nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 23, 2011

trend ??

stay single and happy??
are  you sure you're happy?
yup...
i am among the currently single and happy..

how happy are we??
yaa...happy happy...
as long as we have the company..yes we re happy...
so..with this 'age'..its beyond normal for not getting married...
25 y/old single lady is already categorize as anak dara tua in Malaysia...and i'm one of them...

this entry is not about anak dara tua!

plz keep reading..

with the world turning into global village...carrier pon harus la global ye dak?
mengejar carrier usually one of d major reason why everyone stay single and happy...

stay single and happy boley di-categorize kepada manusia2 jenis
1)  fear of commitment
2) memilih
3) status (kewangan, keturunan, pangkat etc)
4) kurang matang
5) masih mahu enjoy
6) tak cukup2 duit
7) super-frust ngn sape2 la
8) rase idup sorg lagi senang takyah pikir pasal sape2
9) single and rich - ko ado?
10) carrier, carrier, carrier - anda terlalu berjaya
11) belum bersedia
12) mmg blom smpai jodoh, bersyukur dgn semua nikmat yg Allah da bagi

basically, the carrier i chose - ARCHITECT
memang la super ramai yg tak kawen...both male n female...tapi yg nampak obvious beno opkos la yg pompuan ye dak...kalo laki tak kawen takde sape pon ckp ape...kalo pompuan byk sket spekulasi boley buat ye dak?? tak laku, pandai sgt, pangkat tinggi beno, and etc.

carrier ini didominasi oleh kaum lelaki...if u read my previous entry u'll know betapa lah takde nye pompuan di ofis architect...and how hard for us to survive in this field..

and its normal to hear things like...jgn amik laki architect..player dowh...scandal bsepah...jgn amik architect jadi bini...bila je ko nak jumpe dia...

so basically...pompuan yg dah kawen akan slow down carrier dia..normal la tu...kalo yg workaholic tu..salu nya mmg single and happy...dah single...harus la RICH!!! rugi arr single gitu...!!nak buat pe lg kan??? harus la SINGLE AND RICH!!

same goes to lelaki jugak...i dont know the nature of other carriers..but architect..almost sama laki n pompuan.....kalo single..they are single and rich...kekadang tu handsome, single and rich.eligible bachelor senang cerita....(handsome, single, charming, baik, rich and gay jangan cerita la..bersepah!!)

cuma yg tak sedap...married and ade mistress also bersepah in archi world...so..beware r!! ckp mahu manis, cerita mahu indah, thats us... if u think only lawyer know how to bluff...u're wrong...we re better at it... hari2 kelentong client pasal design2 yg tak work mane pon sebenarnye...ade je alasan2 atau kisah2 indah yg dicipta...janji idea boley jual...ha!

sure ramai yg confuse nape entry aku lately ni asyik menjurus ke arah2 'ni'...sbb nye mak aku dh kasi tarikh tutup..

its like = cari sendiri or i'll make you marry someone i want you to marry to..T_T

mahu gua tak jiwa kacau ??

hari-hari dia cuba korek2 'boyfriend' yg cuba aku rahsiakan...haish...
itu semua zaman dolu2 rr rahsia2...nak mati muda2 dah gatal??

so..adakah status single or taken ni completely merubah peribadi seseorg...yes??no??

i say quite...

as for me..we shouldnt judge people by their status...biar la dia nak kawen ke tak ke? dia nak kawen 1 ke 2 ke? (i dont really agree with polygamy tho )..pendirian masing2...goal hidup pon masing2...

tak perlu spekulasi liar...buat dosa saja...

its normal nowadays...dulu2 atas dunia ni ape sangat la nak dikejar...sekarang ni??
macam2 weyh...

pape pon..kita merancang..Allah yg menentukan...
He always has a better plan...


- E N D -

Wednesday, June 22, 2011

lambat ke?

jumpe staff2 tempat aku practical tadi...seperti biasa...cubaan aku utk mengelak dan lari gagal...dorg pedulik hape aku jalan ngn mak aku ke hape ke...takde nye segan2 nak panggil2 aku yg opposite gender ni..haih...aku rase kalo aku jalan ngn laki aku nnt pon dorg boley selamba panggil2... (culture ini tidak seharusnya diamalkan...)

sembang sket2 sebellum melarikan diri...terbangkit lah kisah architect as permanent carrier...
okeh..mereka ini semua lelaki...SEMUA!! ofis ttu admin je pompuan...so kire kat workstation tu dulu aku sorang je pompuan yg ada...

selain mdapat layanan yg berbeza daripada dak--dak practical lain...aku la yg plg skema...tp paling kuat melawan cakap....nak buat cane..poyo  kan...

so balik cite td...encik R supervisor aku ty aku slow2..

