kalau tak..you are just another bangang man i ever met on earth...

*masih boley  bertolak ansur dgn pakcik tua yg masuk ke dlm pink coach dan duduk...even nyah pon oke je lagi masuk pink coach..tapi kalau nyah duduk..pompuan sejati berdiri...mmg nyah tu habis kemuliaan dalam diri...lelaki yg masuk pink coach lepas tu boleh selamba duduk...buat2 tak paham bila tgk makcik tua mahu pon perempuan mengandung berdiri...layak mati sahaja..semak je hidup atas dunia...belom kira lg yg letak bag atas kerusi dan biar org lain berdiri...owh...di manakah letaknya otak?
*emo

- E N D -

Tuesday, January 3, 2012

task tak siap, ulangkaji/study tiada, bercuti sakan juga tidak, tapi kenapa semua kerja tak siap-siap?

so..my break is almost halfway.. i can say it already halfway...once the date hits february...i know i have to be mentally and physically prepared for the new semester....being unproductive never fails to make me feel bad about myself...

kerja tak pernah serious..site takde lagi...holiday tanpa serabut - TIADA...kerja yg menghasilkan wang juga tiada...any skill improve? NONE...

okay...LOSER gila kot!!

actually, kalau di ingat2 balik..ni la satu2 nya cuti yang aku tak buat timetable...so..mmg slama hari ni aku ada daily schedule...now? NADAAA...

so...this week punya plan...siapkan dwg ni lusa...(serious sket kunang!) tulat..once again Ipoh...gila ah..kalo highway boley bercakap..pasti dia tanya aku..ape aku buat ulang alik...

*banyak sebenarnya di dalam kepala..tapi bila terlalu banyak di kepala..pasti la jadi sikit di luar kepala...
**tgk gamba terasa seksa mengenang kesejukan winter waktu itu...tapi sekarang sibuk gadoh panas...bila ntah nak pandai bersyukur..



- E N D -