nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 28, 2011

ini entry manusia lost

pnah dengar tak quote 'it's important to do what you love' ?
lately, question that kept lingering in my mind..harus lah soklan berbunyi..

adakah semua manusia melakukan pekerjaan idaman mereka? (apakah struktur ayat? blasah saja)

keliru, confuse, tak paham or senang cerita tak tahu kenapa boleh jadi begini...lately ni sedikit confusee...betul  ke aku ni nak jadi  architect?

dok office menyampah...tambahan pula dikelilingi lelaki2 cakap bajet bagus like mr.know all...atau pon yg kurang menghormati sensitiviti wanita ataupon karier individu lain...rasanya macam diri ni tak cukup kuat utk ke site bergelumang dgn lelaki2 yg menjaga tapak serta pekerja2 indonesia, bangla mahupon pakistan...tambahan pula COW cakap macam la perempuan ini  tidak  tahu apa2 langsung...

owh...diskriminasi jantina di  Malaysia masih jelas kelihatan di mana2 sektor...bukan lah kami hadap sangat berdiri sama tinggi konon2nya setaraf dengan kaum lelaki...cuma sedikit hormat...adalah biadap memandang rendah pada kaum perempuan...*mungkin mereka ini tidak tahu betapa 'rendah'nya mereka di  mata perempuan bila mereka berkelakuan begitu.

okey...cukup la faktor itu yg membuatkan karier architect menjadi karier yg makin diletak ke tepi....
however, tak  boleh nak lari  jauh mana...belajar separuh gila...menggadaikan waktu tidur...kesihatan diabai...so..biar la berbaloi...mungkin lecturer...atau kalau rezeki Allah nak bagi..mungkin dapat bekerja dengan herzoq and de meuron ke..kolhaas ke..zumthor ke..menang award seketul dua...mari berangan jadi the next ken yeang...time tu segala discrimination factor boleh buat2 tak nampak kejap..haha..

*motif la kan berangan macam ni....haih...



- E N D -

Monday, December 19, 2011

baru sedar dah tua bila isi borang group of age dah skali dengan mereka yang 30-an

attended kak nad's engagement ceremony + birthday last saturday...it was a simple ceremony yet beautiful where only the closest family members and friends were there to celebrate...

it's her!

Alhamdulillah, everything went well and she is now called Basri's fiance. I know very little about her fiance so I won't say anything about it....and kak nad, (just in case you read this, we are very happy for you)

I have a great weekends so far, the week before, Sekar and I went to our friends' wedding (berry & munirah and Mao & PP) met everyone, talking stuff like work life, study thingy, married life and the preparation to it, babies and etc...

having those conversation make me realise that I am seriously old...(but like seriously young at heart =P)...  I've been asked million times about my future plan and who I plan to spend my life with....and the group of age that asked...it's like..ALL...so, this is the part where I think some of my elder friends got annoyed when people ask about marriage and babies...yup...this usually happened to the female....rarely to the male...

it had been really hard being a single lady these days...people will judge you like you are deaf enough to listen and stupid enough to understand whatever they said about you....some of them had being supportive through my journey of completing my studies, and some of them are/were 'supportive' enough by advising everyone around me that i m just 'playing' around...

so, to those who wonder and you read my blog, my answer is... WAIT & SEE..

i don't have anyone special in my heart yet...but it doesn't mean i'll remain that way forever....i might be your only friend that seems happy and eager to get filthy rich, famous and excel in what i do, but I do  think about what you guys WANT ME to think...so, hentikanlah ceramah2 free tu...I will always have answers for all the questions, so, sebelum korang yang annoyed, baik korang jangan tanya....


*yang sibuk2 cakap jangan memilih, jawapan saya, bukan memilih, tapi saya tahu saya tak boleh hidup dengan dia sepanjang hidup, jadi mengapa mesti  saya  kata 'ya'? 

- E N D -

Wednesday, December 14, 2011

dengan kesabaran senipis kulit bawang...terhasil la entry tak berotak macam ni...

entry yang bersifat biadap, emo, tiada rasa ingin menjaga hati sesiapa, dan terlalu berterus terang.
jika anda berjiwa sensitif sila tutup blog ini...

sepulangnya di Malaysia....selain daripada menonton drama2 Melayu yang tak habis kesah nak menjatuhkan orang, mengumpat, mengeji orang, menghakimi manusia lain sesuka hati, busy body tak pasal2, dan jumpe bomoh...takde dah kisah lain...tapi sememangnya meleis memang begitu....

tahukah anda mengapa typical spoil brat lebih gemar berkawan dengan another spoil brat?

dan mengapa rempit hanya mampu berkawan dengan rempit...

hal ini terjadi kerana sikap manusia sendiri...

lepas tu golongan baik lagi satu sibuk la mencela ckp diorg ni smpah masyarakat la hape la...padahal kalau member baru buat baik sikit dah cakap macam2....

this applied to orang yang baru nak berjinak2 dengan tudung bila org sekeliling sibuk buat spekulasi pelik2 kenapa dia pakai tudung...haih...bangsa lain aku tatau..tapi meleis mmg la begitu..

sama la seperti harta orang lain...selaku manusia yang telah ditakdirkan hidupnya mempunyai nama yg bertitle...aku tak pernah rasa happy pon dgn nama sendiri...hal ini kerana..kerana nama yang tak seberapa ini, manusia yg kurang bijak senang2 menghakimi kami...