'ko nak ke jadi architect?'

SOALAN APAKAH ITU?

jawapan aku haruslah berbunyi kalau suami saya mampu saya rela dok umah..!!besarkan anak-anak...

CRAP!! 'saya igt takmo jadi architect...' tu jawapan aku...

sambil gelak-gelak anak boss aku ckp...'dah terlambat' dgn nada mtk penampor...(oh dia masih tidak berubah walaupun dah kawen!!haish..) sarcastic tak abes2... !!

'ko blaja jauh2 lepas tu ko tanak jadik architect?' anak boss tanya

encik R : takpe...dia leyh jadi lecturer..

sejak bila encik R ni tak begitu kejam...kalo tak selama ni nak menjatuhkan aku je...insaf dah kot gamaknye...

setelah bertubi2 sesi menghentam, menghina, mengutuk, mengeji, mencerca, dan macam2 lagi asakan negatif yg diberikan... orang sekeliling pon dah usyar slack baik punya tgk aku dah mcm pompuan murahan dok kat meja penuh lelaki yg eksaited bersembang...

aku mendapati...aku peduli hape korang nak pikir ape...aku pon tak sure aku nak jadik ape lepas ni...korang lak nak lebih2??

owh...mungkin la rezeki aku...setiap kali interbiu...opis tuh sure takde pompuan...admin je terkontang kanting...pompuan takleh masuk lak tu...jenis yg bukan sama kepala ngn aku...hasilnya aku stress gi ofis...

they treated me like a man almost all the time...and only realize that im a woman when they need a "woman" to handle a situation...seperti...nak jek contractor belanja makan...(lebih2 kalo contractor tu mmg obvious tetiba rajin nk dtg ofis..)..nak anta dwg kat majlis...(kalo lelaki yg jaga kaunter tu)..and ape2 la yg memerlukan skill plastic aku ni...pegi site?? gerun beb!! jantan semua!! tetiba je ade org offer  naek van!! kalo tak jalan kaki dari pintu masuk...!!

so...tu antara sebab2 aku ter demotivate nak jadi architect...ko hengat senang nak deal with a bunch of lelaki yg bajet bagus? (lumrah architect mmg bajet bagus!!)

so..blm terlambat...plan ade..kalo plan A tak jadi..kite gi plan B..plan B pon tak jadi..plan C lak...slagi ade alphabet and number dlm dunia ni..plan takkan pernah putus...

kenapa ramai architect tak kawen..??.(both perempuan and lelaki akan diceritakan di entry  akan dtg...)
and kenapa pompuan skrg suka hidup single? (juga akan di ceritakan di entry akan dtg...)

- E N D -

Tuesday, June 21, 2011

hujan batu oh hujan batu

kisah bermula setelah tesco di jengah setelah sekian lama ditinggalkan..owh...dah renovate lain ghopenye tesco kajang ni...so..pusing2...jumpe masterfood herbs!! sama ok mcm yg digunakan kat lonnie..so..jakun jap soorang2...

situasi di kaunter cashier...di negeri hujan emas...

cashier : 'hi...how are you doin' today...? great??bla..bla..bla...' senyum meleret jangan ckp laa...

di negeri hujan batu...

cashier : (muka mintak penampar)
aku lak senyum2...awkward oke!!
assalamualaikum..(aku kah ni??)sambil mengeluarkan card tesco..

tak bawak troley ke? (muka cashier ni mmg jgn ckp rr..)
aku : erm takpe...its no big deal at all...takde troley pon boley je bwk telur sepapan tu..!!
sebelum blah sempat lagi aku menTHANK YOU kan diri dek akibat dah terbiasa ngn perbuatan tersebut di negeri hujan emas...

how bad is hujan batu...i still love hujan batu....bye!

