nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, September 14, 2012

pembantu rumah pon berevolusi?

rasa macam dah selalu gila tulis pasal pembantu rumah ni...dari gaji RM350..sekarang dah RM700-RM800...bersih!

makan minum tanggung..elektrik..air..apa saja keperluan la....tak pakai rasa perlu...pakai serabut...

ok...saya hanyalah anak kepada majikan...bukan majikan...

mungkin ramai yang akan cakap...kenapa kau tak bua sendiri kerja rumah kau?

soalan ini sama bangangnya dengan kenapa kau hantar si polan ke hospital swasta? hospital kerajaan kan ada..

or..

laaa..kenapa tak claim insurans...

*teremosi sebentar...

selaagi belum pernah pakai kasut orang yang dikata...jangan sibuk mengajar orang tersebut berjalan lebih pantas...atau lebih tepat lagi...kalau setakat pernah pakai kasut dia..tapi tak pernah berjalan sebatu guna kasut tu..senyap lagi bagus!

oke...kembali kepada issue pembantu rumah...bila adanya pembantu rumah yang memberontak...maka.. sedikit rasa racist timbul..(sila jangan amalkan ini!) bila mereka menetapkan kerja apa yang mereka mahu buat...(buat pon ala kadar...memang lepas batuk di tangga habis..)gaji kalau boleh nak naik tiap-tiap bulan...handphone sentiasa ada di pocket..baju..nak bergaya saja...hoiii....tinggi nya maintenance kau...

bila baju raya bibik lagi mahal dari baju anak majikan...bila 'baju kerja' bibik lagi 'style' dari anak majikan...kau nak sapu sampah pon nak pakai seluar slack? (serabut aku bila mak aku cerita).. tu belum cerita...'saya tidur mesti kena bukak lampu terang-terang'...or setiap kali beli barang rumah...tangan diorang lagi cepat...capai shampoo...capai body wash..lotion bagai...

lepasan diploma kita..nak dapat RM2000 pon seksa...starting yg RM1300 pon aku pernah dengar kat KL ni...yang luar KL...RM 1000 pon pernah...baik kau pergi jadi bibik...makan pakai orang tanggung...tak payah perah otak...tak payah jawab exam...takde dosa terngumpat lecturer...bayar yuran uni/college...bayar sewa rumah...minyak kereta..hujung sem puasa ramai-ramai sebab duit dah di hujung nyawa....

oke..baik jadi bibik! ko buat keje rumah...elok ke tak...gaji tetap jalan...gaji 100% kau punya..yang lain-lain..biar majikan kau pikir...

aku rasa benda-benda macam ni la buat rakyat Malaysia tak happy...
ye..memang la akan ada yang cakap..kalau tak mampu jangan pakai pembantu rumah...bela sendiri anak tu..hanta nursey...

lagi sekali....

kasut sape yang kau pakai tu....????

rasanya dulu orang dah pernah mengamuk pasal gaji bibik-bibik ni naik melampau-lampau sangat...actually..kalau gaji kita sekali naik takde sape kecoh pon...

kesimpulannya...kerajaan WAJIB buat sesuatu untuk menggembirakan hati rakyat...kurang kurangkan la korupsi...or else...sila plan main kotor baik punya kalau nak menang next election!

* bengang pada pembantu rumah kerajaan disalahkan...ape kes?

- E N D -

1 respond(s) to this blog:

nadiah hisham said...

hahaha...sbb tu cine,dorg amek sorg bibik tp dorg dera cukup2...lps keje kat umh abg,keje umh adik-bradik lain n mak bapak punye umh plak....sbb tu dorg x ksh gaji bibik tu 700-800..sbb dorg mmg srh buat keje kaw2...mmg xde rehat la bibik2 yg keje kat umh cina..tp bibik yg keje kat umh melayu,mengada2..org dh bagi betis,nk peha...melampau gle...(huahua...ibu akk tgh carik bibik jugak skrg ni..nk carik yg mcm baik2 sket n x ngengade...huhu..)