nuffnang ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 15, 2010

rintihan seorang 'majikan'?

ok la..aku bukan majikan..aku anak kepada majikan...

entry ini tidak ada kaitan dengan racism...hanya luahan hati semata2...

kepada yang terasa..usah terasa...saya juga berasal dari rumpun indonesia...

kisah ini tentang bibik-bibik yang pernah berkhidmat di rumah saya....kadang2..kalau difikir2kan balik...ada logik nya bibik2 tu kna dera...

mahu tahu mengapa?

sepanjang pengambilan bibik...yang kali ini yg paling bermasalah...
pemalas, penipu, melawan, tak pandai2 buat kerja, (mungkin sbb dia malas..so tak pandai2 la)ape yg dimaksudkan tak pandai2...kalo difikirkan dgn logik akal...diorg dtg sini pasti kerana taraf hidup diorg susah kat sana....nak cari rezeki kat sini...so compem la dorg susah...tapi....tak reti siang ikan....pegang senduk pon mcm org tak pnah masak...atau adekah mereka terlalu susah di sana? tak pnah makan ikan or tak pnah pegang senduk sbb tak mampu beli senduk??season ni..saya lebih hebat membuat kerja rumah berbanding bibik...season lain..training yg diberikan hanya berkaitan penyusunan...kerja rumah mereka.??

TERBAIK...


bibik2 sebelum ni agak disenangi dan disayangi ramai...

bibik sekarang? nak mintak tumpang rumah sape2 time outstation pon org taknak sebab pemalas....

awal2 pengambilan...mak saya naik darah byk kali...mujur tak sakit jantung....

semua benda nak rosak..semua baju nak terbakar...semua pinggan nak pecah...kalo sekali dua takpe...

BANYAK KALI...

KERUGIAN? AMAT BANYAK...

macam mane la tak kna tekap ngn iron...isk isk isk....

gaji? TAK POTONG

barang2 saya mmg tak dibenarkan sentuh...

tapi kerja rumah tak siap2 jugak...

rumah berhabuk je...padahal tiada anak kecil untuk dijaga..memasak pon tak perlu...tapi tak siap jugak kerjanya...apakah point membayar gaji kalau begitu?

memula masuk...minta gaji awal...alasan?
rumah takde lektrik...nak buat wiring..

sekarang??
tukar channel astro babe...bila dinasihat jgn tukar2 channel...menjawab...
RUMAH SAYA PUN ADA....

dah dulu kata rumah takde lektrik??

kalo begitu jawapan yg diberi ketika waktu ditanya saya.. saya akan mintak bill astro dia bayar sket...pinggan bersepah taknak basuh...sibuk nak tengok tv...

baru2 ni...

dilempar nya kain buruk ke emak saya...
sambil meninggi kan suara...setelah di marah emak saya...
tahu mengapa dimarah?
dia buang 4 bijik tupperware....sebab koyak katanya...

TUPPERWARE...bukan tipuware...

tinggi suara ye?

maafkan saya jika saya sedikit terherdik...saya sedikit terganggu dengan kebiadapan anda...

dihempas pula grill pintu...
saya mula memberi kata2 amaran...

bukan saya membenci...tapi sedikit terganggu...

tidak pernah dibangkitkan issue pembantu rumah biadap...pembantu rumah dera anak....pembantu rumah bawa lari barang kemas...pembantu rumah suka membazir...dan lain2...

issue yg dibangkitkan...pembantu rumah didera...

saya tahu mengapa mereka didera...saya nyaris2 rase mahu melempang bibik saya....akibat kebiadaban nya...tapi selaku muslim...saya masih tahu utk mengucap apabila marah...

mereka dibayar bulan2...ditanggung makan minum, pakai, toiletries,elektrik, air, kos perubatan...pendek kata..semua ditanggung...ape lagi yg salah pada majikan??? mahu rm800 utk gaji? lupakan saja wahai golongan pemimpin...anda MEMBUNUH org bawahan anda sendiri...

jgn di salah ertikan entri ini...

saya benar2 kecewa dengan pembantu rumah saya...bila contract dia nak abes ntah..menyemak je kat rumah ni...

bukan saya tidak mampu membuat kerja rumah..tapi mak saya perlukan teman...kalo saya nak buat semua kerja rumah..baik la saya take over je tmpt bibik tu...

sama la mcm kita bekerja...bos kita tak la bodoh sgt..tapi mesti nak kita jugak buat kan kerja utk dia..sama saje conceptnya....

kepada warga indonesia yang buat tunjuk perasaan tu...hentikan lah...kajilah kesalahan sendiri sbelum menuding jari....


yang benar2 marah,

-anak majikan yang sakit hati-

3 respond(s) to this blog:

y@n@ M!B said...

nice post beb!

sy pon penah dpt org gaji yg hampeh! pemalas..dia tau nk enjoy dgn kwn² bibik len..dh la ms tu adek sy kecik lg..tp dia boleh tgglkan adek sy sorg² kt rmh sbb nk jmpe kwn..buduss!

skrg mmg nekad takkan amek bibik walau apa pn yg jd..hahaha~
alah org zmn dlu xde bibik oke je besarkn anak², buat keje rmh kan.. =)

Nana Eddy said...

huu... knapekah anda terus bersabar? pecatlah bibik itu sebelum terlambat...

Phosphorescent Beetle said...

nak pecat kna pikir byk kali jugak...at least kna abeh kan contract 2 thn...skali amik 7k lebeh kot...T_T