- E N D -

Sunday, June 19, 2011

25 years and 4 days

so patutnya lagi banyak masa tulis blog since its holiday..tapi ghopenye holiday tidak seindah disangka...hahaha..

tapi..

to be back in Malaysia dah cukup indah dah...

semalam sungguh memenatkan...but it was awesome..to be around the friends and family..merepek...to have quite a long chat with ayah (my uncle who i call ayah)...wedding yaya di siang hari...malam lak...ada tahlil...double celebration...june's girl and father's day...pfftt....meriah habes...

so...sejak balik malaysia...makan semestinya mcm raksaksa...hahhaa...

soklan normal dari manusia2 sekeliling bila aku nak kawen semestinya la jadi soklan typical yg aku rase nak je di-recordkan jawapan tuh so each time i've been asked that question i can just re-play the answer...

kalau nak kira org tanya aku buat ape skrg ngn aku dah kawen blm..ramai lg yg ty aku dah kawen blm...

aunty berkenan ke kat saya??? muaahhaha...

mak aku dah kasi tarikh tutup...hmm...so kalau lepas tarikh tutup apa dia nak buat?? kawen paksa??
drama btol...mungkin aku patut pikir cara2 utk lari or mengelak?

so..sape lagi nak tahu bila aku nak kawen..??
jawapan aku..SOON!!
soon tu bila.??..aku pon tatau...jawapan tu lebih kurang mcm janji aku ade jawapan utk diberi bila ditanya...

bosan ok dah tua2 ni...seme org asyik nak suruh kawen..!!
kang aku kata aku nak jadi single n rich  ade lak yg sentap...
haish...

enough about kawen...

to all who wished the other day thank you !!!
to those who give presents..i love you so much..hahaha...
to whom yang kawen...congrats...take care of each other aaa...
to those yg still single and happy with the status..you super rock!!
to those yg still single and 'risau'...dont worry He has a better plan for you...the MR/Miss RIGHT blom jumpe je tu...
kepada yg serabut2...mari belajar bersabar!!
kepada yg kurang sihat....sihat dan sakit itu datang dari Allah jua...yakin dan beristighfar!!

oke...tuh je ucapan untuk hari ini... ucapan yg mmg ditujukan khas kepada individu2 specific tanpa nama ditulis dihapannya..huhu...sendiri sentap rr..!!

- E N D -

Monday, June 13, 2011

here i am in Malaysia...

been back since last Thursday...and already in d office..T_T...so...base on what i read on fb..twitter..ym status..skype stat..i can conclude that some souls in launceston had been badly tortured by others happiness...im so sorry for you and sorry that i didnt reply your whats app instantly...we dont have that 'free data' in malaysia dear...i wont be online all the time..

alhamdulillah...so far i didnt suffer from the hot weather everybody kept bragging about..i still slept with only the fan on and no aircond at all..and still feel comfy..alhamdulillah...i can dress up like before where i can still wear the cardigan...i feel it almost impossible back in launceston to wear more than 1 piece in malaysia...but..yerp..it still possible for me tho..i havent suffer with the weather that much..yup..i do feel uncomfortable..but still bearable...

i havent had my beauty rest yet..since the day after landed...i was visited by my cousin, niece,n nephew...saturday..travel all the way to perak for cousin's wed..and sunday to wanchik's kenduri tahlil...it been super pack...and i wish to have more time to relax a bit..

i dont know what happened in launnie...but i believe its not a good thing..but still theres some good stories to share right???nothing much can i say...hope each one of you happy accompany each other...jgn sentap2 ye!! enjoy while we still can...

watching these video nora made for us...make me almost crying...ala nora...ape kah sweet sangat ni??!!!

i'll write more with some new updates in malaysia...take care everyone...launnie might not be the best place to live on...but believe me...once you left launnie...u'll miss it...pffttt..!!!

huhuu...take care!!
~choww

- E N D -

Wednesday, June 1, 2011

when IDEA stuck..u stop working and write crap!!

hey...bape hari lg balik Malaysia ni...cant wait...
so...i have 2 more major submission...which are professional studies and design!!
honestly..dah nak muntah buat kerja...
all works and no play make kuna a dull girl..erk..i m THE DULL girl...
mmg dull abes...and i found that my english is getting worse and worst...pekejadahnye dok tpt mat saleh tp tak improve...
punca nya..of course la sbb aku ckp melayu lg dahsyat kat sini...compared in malaysia...hari2 gak aku speaking..sini?? ermmm...mmg harus la ckp melayu sesama melayu...nak kena lempang???
kat mesia je sebuk nk ckp omputih..cet!!
oke...repekan berhenti di sini...
wish me luck for all the assignment task ya!!
- E N D -