nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, January 6, 2012

how ignorant human being can be?

ignorant-perkataan yg kalo disebut...kawan terdekat akan sebut ignorant = kunang...

okey..ape yg ignorant nye aku pon tatau..sebab rasanya macam ai ni sensitive jeerrr...

so, these past few weeks...i've been here and there doing business stuffs, personal stuffs, meeting people...i received and shared lots of happy/good news and bad/sad news from random location around the globe..and terasa sesak nye lah dunia...

i have my own reason why i chose to write about this 'ignorant' stuff today...after living in two different country...no matter how greener the the field at the other side...i still love this 'not so green' field here in Malaysia...watching local news..and reading local newspaper sometimes make me wanna puke...seriously..i dont know what these people tried to do....or who they want to impress..but i am certainly not impress...neither party impress me so far...cakap la ape korang nak cakap...kalo jem jalan raya pon korang tak mampu nak tempuh tak payah kecoh..kalo tak mampu nak bersesak2 dalam train...saya akan fikir 2x untuk pangkah anda...

oke..politik pulak melalut...back to the main topic...

ignorant..i have a situation here...

reason menulis = sebab kejadian macam ni tak pernah pulak aku nampak kat Launceston yg famous dengan issue racist tu..even aku yg sihat ni pon bila tangan full ada je yg offer nak tolong...wlaupon offer tu mcm ala-ala for the sake of being polite...at least 'polite' la kan...

location : komuter station
major of concern : pink coach
so..as everyone in Malaysia SHOULD know, pink coach is only for female ONLY...should be no exception...but what had happened? i saw 4 healthy man in the coach and 1 old man who i believe travels with his family... 1 from that 4 healthy man sit in that crowded pink couch....and 1 pregnant lady was standing....i can't stop myself feeling super annoyed watching this man...and this HEALTHY STRONG man travels with his beloved girlfriend...both of them sat facing that pregnant lady i told you earlier....so..sama je bangang...boyfriend bangang....girlfriend double bangang sebab pilih boyfriend bangang macam tu....

lebih menyayat hati...when theres one chinese old lady who sat offer her seat for the pregnant lady...sikit je lagi aku nak nangis dalam train tu...akak yg pregnant td macam serba salah nak duduk...tapi dia mmg dah tak larat nak berdiri...kaki dia kelihatan sedikit bengkak...kalau la ikutkan kemarahan aku...mmg la laki td yg duduk tu aku ikat letak kat landasan keretapi, biar mati kna langgar...owh..tak lupa juga girlfriend dia skali... lelaki2 sihat lain yg masuk dlm pink coach...aku pon tatau caner la hina sangat  tergamak masuk pink coach...perempuan2 muda sihat dan kuat yg lain...aku tak paham jugak cane masing2 boleh biar orang yg lebih memerlukan berdiri depan muka korang! perempuan2 yg membawa anak kecil yg boleh diriba juga tidak ketinggalan...apalah salahnya diriba anak itu dan seat dia at least boleh jugak diberi kat makcik2 atau wanita2 mengandung yg lebih memerlukan...

so kepada yang baca entry ni...and pernah masuk pink coach...pastikan itu adalah kali terakhir anda masuk pink coach...kalau tak..you are just another bangang man i ever met on earth...

*masih boley  bertolak ansur dgn pakcik tua yg masuk ke dlm pink coach dan duduk...even nyah pon oke je lagi masuk pink coach..tapi kalau nyah duduk..pompuan sejati berdiri...mmg nyah tu habis kemuliaan dalam diri...lelaki yg masuk pink coach lepas tu boleh selamba duduk...buat2 tak paham bila tgk makcik tua mahu pon perempuan mengandung berdiri...layak mati sahaja..semak je hidup atas dunia...belom kira lg yg letak bag atas kerusi dan biar org lain berdiri...owh...di manakah letaknya otak?
*emo

- E N D -

3 respond(s) to this blog:

Adiza Zaklin said...

ouhh.. itu maksud kunang.. bru ku tau. ehehehee =pp

YanaMIB said...

ramai gak soh aku test nek public transport during peknen ni..tp sbb aku dh alami situasi yg ko ckp b4 peknen lg and aku rs hell NO aku nk try try pulak kudrat aku tgh mengandung ni msk pink coach tu..jahanammm! hehh~

aisyahmokhtar said...

klu nampak lg, or sesiapa yg nampak lagi, tegur n sound cara berbudi bahasa amalan mulia. insyaAllah mereka bangkit dan beri tempat duduk. i did a lot before. insyaAllah ok. baca bismillah banyak2. klu dia tak nak gak... azan tepi telinga dia lps tu suruh dia mengucap!