cukuplah fitnah yg ditabur sewaktu sekolah...dan cukuplah dgn mulut manusia yg tak habis2 sibuk nak tahu bapak aku ada harta ape...or tak kurang juga yang buat spekulasi pelik2..owh typical meleis...

kadang kala terfikir...mereka yang tak tahu bersyukur atau aku yang over kaya raya dan mereka yang papa kedana...?
tak faham kadang2..seronok sangat ke cakap pasal harta orang? seronok sangat ke perabih duit orang...*owh...entry ini sudah mula bersifat biadap...maaf kepada yang membaca....

yang  bercakap...kalo parents bekerja sebagai petani..boleh la jugak diterima otak...tapi...dia sendiri berjalan sana sini dgn adik beradik yang ramai....kete rosak bapak bagi pakai mini cooper..ye saya tahu kete anda viva je...tapi kalau kenari saya rosak..bapak sy tak bagi pakai kete dia..dia soh nek train!

pfftttt...hal ini sama terjadi kalo si A sibuk ckp pasal si B...lantak la dia nak pakai ferrari ke hape ke? bapak dia yang kaya...kita yg tak mampu buat cara tak mampu...tak perlu nak sibuk2 ckp pasal org lain punya harta....lepas tu sibuk nak suruh orang tu belanja ko sana sini...ye si polan banyak duit...tapi apakah ertinya persahabatan kalau tiada give and take? sibuk nak take je...

okay...entry ini khas untuk orang2 yang suka bercakap mengenai harta orang lain tanpa memikirkan hati orang yg dikata...kita takkan pernah tahu status economy orang lain...maka adalah tidak adil untuk bercerita pada orang lain atau judge orang lain seperti..."owh dia takpe...dia banyak duit"

kan lebih elok bunyi nya..."saya tak boley berbelanja begitu...cara saya tak sama macam dia..."tak payah sibuk2 nak shift the blame...cakap pasal orang tu kaya la hape la...

dah terkena berkali2...dan percaya lah...saya ingat setiap yg pernah bercakap...peratus anda sebagai kawan hanya lah 1%...99% lagi...i prefer to say something like...owh i know him/her.....

* dah pernah membuat kira-kira...yang tak boleh blah nya..yang bercakap tu spent duit lagi banyak dari orang yg dikata...keji!
** kalo orang lain buat pada orang lain juga perasaan menyampah itu sama sahaja...tiada kurangnya...



- E N D -

Tuesday, December 13, 2011

muka batu hati daun

ni la ayat yang selalu diungkapkan time uitm dulu dek budak2 studio...apa yang batunya mungkin la sebab kerek nya muka ini...daun nya hati mungkin la sebab sebenarnya aku tak sekerek muka aku(muntah sekarang..)

Allah mengurniakan ujian supaya manusia berfikir...dan mengenal seluruh ciptaan nya...MENGENAL bukan MENGHAKIMI...siapa kita untuk menghakimi...ramai yang tertanya-tanya kenapa saya begini dan mengapa saya begitu...jawapannya..pengalaman hidup...

saya jarang jumpa manusia yang mahu menyedarkan...selalunya jumpa manusia yang lebih suka menyalahkan, menghakimi, menuduh membabi buta, dan senang-senang melemparkan fitnah....

saya lebih selalu jumpa manusia yang suka membuli, mengambil kesempatan atas kelemahan orang lain dan memperbodohkan orang lain.

kadang kala, saya terfikir adakah ini dikira aniaya...doa orang yang teraniaya makbul bukan?

hurting someone that i care means hurting me...termasuk la family members, friends, atau pon manusia2 lemah lain, haiwan... oh..sebenarnya ada byk cara utk menyakiti saya...

kadang2 mahu saja saya doakan mereka melalui perkara yang sama di masa hadapan...supaya mereka faham apa itu erti kemanusiaan...bercakap memang mudah...yang menanggung sahaja yang tahu peritnya...

apapun, ujian Allah hanya pada yang mampu menerima...bukan pada yg tidak mampu...yang mampu menindas...itu juga ujian Allah pada mereka...supaya mereka sedar dan tahu bila untuk berhenti...

*keadaan mengajar saya menjadi manusia walaupon kadang2 lupa diri
**kadang2 kita lupa nilai murni sebab sibuk nak pertahankan ego sendiri

- E N D -

Tuesday, December 6, 2011

bila manusia lupa diri

hidup ini  indah
tapi bila lupa menghargai makhluk lain yg Allah jadikan
memang panggilan manusia juga hilang layaknya untuk di panggil
bukan suruh mencinta, hanya dihormat
bukan minta disanjung, cuma harap jangan dihina, apa lagi dicela,
kadang-kadang rasa mahu berdoa supaya kamu punya situasi itu di keturunan akan datangmu
tapi yang pasti Allah hanya mengurniakan ujian kepada yg mampu menerima

*ramai yg buruk sangka dengan mulut laser tapi lupa mulut dengan hati manakan sama
**bila niece kata adik mahu kakak, can you be my kakak? rasa mahu berderai air mata...



*** rindukan mereka di launnie...apakah?

- E N D -

Friday, December 2, 2011

it's hard to say goodbye

i should be packing up all my stuff now and tidying the room...but end up blogging... i suddenly feel sad...like seriously...i am going to miss Launceston..yeah..the place that i called 'boring'...yerp..it's true...no matter how lame the place can be..but with great people around you..you won't be dead because of the extreme boredom...because you still have fun people around you...and it's weird how you could feel sad to leave the place that never come across in mind to be called as home....

okay...drama gila....

if only i can have my life just as i wanted it to be....

- E N D -